Specializarea Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Facultatii de Stiinte Socio-Umane a Universitatii din Pitesti va fi implicata in Proiectul european OUR STRATEGY 20, finantat in cadrul programului european Europa pentru Cetateni, actiunea 1, masura 2.1.
Masura abordeaza o problema majora a Uniunii Europene din ziua de astazi: cum se poate reduce distanta dintre cetateni si Uniunea Europeana. Aceasta vizeaza explorarea metodologiilor originale si inovatoare in masura sa incurajeze participarea si stimularea dialogului dintre cetatenii europeni si institutiile Uniunii Europene.
Proiectul OUR STRATEGY 20 se adreseaza minoritatilor etnice din zonele rurale, având ca scop intelegerea politicilor europene si intarirea implicarii active a acestor cetateni in comunitatea locala. In acest proiect minoritatile etnice vor fi invitate sa-si exprime punctul de vedere, sa participe activ la dezbateri privind politicile europene, cu scopul identificarii nevoilor lor specifice si a modalitatilor de rezolvare a acestora.
Principalele obiective ale proiectului sunt:
1.Promovarea incluziunii sociale si o participare activa a minoritatilor in viata sociala.
2.Stimularea interactiunii si a discutiilor active pe anumite teme si directii ale Strategiei Europa 2020 care afecteaza viata de zi cu zi.
3.Stabilirea mecanismelor ce permit cetatenilor europeni sa dezvolte atitudini civice, sa-si exprime punctele de vedere si opiniile ca recomandare pentru factorii decizionali de la nivel european privind Strategia Europa 2020.
4.Incurajarea dialogului dintre cetateni si institutii si implicarea populatiei europene in politicile EU.
5.Revigorarea cetateniei europene active.
6.Asigurarea unei monitorizari adecvate a viziunii cetatenilor asupra EU.
7.Reducerea distantei dintre cetateni si Uniunea Europeana.
8.Explorarea modalitatilor de a promova implicarea minoritatilor etnice in problemele europene.
Proiectul are o durata de 12 luni. In prima etapa vor fi organizate workshop-uri locale in fiecare tara, urmând ca in a doua etapa cetatenii implicati in proiect sa participe la un Forum transnational, care va avea loc in Varsovia (Polonia) in iulie 2012.
Parteneriatul este compus din 12 organizatii din UE: Atarfe City Council (Spain), Eurocultura (Italy), Hellenic Regional Development (Greece), The Geminaire Group (Malta), Autokreacja Foundation (Poland), Maison de la Promotion Sociale (France), Instituto de Desenvolvimiento Social (Portugal), Universitatea din Pitesti (Romania), Betriebs Gmbh-Stadjugendring Pforzheim (Germany), Municipality of Plovdiv (Bulgaria), and Seeds (UK).
Proiectul are o valoare totala de 416.666 €, iar grantul de la Comisia Europeana este de 249.999,60 €.