Cum să vă spun, măi dragi cititori, stimaţi negri, onorată comunitate de chinezi, să fii într-o funcţie de conducere e un lucru mare. Dar stresant! În primul rând că intri într-un sistem care vrea să te facă el pe tine, dacă nu corespunzi profilului. În al doilea rând, te trezeşti cu o liotă de oameni dornici să îţi care diplomatul fără să ai nevoie şi care te bulversează cu informaţii potrivit cărora eşti mai frumos şi mai deştept decât intuiai până atunci. În al treilea rând, dacă nu faci, nu te mişti cu talent, te arde presa. Deşi presa te arde oricum… Dacă faci şi te zbaţi, te ard colegii, că nu stai în banca ta şi le faci concurenţă la imagine. Dacă vrei să îţi faci şi tu partea ta, să faci o aroganţă, un 10%, te arde DNA. Oricum o dai, nu e bine! Şi-atunci?… Atunci… nu ştiu. Noi am încercat să găsim nişte răspunsuri de la proaspătul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Dorin Mărăşoiu, care a renunţat la mediul privat pentru a se cufunda cu toată voluptatea în noua condiţie de bugetar.
,,Am considerat că în Consiliul Judeţean sunt profesionişti de cea mai înaltă calitate”
V-aţi instalat, v-aţi acomodat în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş. Ce credeaţi că veţi găsi, ce aţi găsit?…
Pe domeniile care mi-au fost repartizate într-un final m-am acomodat, le cunosc, nu cred că este vreo problematică dificilă. Este multă responsabilitate şi o rază extinsă de activitate, dar dacă fluxul de circulaţie al hârtiilor de sus în jos şi de jos în sus este eficient, lucrurile se rezolvă şi au un parcurs normal.
Să înţeleg că circuitul hârtiilor în natură este mai dificil?
Este o chestiune care ţine de un mod de lucru, de o mentalitate, de abordarea situaţiilor. Eu vreau să imprim un ritm în ideea de a rezolva, nu de a găsi soluţii de nerezolvare. Am insistat foarte mult ca parcurcursul unei hârtii prin intermediul căreia rezolvăm o problemă să fie mai scurt, nu să fie plimbată de la un departament la altul. Ideea este să se analizeze în timp util o situaţie şi să se ia măsuri în consecinţă, să eficientizăm la maximum activitatea şi chiar să rezolvăm pe loc o problemă, dacă se poate.
Ce fel de atmosferă, de mod de lucru aţi găsit aici? Aţi întâmpinat dificultăţi altele decât cele pe care le-aţi anticipat?
Nu aş putea spune că am găsit atmosfera pe care credeam că o găsesc. Deşi sunt consilier de trei ani, am considerat că în Consiliul Judeţean sunt profesionişti de cea mai înaltă calitate şi că lucrurile se desfăşoară în mod natural, de la sine.
S-a demonstrat până acum că statul este cel mai prost manager, nu înţeleg de ce aveaţi asemenea aşteptări…
Nu ar trebui să fie, pentru că activitatea statului are cel mai mare impact asupra cetăţenilor. O societate privată are un domeniu de lucru destul de clar delimitat, influenţează viaţa câtorva angajaţi şi a familiilor lor, dar ceea ce face o administraţie, ceea ce face statul, influenţează mase largi de oameni. Funcţionarul public are contact cu cetăţenii unei localităţi sau a unui judeţ şi de aceea cred că trebuie lucrat cu mentalitatea pe care acesta o are, cu abordarea.
Mentalitatea sau abordarea lasă de dorit pentru că sunt slab pregătiţi, sunt slab plătiţi?…
Eu nu sunt adeptul generalizărilor, pentru că nu toţi suntem la fel, nu toţi putem fi băgaţi în aceeaşi oală. Nu este uşor să schimbi mentalităţi, dar ţin foarte mult să se iasă dintr-o anume inerţie. La privat, dacă nu te mişti, nu îţi bagă nimeni în buzunar. La stat încă este mentalitatea aceea că timpul trece, leafa merge, noi muncim cu spor. Este o filosofie păguboasă.
,, În sistem sunt oameni care blochează lucrurile, sunt proceduri greoaie care întârzie lucrurile…”
Care sunt domeniile care vi s-au încredinţat şi care sunt problemele de care v-aţi lovit?
Am în gestionare Direcţia Tehnică, Direcţia de Patromoniu, Direcţia de Urbanism şi amenajare a teritoriului şi ceea ce ţine de managementul integrat al deşeurilor solide. Probleme sunt multe. Spre exemplu, la Direcţia de Urbanism lucrurile nu stau deloc bine nici în teritoriu, nici la noi. Nu există structuri de gen la aproximativ 40 de localităţi…
Nu îşi permit să angajeze sau nu vine nimeni pe leafa oferită?
Şi una, şi alta! Este un cumul de factori care a dus la această stare de fapt. Am convocat săptămâna trecută o masă de lucru la care au participat arhitecţi-şefi din Sibiu, Braşov, Târgovişte, Teleorman, Giurgiu, Olt… Lucrurile s-au dezgheţat destul de greu, pentru că oamenii au spus că a fost prima iniţiativă de acest gen. Le-am prezentat problemele cu care ne confruntăm în judeţ, am ascultat şi problemele cu care se confruntă dumnealor, soluţiile identificate şi am discutat despre sistemele care sunt aplicate în fiecare dintre judeţele prezente la dezbatere. Spre exemplu Sibiul, care are aproximativ 60 de localităţi, are 15 angajaţi la Direcţia de Urbanism, în timp ce la noi, care avem un număr aproape dublu de localităţi, avem doar patru. Teleormanul are vreo şapte-opt. Este foarte greu de lucrat cu un număr mic de angajaţi şi cred că trebuie regândită, într-o organigramă viitoare, toată componenţa acestei direcţii cu impact foarte mare asupra cetăţenilor.
Iar ca să vă măriţi organigrama aveţi nevoie de…
Aprobări de sus…
Iar ca să ajungi până acolo, e nevoie să se pună în mişcare un număr considerabil de hârtii, care se vor plimba printr-un număr considerabil de mâini, într-un timp considerabil de mare…
Lucrurile nu sunt aşa de simple… În sistem sunt oameni care blochează lucrurile, sunt proceduri greoaie care întârzie lucrurile… Asta este realitatea pe care am găsit-o, dar pe mine nu mă interesează de ce s-a ajuns aici sau cum se face că la Sibiu s-au găsit soluţii mult mai bune şi de ce au atâţia oameni cu care să lucreze. Pe mine mă interesează ce soluţii găsesc eu de aici înainte, pentru că prea mult timp s-a dat vina pe greaua moştenire şi nu s-a făcut nimic. Îmi asum situaţia şi văd ce pot construi eu mai departe.
,,Să ştiţi că în jurul nostru se petrec multe lucruri de o normalitate dezarmantă…”
Aţi debutat destul de furtunos, din multe puncte de vedere. În primul rând aţi venit şi i-aţi luat scaunul domnului Cornel Lazăr. Dumnealui a pupat pe mulţi pentru acest scaun, le-a cărat multora diplomatul, le-a cumpărat şi ţigări… Nu aveţi mustrări de conştiinţă?
Posibil ca omul să fi depus eforturi, dar nu am de ce să mă simt vinovat. Nu cred că am luat scaunul cuiva şi în general cred că e bine să ai scaunul tău.
Aţi fost văzut ca ghimpele din coasta domnului Tecău. Mai sunteţi acolo? Dumneavoastră?… Coasta?…
Încercăm să armonizăm echipa şi este nevoie de timp pentru asta. Eu vin dintr-un mediu privat, dânsul a lucrat destul de mult în mediul administrativ…
Sunt aşa de antagonice cele două domenii?
Sunt diferenţe fundamentale de mod de a acţiona, de interacţiune cu angajaţii… Pentru mine cred că este mai simplu puţin să intru în mediul administrativ, pentru că am deprins eficienţa din cel privat. Cel mai dificil este până cunoşti sistemul, oamenii din sistem, modul în care funcţionează lucrurile, ce anume blochează sistemul. Sunt lucruri care necesită un oarecare timp.
Revenind la întrebare: aţi rămas în coasta domnului Tecău?
Nu ştiu de unde şi de ce această percepţie…
Poate de la faptul că şi-ar fi dorit să facă echipă cu un alt consilier judeţean…
Eu sunt un om de partid şi pentru mine a fost o mândrie faptul că în Biroul Permanent cred că am fost primul vicepreşedinte ales într-un mod democratic, după care a urmat votul în Consiliul Judeţean. Nu am fost tras cu o mână dintr-un joben şi pus într-un scaun. Am urmat un proces de alegeri absolut corect şi cred că toţi ar trebui să beneficiem de el.
Surpriza a venit în urma faptului că nu eraţi o persoană cu vizibilitate din punct de vedere politic…
Să ştiţi că presa e posibil să aibă o acuitate vizuală destul de redusă. Sub ochii dumneavoastră sunt foarte mulţi oameni demni de observat, cu foarte multe iniţiative, foarte ok… Dacă ar fi puşi sub lupă şi puţin analizaţi, cred că aţi avea surprize plăcute….
Dacă ar claxona şi dumnealor puţin… Cel puţin ne-ar provoca acuitatea auditivă…
Probabil… Să ştiţi că în jurul nostru se petrec multe lucruri de o normalitate dezarmantă…
,,Mult timp nu am ştiut dacă domnul Bulf există cu adevărat, sau este un pseudonim…”
Revenind la debutul dumneavoastră furtunos, imediat ce v-aţi instalat în funcţie, v-a luat în vizor preşedintele PMP Argeş, Cătălin Bulf, care, concluzionând, crede că locul dumneavoastră este tot în pădure.
Domnul Bulf, dacă aţi constatat, se ocupă cu citate. Cred că citeşte foarte mult dicţionarul…
Să ştiţi că e un lucru bun să citeşti dicţionarul…
Dacă îl citeşti e foarte bine, dar să ştiţi că de multe ori am avut impresia că domnul Bulf este un pseudonim al doamnei Lili Costache, când apărea în comunicatele de presă. Ulterior am văzut că este preşedinte de partid…
Vi s-a cerut demisia şi sunteţi un tendenţios!
Asta a fost senzaţia mea, că omul a apărut, iniţial, prin intermediul comunicatelor, şi nu ştiam dacă există cu adevărat…
Ce-i drept, îi eraţi dator cu o replică. Şi domnul Bulf le-a zis frumos despre dumneavoastră, chiar savuros… Cred că dicţionarul ăsta dezvoltă imaginaţia şi nu-i exclus să-l citiţi şi dumneavoastră, pe ascuns… Oricum, omul ştie că replica savuroasă face titlul de presă!
Cred că aşa a gândit şi băiatul acela care zice că e secretar în partid şi care a spus ultima oară că la Consiliul Judeţean sunt oligofreni şi imbecili.
Cuvinte din dicţionar…
Da, sunt cuvinte din DEX, nu-i problemă. Dar cine e secretarul respectiv nu ştiu…
Ceea ce ştiu personal este că nu se poate spune despre dumnealui că este un imbecil…
Dar nu îl cunosc…
Toţi trecem printr-o perioadă în care nu ne cunoaşte nimeni…
Bun, dar omul îşi permite să spună astfel de lucruri, pentru titlu, sau poate că presa, pentru că omul poate să spună tot ce-i trece prin… DEX…
În cazul de faţă, presa a fost şi în asentimentul necunoscutului secretar, şi al DEX-ului, chiar dacă s-au folosit cuvinte mai tari. Pentru că la Consiliul Judeţean s-au câcâit cu o comisie de negociere pentru cumpărarea Vilei Florica de ajungi, inevitabil, la aceleaşi concluzii.
Sunt de acord, nu e normal ce s-a întâmplat. La fel cum nu este normală nici situaţia în care am fost eu pus, când am venit în conferinţă de presă fără ca ai mei colegi să îmi transmită un punct de vedere legat de un subiect important. Nu mă pot băga peste domeniile dumnealor, dar trebuie să aibă grijă ca cineva să poată transmite presei lucrurile care sunt de interes. Oricum, experienţa prin care am trecut nu se va mai repeta.
Şi uite aşa ajungem la concluzia că echipa de conducere a Consiliului Judeţean Argeş nu este sincronizată, nu colaborează…
Voi avea grijă să nu mai fiu pus în această situaţie şi să răspund în numele altora…
Este o lecţie pe care aţi învăţat-o!
Fără niciun dubiu…
,, Domnul Morar, care a fost şef la DNA atâţia ani, poate a dospit nişte dosare, poate ar trebui să ne explice de ce. Sau să ne explice doamna Codruţa….”
Debutul dumneavoastră furtunos nu se termină aici. A venit şi botezul serviciilor, în urma căruia aţi aflat că, în sfârşit, cineva vă ascultă şi pe dumneavoastră. Şi e lucru mare să fii ascultat în ziua de astăzi…
Fără discuţie! Nu a fost o surpriză, a fost o confirmare. Ce s-a speculat pe lângă, s-a speculat, ce a fost în realitate, ştiţi şi dumneavoastră, că s-a întâmplat să fiţi de faţă.
Absolut. Între timp, v-aţi obişnuit cu ideea că, fiind într-o funcţie de decizie, puteţi fi monitorizat?
Cu ideea asta nu o să mă obişnuiesc niciodată. Dacă ai date că un om face ceva, e absolut normal să îl urmăreşti, să îl interceptezi. Spre exemplu, este foarte curios şi modul în care funcţionează DNA: laşi un om şapte ani după ce săvârşeşte o infracţiune, timp în care mai săvârşeşte multe altele, şi abia apoi îl ridici? Şi americanii ascultă, dar când au prins un fir, în prelucrează, nu întind ani de zile de el.
Insinuaţi că DNA şi-a făcut un fel de bibliotecă plină cu dosare şi că extrage de acolo câte unul atunci când există interesul?
Da, aceasta este senzaţia mea, pentru că multe dosare fac referire la fapte petrecute în urmă cu mulţi ani. Aştept cu interes să analizeze DNA şi perioada în care se făceau parcuri în pantă, telegondole care, chiar dacă duceau în pădure, nu au fost puse nici acum în funcţiune… Mă surprinde că, după ce stau dosarele şi câte şapte ani de zile, după ce sunt resuscitate mai trec doi ani până ajung în instanţă. Nu cred că e un parcurs normal, logic…
Poate că sunt foarte încărcaţi, au un volum mare de lucru…
Sunt încărcaţi pentru că au stat cu ele până acum. Dar o grămadă de ani nu au ieşit cu nimic pe piaţă…
Poate că acum sunt alţi oameni, poate că a fost nevoie să se primenească şi la ei sistemul, să se reformeze…
Oameni care au fost acolo sunt în CCR la ora actuală. Oamenii ăia trebuie să dea şi ei nişte explicaţii. Domnul Morar, care a fost şef la DNA atâţia ani, poate a dospit nişte dosare, poate ar trebui să ne explice de ce. Sau să ne explice doamna Codruţa….
,, Am intrat în acest sistem fără să am fini, afini şi alte rubedenii în sistemul politic.”
Poate fi reformată clasa politică prin DNA, cu forţa, cu sila?…
Nu ştiu dacă DNA poate face aprecieri faţă de clasa politică. Cred că DNA face un lucru corect, bun, în sensul în care dă senzaţia că se ocupă de curăţarea sistemelor, nu neapărat a clasei politice. Trebuie să ajungem la un punct zero când cel care ajunge într-o funcţie publică îşi asumă nişte limite ale manifestărilor. Am intrat în acest sistem fără să am fini, afini şi alte rubedenii în sistemul politic. Poate că de aici sunt privit şi puţin circumspect, pentru că nu sunt angrenat în…
…în Famiglia…
S-a spus despre mine că nu rezist nici şase luni…
Ca puţin…
Eu vă spun că o să-mi duc mandatul acesta până la capăt, fără probleme…
Cu mari şanse de a mai prinde unul?
Mai e timp de gândit. Voi vedea dacă voi reuşi să-mi duc proiectele până la capăt, dacă sunt blocat şi care sunt cauzele, încerc să-mi formez o echipă din oameni care să îmi spună ce greşesc, ce nu este bine să fac, să îmi atragă atenţia… Cred că astfel îmi voi menţine spiritul liber, necaptivat de linguşeli şi de oameni care te apreciază peste măsură…
Este cumva, aceasta, una dintre cele mai mari slăbiciuni ale liderilor, faptul că se înconjoară de oameni care le spun ceea ce vor să audă, de oameni care îi linguşesc?
Cred că este o problemă a noastră, a românilor. Ne simţim mai bine…
Şi pierdeţi contactul cu realitatea…
Fără discuţie, acesta este cel mai mare pericol.
Luaţi în calcul şefia CJ Argeş?
Cred că este prematur, să vedem care va fi parcursul meu, se schimbă şi sistemul de vot…
Despre care ce credeţi?
Despre care cred că în mod sigur va slăbi din autoritatea preşedintelui în faţa cetăţenilor, dar care va crea un dialog mai bun al preşedintelui cu consilierii judeţeni.
Şi uite aşa va deveni un fel de obiect sau subiect al şantajului, va căuta să motiveze, să linguşească, şi pe ăla, şi pe ăla… Şi din partid, şi din afara lui, că după guvernarea care v-a erodat PSD a devenit un fel de bolovan de gât şi nu cred că mai pupaţi majoritate…
Guvernarea erodează, fără niciun dubiu, dar cred că ceea ce a făcut Guvernul Ponta…
…a stricat Ponta, cu o operaţie la turci…
…va fi bine receptat de populaţie…
Ca şi realizările Guvernului Tăriceanu, care au fost răsplătite de populaţie: nu l-au mai ales.
În 2008, dacă Tăriceanu răspundea la telefoane, cred că aveam o guvernare PSD-PNL…
Poate că era între două nunţi…
Probabil, dacă vreţi să fiţi tendenţioasă…
Ca tot jurnalistul imparţial…