Discutii aprinse in Consiliul Local Pitesti pe tema preluarii de la Societatea de Termoficare a unei cladiri despre care s-a vehiculat ca ar fi fost folosita drept sediu secundar al PSD. Termoficarea, dupa cum v-am mai informat, este in plin proces de faliment, iar Primaria Pitesti incearca sa salveze ce mai poate din cladirile pe care aceasta le are in patrimoniu. Numai ca societatea este datoare-vanduta la o serie de creditori care abia asteapta ca bunurile Termoficarii sa fie valorizate, pentru a-si recupera creantele. A transfera acum bunuri ale societatii de termoficare in patrimoniul primariei Pitesti ar insemna, in opinia avocatului si consilierului local Radu Nistor, comiterea infraciunii de bancruta frauduloasa. Cu securea unei astfel de acuzatii deasupra capului, primarul Tudor Pendiuc a preferat sa retraga de la vot, pentru a doua oara, proiectul de hotarare.
La o prima vedere, lucrurile par a fi simple: nu este legal ca Termoficarea sa-si instraineze bunurile, intrucat este in faliment si, pe deasupra, datoare pana-n gat. Nici daca s-ar valorifica toate bunurile, conducerea nu ar reusi sa se achite de toate datoriile. Acum, primarul Pendiuc ce s-a gandit: daca patrimoniul Termoficarii tot se duce pe apa Sambetei, macar sa salvam o cladire, s-o transferam in proprietatea Primariei Pitesti si sa o transformam in sediu pentru noua societate de termoficare ce se va crea. Numai ca, ceea ce intentioneaza primarul corespunde, nici mai mult, nici mai putin, infractiunii de bancruta frauduloasa. Poate ca intentiile sale sunt dintre cele mai bune, poate ca nu cunoaste suficient legea, dar ar fi trebuit sa realizeze ca, indirect, intentioneaza sa le traga… teapa creditorilor Termoficarii, care abia asteapta sa-si recupereze datoriile.
,,Un fost bun al unei societati comerciale vreti sa-l treceti acum in proprietatea primariei? Cata vreme apartine unei societati comerciale care e si in faliment, nu putem sa facem asta, se numeste bancruta frauduloasa. Nu se poate ca noi centram, noi dam cu capul” a declarat avocatul Radu Nistor.
Treburile, insa, se complica putin! Cladirea cu pricina nu se mai afla in patrimoniul Termoficarii intrucat… Adunarea Generala a Actionarilor a decis sa o scoata din capitalul social al societatii, deci nu mai apare nici la capitolul inventar. ,,Daca bunul respectiv nu mai apare in inventarul Termoficarii, indiferent cine ia bunul – poate fi si Biserica Sfantul Ion! – sunt interesat ca acel bun sa vina la mine. Daca Termoficarea imi spune ca nu e in inventar, eu nu vand bunul, ramane la mine” a declarat secretarul primariei, Iosiv Cerbureanu. Cum s-a ajuns la Adunarea Generala a Actionarilor sa aprobe scoaterea respectivei cladiri din inventar si cat de legal este… asta numai cei de specialitate se pot pronunta. Cert este ca primarul Tudor Pendiuc a preferat sa retraga pentru a doua oara proiectul cu pricina, semn ca lucrurile nu sunt tocmai in regula.
Ce inseamna infractiunea de bancruta frauduloasa?
Fapta unui comercian de a gestiona incorect patrimoniul de care dispune pentru a-i pagubi pe creditoruii sai, fapt pentru care a incetat platile si a fost declarat in stare de faliment. Urmatoarele fapte atrag bancruta frauduloasa: sustragaerea sau falsificarea registrelor; distrugerea, tainuirea sau diminuarea activului, declararea frauduloasa a pasivului care sa infatiseze datorii inexistente. Savarsirea unor fapte de natura bancrutei frauduloase se pedepseste cu inchisoare, cu interzicerea dreptului de a mai exercita profesiunea de comerciant si interzicerea dreptului de a mai intra in localurile de bursa.