Desi ar fi trebuit inchis in urma cu multi ani, Spitalul TBC din Pitesti continua sa functioneze intr-o cladire veche de mai bine de o jumatate de secol. Conducerea ASP Arges spune ca a facut numeroase demersuri, atat la Ministerul Sanatatii cat si la CJ Arges, in vederea desfiintarii sectiei TBC din Pitesti si mutarea acesteia la Leordeni. Insa, pana se va lua o decizie, argesenii vor fi nevoiti sa se trateze intr-o unitate care este impropriu denumita spital.
Concurs de flegme in cartier
Cu siguranta cei care ati avut ocazia sa treceti pe strada Cuza Voda, Nr. 49, nu ati putut ramane indiferenti la privelistea jalnica a cladirilor care adapostesc Spitalul TBC, a caror tencuiala de pe pereti a cazut demult, dar mai ales a bolnavilor care umbla in voie prin oras, in halat si in papuci, pentru a-si face cumparaturile la magazinele si chioscurile din apropierea spitalului. Se aduna cate trei patru sa mai posteasca o tigara, chiar in fata gheretei de langa spital, facand concurs de aruncat flegme. Intr-un cuvant, un adevarat focar de infectie in mijlocul orasului.
ASP Arges someaza Consiliul Judetean sa dea un raspuns
Conducerea ASP Arges, prin d-na Rocsana Marinescu, ne-a marturisit ca primele demersuri cu privire la desfiintarea spitalului au fost facute in aprilie, la Ministerul Sanatatii si in mod repetat prin iunie, iulie, la Consiliul Judetean Arges, revenindu-se cu cele mai recente adrese undeva in luna octombrie. Pana la aceasta ora, ASP nu a primit niciun raspuns din partea CJ, in legatura cu soarta Spitalului TBC Pitesti.
,,Consiliul Judetean este o institutie mare, care poate nu intotdeauna intelege prioritatile unei comunitati. Ceea ce este prioritar pentru mine, probabil pentru CJ este o problema dintr-o mie. Ne trebuie un raspuns cat mai rapid din partea acestei institutii deoarece, acolo, lucrurile nu pot sa mai astepte prea mult. Este o situatie de-a dreptul exploziva’’ ne-a declarat doamna director Rocsana Marinescu.
Renovarea costa mai mult decat construirea unei noi cladiri
Reprezentantii Consiliului Judetean, insa, nu au niciun raspuns concret in acest sens. ,,Nicaieri in lume nu exista un spital de boli contagioase care sa fie situat in interiorul orasului’’ a declarat vicepresedintele Florea Costache, care nu a vrut sa comenteze mai mult, recomandandu-l pentru mai multe lamuriri pe dl Gheorghe Mihaescu, de la Directia de Servicii Generale. Acesta din urma a recunoscut ca ASP a inaintat cateva adrese catre CJ Arges, in vederea solutionarii problemei Spitalului TBC. Concomitent cu demersurile facute de ASP catre CJ, conducerea Spitalului TBC Pitesti a cerut ajutorul Consiliului Judetean pentru repararea imobilului. Astfel ca, la nivelul CJ, s-a dispus expertizarea cladirii, in urma careia s-a ajuns la concluzia ca renovarea costa mai mult decat daca s-ar construi o noua cladire, iar structura de rezistenta este improprie continuarii activitatii acolo. Data fiind situatia de fata, CJ a executat lucrari de reparatii la Spitalul TBC Leordeni, locatie in care poate sa functioneze foarte bine unitatea de la Pitesti. Numai ca, se pare, medicii de la Pitesti nu vor nici in ruptul capului sa faca naveta pana la Leordeni si pun presiune, prin sindicate, pe Consiliul Judetean, solicitand, eventual, o alta cladire in care sa-si desfasoare activitatea, dar tot in interiorul orasului.
Decizia pare a fi luata. ,,Sectia TBC va fi mutata la Leordeni cat mai curand posibil. Aflandu-se la 20 de km departare de oras, aceasta este cea mai buna solutie pentru bolnavii care sunt spitalizati la Pitesti’’ spune dl. Mihaescu. Insa, cu privire la data cand se va face aceasta schimbare, Gheorghe Mihaescu este usor confuz. Desi s-au facut toate demersurile in ceea ce priveste expertizarea cladirii, in urma careia s-a ajuns la concluzia ca nu se mai justifica continuarea activitatii la Spitalul TBC Pitesti, CJ nu se grabeste sa ia vreo decizie in acest sens.
,,La una dintre sedintele CJ se va supune spre analiza si aprobare situatia acestei unitati spitalicesti. Trebuie obtinut certificat de urbanism si autorizatie de demolare. Acestia sunt pasii care trebuie facuti in perioada urmatoare. Dupa obtinerea certificatului de autorizatie demolare, cladirea urmeaza sa fie demolata’’ sustine dl. Mihaescu.
Nici jumatate din paturile destinate bolnavilor de TBC nu au fost ocupate
,,Spitalul Leordeni are un management deosebit, laborator acreditat pentru Beka. Radiologia este destul de veche si nu poate sa functioneze la nivelul la care este necesar. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta Spitalul TBC Pitesti in prezent este si lipsa spatiului. Din aceasta cauza nu au putut sa primeasca un aparat foarte bun de sterilizare si a trebuit sa-l redistribuim’’, a marturisit Rocsana Marinescu, adaugand ca Spitalul Leordeni ofera destule paturi pentru preluarea bolnavilor internati la Pitesti.
„Toata reteaua noastra de pneumofiziologie, din tot judetul, are 492 de paturi, adica enorm raportat la incidenta TBC si la numarul de locuitori. Nici macar 50% dintre paturile disponibile nu sunt folosite. La cata incidenta TBC avem, anul trecut 492 de paturi au stat goale. Si atunci un foarte mare procent din aceste paturi este utilizat pentru tratamentul bolilor netuberculoase, boli respiratorii, dar care sunt platite si finantate ca si cum ar fi de TBC.”
In halat si papucei, cu tigara dupa ei
Pana cand problema va fi rezolvata, o parte dintre locuitorii cartierului Craiovei isi vor face in continuare cumparaturile la un loc cu bolnavii contagiosi. Ce-i drept, in ultimul timp au mai rarit tigarile in fata gardului, din cauza frigului de afara. ,,Statusul economico- social al pacientilor care sunt internati la Spitalul TBC Pitesti este destul de prost. Multi dintre ei vin acolo ca la azil. Multi cauta un loc unde sa stea. Au si un grad de disciplina, de educatie, destul de scazute. Ei nu au ce cauta in cartier, ci trebuie sa stea internati in spital. Ca isi pun halatul pe ei si ii vezi in papuci prin cartier, asta depaseste limitele bunului simt. Exista o paza care nu ar trebui sa-i lase sa plece. Daca sectia se va muta la Leordeni, acestia trebuie sa vina acolo pentru ca nu au incotro. Distanta de 23 de km intre Pitesti si Leordeni nu mi se pare mare lucru’’ a concluzionat d-na Marinescu.