Pe sociologul Octavian Sachelarie îl apreciez pentru capacitatea sa extraordinară de a vedea luminița de la capătul tunelului. Nu știu dacă acest lucru se întâmplă pentru că are o vedere și o autosugestie foarte bune sau pentru că, pur și simplu, acea luminiță chiar există. Cert este că, după o discuție cu domnia sa, pleci cu impresia că dracul nu doar că nu este așa de negru, dar mai e și un tip… cumsecade.
*Se mai poartă naționalismul, domnule director? Este desuet, a revenit în trend?…
**Este evident că naționalismul este din nou la modă și, în general, în discuțiile care se poartă, 90% are conotații negative. Se face asociere între naționalism și o extremă dreaptă, ba chiar și stângă, cu valențe negative. Eu văd în naționalism și componenta sa pozitivă. Nu îmi veți spune că de la 1948 încoace, toți cei care au concurat la proiectul european, nu erau și naționaliști. Putem vorbi acum, apropo de conflictul Uniunea Europeană – Statele Unite, de un naționalism european. Eu zic că naționalismul trebuie privit cumsecade și dacă are și valențe care trimit către păstrarea identității naționale, atunci este în regulă. Este chiar de militat pentru așa ceva.
*Ai noștri, de pe Dâmbovița, sunt naționaliști… luminați sau naționaliști mai de ,,Huo, Soros!", la un mic și o bere?
**Sunt și la noi foarte mulți oameni bine intenționați și care văd naționalismul într-un mod constructiv. Din punctul meu de vedere, nouă ne lipsește capacitatea de a comunica suficient.
*Deși mi se pare că flecărim în permanență…
**Da, și cei care știu despre ce este vorba, și cei care nu știu…
*Îmi pare, mai de grabă, că la ascultat stăm mai prost, că toți (se) vorbesc și nimeni nu mai ascultă…
**Mă gândeam și eu la o comunicare biunivocă…
*Ca de obicei, un idealist…
**Îmi mențin părerea că în România nu se știe să se comunice, chiar dacă se mai fac și lucruri bune. Comunicarea mai înseamnă și negociere, și capacitatea de empatie. Trebuie să învățăm lucrurile astea care se cunosc peste tot în lumea civilizată.
*De 1 Decembrie, în mod tradițional, defilează instituțiile de forță ale statului, arătându-și mușchii armați; nu doar la noi, ci peste tot în lume, cu prilejul zilelor naționale. Este acesta un fel în care omenirea celebrează… pacea?
**Am sesizat ironia, dar hai să ne gândim puțin și la tradiția de ani de zile. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că trăim într-o lume neașezată și atunci exerciții de putere se fac oriunde. E un fel de tragere de urechi, un fel de a atrage atenția că mai avem și noi niște tancuri, niște avioane, care oricum nu ne sunt de folos pentru că un război nu se duce și nu se va mai duce așa. Acum sunt războaie foarte sofisticate, nu trebuie să cucerești neapărat pământul, dar o dominație economică și tehnologică există deja.
,,Tot ce se întâmplă în România este un construct mediatic"
*Ce ne mai unește, cu precădere, în acest an centenar?
**Discutam zilele trecute cu cineva și spunea un lucru care pe mine m-a entuziasmat: în primul rând ne unește limba. În Occident, limbă literară se vorbește foarte puțin. Eu am avut o experiență în Italia când cei de la Florența vorbeau cu cei de la Roma cu translator, în timp ce, dacă voi merge în Transilvania sau Republica Moldova, cu siguranță că nu voi avea nevoie de așa ceva. Comunitatea asta care dăinuiește de sute de ani aici a rezistat în primul rând prin limbă. Ne mai unesc toate tradițiile și obiceiurile pe care le mai avem. Dacă vom merge spre Câmpulung, vom vedea și acum femei purtând portul popular fără să le oblige nimeni. Această aparentă nedezvoltare a României poate fi un atu extraordinar. În lumea Occidentală vei vedea chestiuni, care la noi sunt frecvente, doar la muzeu. Încă ne-a ferit Dumnezeu de o uniformizare dintr-asta, aproape robotizată. Satul românesc este cel care a rezistat unei disoluții majore.
*Ne-a prins centenarul cu doamna Viorica de la Videle în fruntea Guvernului. Trăim vremuri mărețe?…
**Dă-mi voie să nu comentez asupra unor persoane, nu am făcut-o niciodată. Nu o cunosc pe doamna Dăncilă și nu știu care este realitatea. Am învățat un lucru: să nu cred în constructe mediatice.
*Deci doamna Dăncilă este un construct mediatic…
**Tot ce se întâmplă în România este un construct mediatic…
*Adică noi nu scriem ceea ce vedem…
**Nu știu, personal eu nu am avut prilejul să o urmăresc pe doamna Dăncilă.
*Nici eu, dar am observat-o din prestațiile sale directe, nefiltrate, și nu prea îmi pare a-și onora funcția…
**Nu pot judeca un om decât atunci când știu foarte clar ce face. Dacă te uiți pe un post de televiziune este înjurată 100%, în timp ce pe altul este adulată 100%.
*Nu e păcat de Dumnezeu că ne-a prins Centenarul fără ministru al Transporturilor în funcție?
**Asta este o problemă de ambiții politice, pentru că un negativism din acesta nu servește nimănui. Lasă oamenii să-și asume niște lucruri, pentru că dacă nu le fac bine, vin alegerile peste doi ani și atunci fiecare are capacitatea să voteze în consecință!
*E drept că Iohannis are un talent înnăscut de a crea impresia că ar avea un plan B, când, în fapt, reacționează doar prostește.
**Probabil că domnului Iohannis i se pun în față niste planuri formidabile… Dă-mi voie să am niște rețineri! Acestea sunt construcțiile unor analiști politici care nu se pricep.
*Un președinte ar trebui să fie cel care mediază, care asigură un echilibru… Al nostru ce mai mediază, meditează?…
**Toată povestea pornește de la faptul că România nu știe încă ce vrea să fie: repubblică prezidențială sau republică parlamentară. E o ambiguitate care se va prelungi la nesfârșit. Ion Iliescu a fost un președinte de tranziție, Emil Constantinescu… a făcut ce a putut și el, Traian Băsescu a fost un jucător, iar Klaus Iohannis este, hai să spunem, un președinte contemplativ, ca să mă exprim elegant. Dar toate astea derivă din prerogativele care i se acordă, adică un fel de struțo-cămilă.
*Și eu care credeam că este doar un împătimit al concediilor prelungite…
**Eu zic că ar trebui să ne lămurim ce fel de republică vrem. Deocamdată constat că, potrivit prerogativelor din prezent, nu a știut să fie un negociator, să-i aducă la masă pe toți. Dacă reușea o chestiune de genul ăsta, poate rămânea în istorie.
,,În momentul în care ataci structura unui stat, ai o mare problemă"
*Merită jandarmeria spatele întors al românului?
**În niciun caz! Dacă vom ataca în continuare instituțiile, de la Biserică și până la Justiție, Poliție, SRI, vom ajunge într-o stare de anarhie care poate este dorită.
*O fac toți, de la Opoziție la Putere.
**Așa este! În momentul în care ataci structura unui stat, ai o mare problemă.
*Dar cetățeanul merită sprayul în ochi al jandarmului?
**Pe mine, violența m-a oripilat întotdeauna. Eu nu știu dacă Jandarmeria română a acționat potrivit standardelor și procedurilor, dar știu că sunt procese pe rol și trebuie să lăsăm justiția să se pronunțe. Eu am văzut la televizor și golănimea care a fost atunci în piață, iar asta a adus deservicii și jandarmeriei, și manifestanților de bună credință.
*N-ar fi mai bine să ieșim din Uniunea Europeană ca să fim și mai patrioți decât suntem?
**Nu se mai poate întâmpla lucrul acesta, nu suntem Marea Britanie. Altfel, ar fi o catastrofă. Să ne gândim numai cum ne-ar distruge economic prin introducerea taxelor vamale… Hai să nu fim naivi, lucrurile se joacă economic, pe influențe…
*Este evident, dar ne-a împiedicat cineva să ne negociem în mod demn și rezonabil propriile interese?
**Nu, nu ne împiedică nimeni.
*Și atunci de ce să-l înjur pe cel din Austria că-și urmărește interesul, că-și joacă bine cartea? Îmi fură el țara? Nu, eu i-o dau aproape pe gratis!
**Fără doar și poate. Dar România înseamnă și a șaptea țară ca demografie și întindere din Europa, este o țară mare, e o țară cu oameni destul de bine instruiți, cu oameni care, din păcate, susțin economia unor state care ne mai și înjură din ce în ce mai des în ultima perioadă. Aceasta este marea dramă, că nu reușim să ne dezvoltăm pe niște chestiuni fundamentale, în corelație cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Stăm și ne ciondănim între noi, iar la Bruxelles se discută chestiuni fundamentale precum proiectul de buget până în 2027. Nu am auzit niciun fel de comentariu, nu am auzit că România ar fi implicată în chestiunea asta, pentru că acolo se joacă foarte dur; ăștia care sunt cu euro pe masă vor să aibă buget separat. Apoi se mai discută problema de emigrație în Uniunea Europeană și problema securității în UE. Iată numai trei probleme pe care nu doar că guvernanții noștri ar trebui să le discute între ei, dar ar trebui să le și comunice eficient. Pare-se că nu fac nici una, nici alta. În tot acest timp, pentru românul de rând, Bruxelles-ul este un fel de ceață, unii mai cred că de acolo li se plătesc pensiile.
*Cum vedeți europarlamentarii români care au criticat ceea ce se întâmplă în România?
…răspunsul la această întrebare, dar și previziuni pentru viitoarea sută de ani, le puteți citi în săptămânalul Ancheta!