3,8K
Un jandarm de la Inspectoratul Judetean al Jandarmeriei Arges a ales sa devina si preot pentru o categorie de oameni care nu pot auzi. Continua astfel munca tatalui sau, cel care a fost primul preot pentru surzi din Romania.
Capitanul de la jandarmi, Marius Cezar Toma devenit, de curand, si preot pentru surzi la Biserica Sfantul Stelian din Pitesti, biserica destinata persoanelor cu deficient de auz. El spune ca nu a fost vorba de o alegere, ci pur si simplu de o vocatie. Cu prijinul preotului Constantin Onu si cu binecuvantarea Arhiepiscopului IPS calinic, capitanul Marius Cezar Toma a fost „uns” preot.
Tatal sau a fost primul care a slujit in limbaj mimico-gestual
In anul 1996, in Romania existau 30.000 de persoane cu deficiente de auz. Pentru ei, Sfanta Liturghie nu era accesibila in timpul slujbelor bisericesti. Parintele Constantin Onu a mers la Asociatia Surzilor din Romania, Filiala Arges si le-a cerut permisiunea de a participa la intrunirile lor. Scopul era sa invete limbajul semnelor, sa-i cunoasca si sa le poata veni in ajutor. Acesta a fost inceputul unei misiuni unice in tara, misiune care a dus la infiintarea unei biserici speciale cu slujbe tinute in limbaj mimico-gestual, la organizarea unui masterat special pentru cei care vor sa invete cum se tin slujbele pentru surzi, si la formarea de preoti pentru aceasta categorie de persoane. Tatal lui Marius Toma, Constantin, la fel ca si mama acestuia aveau la randul lor aceasta problema, iar Constantin Toma a devenit in 2007 primul preot din tara care a slujit pentru surzi.
„Tatal meu lucrase ca muncitor la Dacia. Mergea la Parintele Constantin Onu si a invatat slujbele in limbaj mimico-gestual, iar dupa pensionare a devenit primul preot pentru surzi din tara. A slujit la Biserica Sfantul Stelian din 1997 pana in 2004, atunci cand s-a ridicat la ceruri. Eu eram deja in jandarmeie atunci si, dupa ce tatal meu a plecat la Dumnezeu, din ce in ce mai mult ne-am gandit cu totii la el si mergeam la slujbele pentru surzi. In 2011 am inceput sa particip, in fiecare duminca, la aceste slujbe”, spune capitanul de la departamentul pentru Prevenirea si Combaterea Faptelor Antisociale din cadrul IJJ Arges, Marius Toma.
Preot fara plata pentru persoanele care nu aud
Marius Toma este un jandarm model, foarte apreciat pentru munca lui. Proaspat intors de la un curs legat de protectia si securitatea nationala si globala, desfasurat in Germania si SUA, jandarmul argesean a devenit si preot. Mai are putin si isi incheie si masteratul pe care il face la Facultatea de Teologie din Pitesti. Desi are acum o noua „calificare” la dosar, capitanul Marius Toma va continua sa fie jandarm. Mai mult, noua sa misiune, cea de preot, nu este remunerata, activitatea sa putand fi considerata un fel de voluntariat. In fiecare duminica tine slujbe si isi doreste sa se implice cat mai mult pentru a-si ajuta spiritual enoriasii.
„Este o vocatie, nu este o profesie si voi continua sa fac ceea ce faceam si pana acum ca jandarm". Prima slujba a tinut-o de Sfantul Andrei, alaturi de un alt preot, Catalin Taru, iar a doua zi dupa Ziua Nationala a participat la o alta slujba la Biserica Mavrodolu, alaturi de alti zece preoti.