Legătura dintre român şi… stâlp este una care se pierde în negura vremurilor. Ne-au rămas de la strămoşii noştri expresii şi ziceri precum ,,stâlpul casei”, ,,stâlpul infamiei”, ,,sta-ţi-ar stâlpul la cap”, ,,vedea-te-aş stâlp”, ,,a sta stâlp” ş.a.m.d. Ba chiar îndrăznim să avansăm ipoteza că la cât de urât sună la ureche cuvântul stâlp, ar putea fi frate de lexic cu moştenirile dacice pe bază de barză, varză şi viezure, chiar dacă etimologia îl aruncă pe undeva prin slava veche.
Epoca modernă, însă, l-a îndepărtat pe român de stâlpul său, mai ales că acesta a început să fie asociat cu un alt cuvânt, poate mai urât, factură, cuvânt provenit din latinescul factura. O singură specie de român – Dorelul -, a rămas fascinată în continuare de simbolistica acestui concept arhitectonic şi a încercat, din toate puterile, să-l pună în valoare, aşa cum coloana infinitului lui Brâncuşi, cu nimic mai presus decât stâlpii Electrica, se lăfăie pe nişte zeci de hectare de verdeaţă, cu toate onorurile (ne)cuvenite.
Pentru că memoria românului este scurtă, ne propunem să facem o scurtă trecere în revistă a modului în care Dorel a reuşit să pună stâlpul acolo unde ar trebui să-i fie locul: în calea noastră, în mijlocul nostru şi al drumurilor noastre, la intersecţia dintre istorie şi prostie.
Dorel de la Muscel
Ultima minune arhitectonică este reţinută de istoria recentă la Câmpulung Muscel, în Argeş. Strada Gruiului, proaspăt asfaltată, găzduieşte fix pe centrul ei un impozant stâlp vopsit într-o nuanţă de alb mat. Autorităţile au alocat bani pentru mutarea sa, însă Dorel l-a vrut acolo. Şi l-a lăsat acolo, chiar dacă a încasat banii pentru relocare. Mai mult, în urmă cu o lună, un camion a doborât stâlpul. Dorel, însă, l-a pus la loc fix în acelaşi loc. Singurul lucru diferit este că stâlpul a fost, între timp, semnalizat, ca în imaginea de mai jos…
Nu trebuie să-i uităm, însă, pe strămoşii stâlpului din Muscel. La Craiova, stâlpul a tronat nu pe un drumuşor de cartier, ci fix în centura de sud a oraşului. Cu alte cuvinte, s-a bucurat de toate onorurile cuvenite!
Un stâlp de electricitate stă şi astăzi în mijlocul uneia dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei, pe Bulevardul Pantelimon. E un adevărat stâlp de dat cu capul! Sau cu farul…
La răscruce de drumuri – iată-l expus în toată frumuseţea la intersecţia străzilor Carmen Silva şi Matyas Matyas, din Cluj!
Citeşte şi
Dorel de la RDS-RCS
Botoşaniul este şi el extrem de ataşat de acest simbol, drept pentru care a ajuns celebru pentru doi stâlpi: unul plasat de Dorel pe mijlocul unei treceri de pietoni, şi altul pe o stradă de lângă Bazarul Botoşani.
Suceava are şi ea stâlpul ei, la care se închină toţi şoferii.
Ditamai metropola, Iaşiul se închină şi el la stâlpul său totemic plasat pe centura oraşului.
Pentru a-şi conserva faima de care ţin cu dinţii din prima secundă în care acolo s-ar fi răsturnat o căruţă, Caracalul se bucură de unul dintre cei mai spectaculoşi stâlpi: amplasat direct pe carosabil şi prevăzut cu semafor!
Stâlpii gemeni din Ploieşti au fost ridicaţi de Dorel ca un fel de monument în amintirea turnurilor gemene din America. Aceştia au fost montaţi pentru susţinerea liniei de tramvai fix în mijlocul trecerii de pietoni pentru că… aşa este proiectul!
E drept, acesta este un stâlp mai mic, dar la fel de… eficient. Atât a putut da Alba ţării, în materie de minuni arhitectonice.
La polul opus, comuna Gugeşti se poate lăuda cu cel mai impozant stâlp: unul de înaltă clasă şi tensiune! Cum proprietarul stâlpului nu a fost găsit, statul, care ştim că nu face abuzuri niciodată, nu a îndrăznit să deranjeze sfânta proprietate.
Băile Herculane este un oraş care îşi respectă stâlpii şi-i pune, oriunde se poate, în centrul interesului lor.
Am fi nedrepţi să spunem că suntem singurul popor din lume care are acest cult al stâlpului. E drept, al nostru e mai pronunţat, noi încă mai avem respect pentru valorile moştenite, dar iată în ce măsură reuşesc şi alţii să-l pună în lumină!
Stâlp fără viză de Canada
Made in SUA
Like a gentleman, in London
Citeşte şi
Pentru că v-am făcut creierii… stâlp, probabil, vă lăsăm, spre final, să vă delectaţi şi cu alte capodopere ale lui Dorel. Nu contează din ce parte a României sunt. Sunt ale noastre şi ne mândrim cu ele!
Citeşte şi