Democrația participativă face ravagii în status quo-ul administrativ al Ștefăneștiului. Ședințele de Consiliu Local au devenit cât se poate de publice, spre disperarea consilierilor locali, care se văd expuși, cu toată splendoarea exercițiului acestei demnități, în fața cetățenilor, despre care cam uitaseră că îi reprezintă…
Volens-nolens, acum e musai sa se supună prevederilor legale și, dintr-o dată, punctele de pe ordinea de zi nu mai sunt doar un simplu exercițiu fizic familiar, de ridicare a mâinii, ci devin problemantizante dialoguri cu cetățenii prezenți.
Chiar și opoziția, până mai de curând parteneră de giumbușlucuri cu puterea locală, s-a mai înviorat puțin, cu excepția fostului primar Dorin Bărbuceanu, rămas captiv într-o bulă a propriei importanțe. Vinovat în egală măsură ca și predecesorii săi pentru faptul că orașul Ștefănești arată, mai degrabă, ca un cătun, acesta nu a ratat nicio oportunitate de a tăcea atunci când cetățenii i-au luat la rost pe aleșii lor. La fel și viceprimarul Ion Mihalcea, care a tăcut, la rândul său, cu folos. Folos propriu, firește.
Nu știu cum se desfășoară în alte localități mai micuțe ședințele de Consiliu Local, dar dacă sunt precum cele din Ștefănești, atunci nu e de mirare că România, în ansamblul ei, e condusă așa cum e condusă. Să ai în forul administrativ al unui oraș consilieri care abia știu să citească de pe foaie, urmărind ca la clasa I rândurile cu degetul, consilieri agramați, consilieri care nu cunosc legea, consilieri care dau avize pozitive cu încălcarea legii, consilieri din comisia de cultură care primesc spre analiză problema gunoiului (și uite așa a ajuns și cultura la gunoi, la propriu!), consilieri care, după ani de zile, nu știu ce străzi au în localitate, care sunt publice sau private, consilieri ce nu știu care sunt prioritățile după care au aprobat un proiect în defavoarea altuia, voturi reluate după ce cetățenii îți deschid capul că urmează să încalci legea… asta înseamnă să nu te fi luat până acum votanții la bani mărunți. Asta înseamnă să mergi într-o păcătoasă inerție, în dispreț față de lege și de cei care te-au ales.
Ultimul punct pe ordinea de zi al ședinței de consiliu care a avut loc, ieri, la Ștefănești, era punctul ,,Diverse", unul la care cetățenii aveau dreptul să-și spună punctul de vedere. N-au rezistat prea mult stimabilii consilieri. Urechile lor nu sunt construite să asculte decât în campaniile electorale, dar și atunci așa, de complezență. Ca atare, după niște minute în care oamenii și-au strigat disperarea, nefiind în stare să mimeze nici măcar compasiunea, stimabilii consilieri au declarat ședința închisă și s-au tirat. Ba au chemat și poliția și jandarmeria, de teamă că oamenii nu-i vor lăsa să iasă din sala de ședință și îi vor agresa în continuare cu problemele și rahaturile lor neinteresante.
Cred că este specific românesc ca toate poveștile de dragoste din campania electorală – atunci când lumea e pupată, îmbrățișată, socializată, ascultată – să se termine în ură pură și dispreț. Asta se întâmplă la Ștefănești și nu numai.
Fără mai multe comentarii, urmăriți în materialul video de mai jos o bucată de realitate 100% românească, petrecută într-un loc în care, odinioară, Brătienii făceau istorie…