1,4K
Deputatul Simona Bucura Oprescu a sustinut o declaratie politica, in plenul Camerei Deputatilor, pe tema majorarii indemnizatiilor primarilor si a veniturilor personalului care lucreaza direct cu proiecte cu fonduri europene nerambursabile.
Decizia de majorare a veniturilor edililor are menirea de a creste gradul de responsabilizare a primarilor, precum si de echilibrare a indemnizatiilor, in special in mediul rural. Declaratia politica are la baza argumente aduse in repetate randuri de catre Asociatia Comunelor din Romania (presedinte al filialei argesene fiind primarul din Cetateni, domnul Ion Toader), Asociatia Oraselor din Romania, condusa de catre primarul din Navodari, domnul Nicolae Matei, si al carei membru este primarul Orasului Mioveni, domnul Ion Georgescu, si Asociatia Municipiilor din Romania, al carei presedinte este domnul Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti.
Senatul, prima Camera a Parlamentului sesizata, a adoptat proiectul care prevede majorarea indemnizatiilor primarilor de la 1 ianuarie 2014, iar Camera Deputatilor este for decizional. Veniturile edililor vor creste in functie de numarul de oameni din localitatile pe care le conduc iar majorarea veniturilor ii priveste pe toti primarii, indiferent de culoarea lor politica.
Pe de alta parte, nu trebuie uitat faptul ca USL si-a propus, ca unul dintre obiectivele sale principale, marirea ratei de absorbtie a fondurilor europene fara de care nu se poate vorbi de o dezvoltare coerenta si durabila a tarii in perioada urmatoare, mai ales in sensul reducerii decalajelor fata de tarile din Vestul Uniunii Europene. Vor creste, asadar, si salariile celor care lucreaza in cadrul Autoritatilor de Management.
„O astfel de masura este menita sa stimuleze performanta si sa creeze premisele pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, un alt obiectiv important pe care USL si l-a asumat. Iar USL a reusit sa creasca semnificativ gradul de absorbtie fata de guvernarile anterioare, dar este loc si de mai bine. De mentionat faptul ca Romania a reusit sa absorba, pana in prezent, doar 25% din fondurile UE alocate prin intermediul instrumentelor structurale, confom informatiilor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Pe langa alte masuri care se impun, o mai buna stimulare a fortei de munca direct implicata in procesul de atragere a fondurilor europene este o solutie care va duce la cresterea gradului de cointeresare a personalului pentru realizarea unor proiecte mult mai bune si cu sanse mai mari de accesare a fondurilor puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana”, a declarat Simona Bucura Oprescu.