Ursul, acest animal iconic pentru români, a devenit, din cauza legilor care îl protejează ca nicăieri în Europa, un soi de zeu căruia trebuie să i ne supunem, fără să mai avem voie să-l înfruntăm. Unii exaltați, vrăjiți de imagini idilice văzute la tv, în care sălbăticiunea carnivoră își plimbă liniștită puii prin păduri, au creat o presiune atât de mare pe legislație, astfel încât ne-am trezit într-o nefericită extremă, din care rezultă că animalul e mai important decât omul.
În Argeș, zonele în care urșii creează probleme sunt tot mai multe.
Localnicii din Sătic sunt terorizați de urșii care le pătrund în curți. Intră în coteţe, în grajduri și omoară tot ce găsesc.
Săptămâna trecută un urs a intrat în grajdul destul de bine închis al unei gospodării și a omorât doi porci. Proprietarul a încercat să-l sperie aprinzând farurile mașinii și claxonând, dar ursul nu a renunțat prea repede, iar când a făcut-o, a ieșit direct prin peretele cotețului, așa cum se poate vedea în fotografii.
Autoritățile tac mâlc și i-au propus păgubitului o eventuală despăgubire la 5 lei pe kg pentru porcii morți. Hilar e că i-ar fi cerut, așa cum ne-a declarat bietul om, să ducă ceva dovezi fizice (smocuri de blană, etc), iar pentru unul dintre porcii răniți, care trăgea să moară, i-au cerut să-l țină o săptămână, până vor putea veni înalții funcționari să constate la fața locului… Porcul arăta cam așa:
Oamenii se tem pentru siguranța lor, în cazul de față proprietarul gospodăriei nemaiavând curaj să coboare din mașină până dimineața.
Le oferim agenților constatatori și o urmă de labă a ursului incriminat, așa cum rezulta la fața locului după incident, deși nu ne-ar surprinde să aflăm că poate vor ca păgubitul să o toarne în ciment, ca să reziste până vin ei, la calendele grecești…
Indiferent de justificări, de faptul că poate oamenii le-au deranjat habitatul, nu e normal ca urșii să se plimbe prin sat și să atace unde și ce li se năzărește. Pur și simplu sunt prea mulți urși, iar legea care guvernează acest domeniu face tot mai multe pagube și pune în pericol vieți omenești.
Conform statisticilor, România oferă adapost pentru mai mult de 35% din populatia de carnivore mari (ras, lup, urs) de pe continent. În august 2018, ministrul Mediului de la acea vreme, Grațiela Gavrilescu, a declarat că niciun stat din Uniunea Europeana, nici măcar cele în care nu mai există de peste un secol urși, nu și-a manifestat dorința de a transfera astfel de animale din Romania.
PS: Încă o confirmare despre atacurile urșilor am primit-o de la Tabăra Orătia, unde ursul a omorât mai multe oi, în aceeași perioadă. Ne cerem scuze pentru detaliile crude ale fotografiilor, dar asta e realitatea.
Comentariul care însoțește această fotografie:
”Și a fost a 3-a noapte…a 3-a oiță care s-a dus…mai sunt și 4 rănite…și toate speriate…Am înleles că nici suratele vecinului nu s-au simțit prea bine azi-noapte…una, nu mai simte nimic…
E bine și cu teoria "omul e vinovat că a intrat în habitatul lui" , dar eu am plantat la greu, nu am tăiat, și e mult prea ne-elegant din partea ursului să vină până în mijlocul comunității (nu-i ceva nou ”în habitat”, are câteva sute de ani satul) să-și facă de cap nopți la rând ☹️