Omenirea nu va mai fi niciodată la fel, ne vom întoarce la noi înșine, la umanitatea din noi – spune, plin de optimism, sociologul Octavian Sachelarie. Memoria românului e scurtă, însă, omenirea are și ea marea ,,calitate" de a repeta la infinit aceleași greșeli…. Ce va fi, vedea-vom! Între timp, vă invit să parcurgeți interviul de mai jos, în siguranță, din propria casă!
*Omenirea nu este la prima pandemie, nu este la prima luptă cu viruși necunoscuți. A învățat ceva din lecțiile anterioare?
**Omenirea nu prea învață din lecțiile anterioare și pe undeva este normal. Răul, întotdeauna, trece într-un subconștient latent și atunci trebuie să ne obișnuim și să realizăm foarte clar că ceea ce a fost… nu va mai fi. Intrăm într-o nouă eră, într-un nou sistem economic, social și cultural. Asta nu însemnă, încă, că trebuie să fim pesimiști 100%, ci trebuie să ne reorientăm, să fim mai solidari și mai toleranți.
*Cum ați descrie tipologia românului care se confruntă cu această pandemie?
**Încă mai sunt concetățeni de-ai noștri care cred că treaba este undeva departe, că nu ne poate atinge. E în Franța, e în Spania, e în Italia, săracii de ei, cine știe ce s-o fi întâmplat acolo… Virusul, însă, este un dușman nevăzut, este printre noi, trebuie să acceptăm acest lucru…
*Puțin mai greu, pentru că la noi a venit tulpina aceea mai blândă, suntem în grădina Maicii Domnului…
**Exact… E mai greu de acceptat o situație din asta de criză. Cred că majoritatea au înțeles despre ce este vorba. dacă ne uităm pe străzi vedem că nu mai este aglomerația care era, oamenii încep să aibă grijă și de ei, și de ceilalți… Sigur, există un mic procent care nu respectă nimic, și atunci statul trebuie să intervină cu măsurile cele mai dure. Trebuie să luăm măsurile legale într-o stare de urgență, iar măsurile au fost extrem de mediatizate, toată lumea le cunoaște.
,,Cei care revin în țară nu sunt în cea mai fericită postură economică, socială…"
*Sociologii spun că pandemiile nu unesc oamenii, ci îi dezbină. Pe vremea ciumei, au fost atacați cerșetorii, pelerinii și țiganii, pentru că nu erau curați, deci transmiteau boala. Astăzi, atacăm diaspora care a revenit acasă, mulți nu respectă izolarea la domiciliu…
**E o comparație forțată. În perioada ciumei aveam o perioadă feudală, aveam Renașterea, erau condiții absolut precare. Cred că am ajuns la un statut de civilizație care ne permite să vedem lucrurile altfel. Cred că lucrurile neplăcute care afectează mulți oameni duc la solidaritate, nu le conflict. Am observat asta în cazul românilor. În ceea ce privește românii noștri care au revenit, aici trebuie analizat, pentru că sunt câteva categorii foarte clare. Sigur că cei care revin în țară nu sunt în cea mai fericită postură economică, socială… Și atunci, un om care nu are niciun fel de speranțe, se întoarce acolo de unde a plecat. Trebuie să privim cu înțelepciune acest aspect. Și ei sunt tot oameni, indiferent de culoare, statut economic sau social. Trebuie să fim solidari și să înțelegem că nu mai contează nimic într-o astfel de situație: nici bani, nici statut, ci doar sănătatea și existența noastră.
*Nicio pandemie fără teoria conspirației! Evreii au fost vinovați pentru epidemia de ciumă, așa cum, astăzi, americanii au eliberat virusul pentru a sabota economia Chinei. Ne folosesc la ceva astfel de teorii?
**Sună foarte frumos, e o întreagă literatură, este foarte interesantă, s-a scris destul și se va mai scrie… Cu toată globalizarea și cu toată tehnologia asta, lumea este foarte vulnerabilă. Noi ar trebui, după pandemia asta, să devenim mult mai smeriți și mai umili, în sens spiritual, evident. Uitați-vă că, în ciuda tehnologiei pe care o avem la ora asta și în ciuda relațiilor interumane globale și naționale, suntem atât de mici și de neajutorați încât treaba asta trebuie să ne dea foarte mult de gândit.
*Cenzurarea adevărului, după caz, poate fi sau nu de bun augur, atâta timp cât nu atrage consecințe mult mai grave decât dacă acesta ar fi adus la cunoștința publică. Știu românii să gestioneze rațional un adevăr, în astfel de situații? Sau mai bine i-l servești cu lingurița?
**Nu întotdeauna adevărul spus brutal ajută la ceva.Câteodată e necesar nu să mințim, ci să eludăm o parte din adevăr pentru că nu este oportun în context. Asta în condițiile în care, în mod evident, nu se atentează la sănătatea și libertatea umană.
*Pentru a învinge o pandemie, oamenii trebuie să aibă încredere în autoritățile publice. Cum stăm la acest capitol, când constatăm că tocmai aceste autorități sunt primele care încalcă legea și recomandările?
**Eu sunt sociolog, nu îmi este permis să fac generalizări pentru niște cazuri particulare. Trebuie, spre exemplu, să avem încredere într-un sistem sanitar, în ciuda problemelor pe care le are. Eu am foarte mare încredere în oameni, în primul rând. Trebuie să avem încredere în medici, să ascultăm foarte bine ceea ce ne spun și să ne uităm la modul în care autoritățile ajută sistemul sanitar. Văd, totuși, o corelare care are rezultate. Mă uitam spre exemplu la Trump, care este o figură absolut interesantă, ca să mă exprim elegant… Ați văzut că a stat cuminte în rândul doi, iar în față erau cei mai tari medici din SUA. Medicii au vorbit!
*Apropo de Trump, de America… În timpul crizelor de până acum, fie că vorbim de epidemia de Ebola din 2014 sau de criza financiară din 2008, SUA și-a asumat un rol de lider. Azi, locul de lider global a rămas vacant, Statele Unite au redus sprijinul pentru organizații internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății, și și-a urmărit doar propriile interese. Golul lăsat nu a fost completat de nimeni altcineva. Nici măcar în interiorul Uniunii Europene nu există un răspuns comun, coerent, o cooperare. Fiecare țară pare a fi pe cont propriu. Putem stopa această pandemie fără încredere și solidaritate globală?
**Exact asta am constatat și eu. Aștept mai multe de la Uniunea Europeană, dar, pe de altă parte, nu-ți bagă nimeni în traistă.
*În mod evident, dar nici virusul nu cred că se oprește la Nădlac, pentru că ai pus tu, stat, barieră…
**În teorie are sens, dar dacă te uiți în Constituția fiecărei țări vezi că statul are niște datorii esențiale către cetățenii săi. Sigur că este foarte greu să te gândești că într-o situație de genul acesta pe primul loc va fi Europa, China sau SUA. Urmează o perioadă în care fiecare stat își va proteja cetățenii și este logic să se întâmple așa, dar niște repere mari și niște avantaje că ești într-o uniune, trebuie să se vadă. Macron cât a spus că va băga în economia Franței? Vreo 400 de miliarde de euro! SUA… fără număr, Germania, la fel! Și noi avem la dispoziție 5 miliarde de euro, și acelea împrumutate. Și care ne ajung pentru două-trei luni… cam asta este joaca! Până la urmă, cine a prevăzut niște lucruri se descurcă mai ușor. Economic va fi lovitura cea mai dură. Să dea Dumnezeu să scăpăm întâi fizic! Dar pe urmă lucrurile vor fi foarte-foarte dure. Știu că avem rezerva Băncii Naționale care este de 40 de miliarde de euro, avem 103 tone de aur, dar acestea sunt sume teoretice, iar dacă le-ai epuizat, statul e în faliment. Trebuie să ne gândim serios în ce trebuie să pompăm, ce oameni să ajutăm în sensul de afaceri, ce investiții să mai facem, pentru că acestea crează sau mențin locuri de muncă, impozite la stat ș.a.m.d.
,,Trebuie să ne salvăm de noi înșine și nu o putem face decât prin noi înșine!"
*După o astfel de pandemie, care se va sfârși la un moment dat, ce anume ar trebui să se schimbe în România, să nu mai fie la fel?
**OMUL! Nu va mai fi nimic la fel, nici omul social, nici omul economic, nici omul cultural, nici omul în sens psihologic și chiar psihiatric. Va fi o nouă lume în care, probabil, valorile se vor apropia de umanitate, iar sentimentul de coeziune și solidaritate va fi mai mare. Vedeți, sunt foarte optimist!
*Vom fi mai puțin superficiali, spuneți dumneavoastră…
**Absolut! Și mai înțelepți… Înțelepciune înseamnă, vorba lui Brătianu, lucrurile făcute cu măsură, cu proiecții pentru viitor. Trebuie să încetăm să mai muncim și să mai existăm de azi pe mâine, pentru că acesta este modelul culural din ziua de azi… Trebuie să ne mai facem și niște rezerve, ca furnicuța, să trăim mai cumpătat, să nu mai aruncăm jumătate din frigider pentru că trebuie să îl avem plin întotdeauna…
*Poate să ne mai întoarcem și la țară, la pământul care trebuie lucrat…
**E un moment prielnic… Ne întoarcem puțin la natura asta, că tot de la ea ni se trage, că prea ne-am bătut joc de ea!
*Și ca să fim și mai optimiști și să vedem și partea plină a paharului, cu ocazia asta se mai reduce și poluarea…
**Până la urmă, dacă te gândești puțin, uite că se poate și așa! Se poate să mai mergi puțin și pe jos, fără să mai mergi cu mașina să-ți cumperi o pâine…
*Tot natura ne-a pus pe stand-by, că la ce viteză luase secolul ăsta… singuri nu puneam frână!
**Multe lucruri se pot face dacă vrei să le faci și să trăiești puțin mai liniștit. Ne-a luat viața, ne-a luat flama rău de tot. Când stai seara să te gândești ce ai făcut, e așa, un zumzet, fără sens. Sensul este foarte important în ziua de azi. Mai avem un sens sau nu?
*Avem suficient timp să ne gândim, de acasă, la treaba asta!
**Dacă omul, în zilele acelea de vară, ar sta seara, când e cerul plin de stele și s-ar uita cinci minute, ar realiza cât de mici suntem și că trebuie să ne întoarcem către noi înșine. Trebuie să ne salvăm de noi înșine și nu o putem face decât prin noi înșine!