Transport ca pe vremea babei Vanda, care mergea pe jos până la Piteşti, cu târna pe cap, ca să-şi vândă prunele în piaţa mare; străzi neasfaltate şi copii care merg în cizme la şcoală; case care se inundă la fiecare ploaie; canalizare şi gaze introduse în funcţie de graficul gradelor de rudenie din primărie; olimpici nepremiaţi din cauza unor funcţionăraşi pentru care cultura şi educaţia nu fac nici doi bani; câini fără covrigi în coadă, dar agresivi, hăituind pe străzile oraşului; blocuri în paragină; iluminat public deficitar; administraţie înţesată de rubedenii; primar sabotat de propriul aparat administrativ; Consiliu Local în ilegalitate – este doar parte din imaginea degradantă a unei localităţi care îşi spune oraş, dar care se confruntă cu problemele unui cătun.
Toate aceste probleme au fost ridicate de către locuitorii Ştefăneştiului, la şedinţa de dezbatere a bugetului pe 2018. O şedinţă în care s-a cerut demisia viceprimarului Ion Mihalcea, considerat vinovat pentru toată moştenirea actuală, acesta aflându-se la conducerea localităţii încă din 1996. Cum a răspuns vicele la toate acuzele? Cetăţenii au fost instruiţi în ultimele 30 de zile să mintă şi să îl denigreze. Cu alte cuvinte, pentru prima oară, Ştefăneştiul se confruntă şi cu existenţa unui… stat paralel, care vrea să scape de oamenii cinstiţi precum domnul Ion Mihalcea şi colegii din Consiliul Local.
Ca la capu’ podului
De departe cea mai mare problemă pe care cetăţenii au venit să o reclame a fost cea a transportului care face legătura dintre Ştefăneşti şi Piteşti, transport de care beneficiază cei care au job-uri în municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi elevii care merg la şcoală acolo. Pentru că Ştefăneştiul nu a aderat la zona metropolitană iar, actualmente, transportul judeţean este contestat în instanţă, locuitorii sunt lăsaţi ca la capul podului, în zona Ana Imep. De acolo, supunându-se unor reale pericole, trec două poduri doar ca să intre în Piteşti.
,,În 2012 a existat o hotărâre de consiliu prin care Ştefăneştiul ar fi trebuit să intre într-o zonă metropolitană. Această zonă metropolitană nu s-a materializat. De ce? La această întrebare nu vă pot răspunde eu. Pentru că această zonă metropolitană nu există, a trebuit să aderăm la transportul judeţean. Ştim că a existat o licitaţie sau o atribuite care a fost contestată şi este în instanţă. Până la rezolvare, am găsit soluţia transportului local, care poate duce cetăţenii doar până la pod. Legea nu ne permite să trecem podul. Este singurul lucru pe care l-am putut face ţinând cont de tot ce s-a întâmplat până în prezent.” a declarat primarul Ioana Dumitru.
Cum răspunde viceprimarul acuzelor: ,,Nu e treaba viceprimarului!”
Foarte în temă cu istoricul transportului Ştefăneşti-Piteşti, Păun Florin Dănuţ a povestit cum au stat lucrurile de la originile… refuzului Consiliului Local de a adera la zona metropolitană şi până în prezentul jalnic în care s-a ajuns:
,,Îl întreb pe domnul viceprimar şi toţi cei care au făcut parte din Consiliul Local în 2015 de ce au hotărât ca noi să nu acceptăm oferta Piteştiului. Domnul viceprimar avea dreptate când spunea că din 2013 se circula ilegal, dar nu numai în Ştefăneşti. Dar dacă a avut dreptate, de ce nu ne-a băgat în legalitate? În şedinţa din septembrie 2015 a venit un grup de la Piteşti. Pe acea vreme, dl profesor Bărbuceanu a ridicat problema să intrăm în acea zonă metropolitană cu care acelaşi viceprimar nu a fost de acord. De ce?”
Răspunsul viceprimarului vine cu greu şi e unul… halucinant:
,,Vrei să-ţi dau răspunsul? Nu e treaba viceprimarului!”
,,De 18 ani stăm în mocirlă şi acum daţi vina pe o doamnă pentru ce s-a întâmplat în anii ăştia. Hai că vă spun eu: în acea şedinţă aţi dat cu pumnul în masă şi aţi spus aşa: <<Nu sunt de acord cu trecerea în această zonă metropolitană. De ce? Să-mi dau eu transportorii mei de ani de zile, care sunt în Ştefăneşti şi să accept autobuzele Piteştiului? Cum vor mai intra pe Enculeşti, cum vor întoarce pe Marcea, că nu pot întoarce?>> Dar de ce nu aţi întrebat… ce gabarit au acele autobuze? Dar ştiţi ceva? Nu primarul conduce oraşul ăsta, nici vicele, ci cel care are majoritate, prin alianţă, veri, rude… Nu dau nume, dar cel care conduce Consiliul Local conduce tot ce înseamnă decizii şi proiecte (n.r. aluzie la numeroasele rude pe care viceprimarul le are angajate în posturi importante din cadrul aparatului administrativ al primăriei). Oare de ce pot să intre în Piteşti cei de la Topoloveni, Mioveni şi Bascov?
Primarul din Mioveni, care pentru mine e cel mai bun din ţara asta, s-a dus şi la Primăria Miceşti, şi la Primăria Mărăcineni, şi la Primăria Piteşti şi a luat licenţă pentru ca transportatorii să ajungă într-o autogară.
Ce puteam face noi? Puteam face curse speciale conform Legii 92/2007. Dar cursă specială înseamnă că transportatorul trebuie să mai angajeze un om şi toţi călătorii să fie trecuţi pe caiet. Dar pentru noi însemna că putem ajunge în Piteşti, la autogara Astra, din Tudor Vladimirescu. Chiar şi aşa, tot nu puteam lăsa oamenii pe raza Piteştiului. De ce?
Primul pas a fost în 2015. Am fost avertizaţi că rămânem fără transport. Apoi am fost avertizaţi din nou în 2016. Potrivit UE, transportul între localiăţi se poate face în cadrul unei zone metropolitane. Piteştiul a activat un proiect pe fonduri europene de 60 milioane de euro prin care va cumpăra autobuze electrice, astfel încât prin aprobarea Primăriei Piteşti, Bradu şi Albota să se constituie în această zonă metropolitană.De ce n-om fi fost noi de acord cu această zonă metropolitană?…” s-a întrebat încă o dată, la fel de retoric, Păun Florin.
Tot acesta a mai întrebat-o pe primarul Ioana Dumitru dacă din primărie i s-au ascuns acte. Iar aceasta a confirmat:
,, Da, sunt fmulte docuimente pe care le cer şi nu-mi sunt date la timp.”
În concluzie? Cumrămâne cu transportul Ştefăneşti-Piteşti? Cum… s-a stabilit: până la capu’ podului. Transportul judeţean e blocat în instanţă în urma contestaţiilor, iar propunerea unui transport special va fi probabil, analizată, în perioada următoare.
Un oraş istoric, ca un imens sat fără câini! Sau… cu prea mulţi câini!
Alte probleme ridicate de către cetăţeni vom încerca să le prezentăm, succint, în cele ce urmează:
*,,Copiii noştri vin în cizme de cauciuc la şcoală!”
*,,Potrivit legii, numărul de consilieri locali se stabileşte în funcţie de numărul de locuitori. Ştefăneştiul ar fi trebuit să aibă 15 consilieri locali, dar are 17! Cu alte cuvinte, sunt doi consilieri ilegali, adică suntem furaţi de câţiva ani buni! Aceste două persoane trebuie să fie suspendate, pentru că sunt plătite degeaba. În plus, rapoartele de activitate nu s-au făcut. Rapoartele consilierilor nu există, i-am plătit degeaba!”
*,,Drumurile sunt praf. Fostul primar Bărbuceanu nu a adus nici măcar două basculante cu piatră pe strada mea!”
*,,Colectarea de ape… fluviale, ca să-l citez pe domnul vice, se va face anul ăsta doar la ORJSA, la fiica domnului vice. Iar marea asfaltare şi gazele vor fi făcute, anul acesta, din banii noştri, pe strada viceprimarului!”
*,,Un gard voi nu avem în Ştefăneştiul ăsta plantat de dvs., domnule viceprimar, şi sunteţi aici din 1996! Nu avem nici marcaje pe jumatea drumului!”
*,,Şcoala din Enculeşti şi căminul cultural de acolo, ce se întâmplă cu ele? Transportatorii de lemne care trec cu camioane exorbitante de lemne de mi se cutremură casa, plătesc undeva? Unde e poliţia?!"
*,,Ce se întâmplă cu blocurile? Sunt de atâţia ani într-o stare deplorabilă!”
*,,Aş dori să vă implicaţi mai mult şi în cultură. Consiliul Local nu a aprobat proiectele doamnei primar. Am fost direct implicată într-un proiect, o şcoală de meserii care să se înfiinţeze aici. Nu toţi copiii au capacitatea intelectuală să înveţe, dar pot să înveţe o meserie. CL nu a aprobat. 450 milioane lei vechi pe an ar fi trebuit să plătească primăria pentru 15 copii, poate defavorizaţşi, fără posibilităţi.”
*,,Gunoaiele din Ştefăneşti sat, doamnă primar, e de nedescris! Câinii sunt la orice pas!”
*,,Sunt câini foarte agresivi, copiii nu pot merge la şcoală şi nu se pot întoarce. De unde atâţia câini în Ştefăneşti lăsaţi liberi pe stradă?”
*,,La Şcoala 1, la ora 6 seara când ies copiii, e beznă. Nu există iluminat!”
*,,În izvorani sunt ridicate garaje şi coteţe fără autorizaţie. Pe domeniul public! Fără să plătească nimeni, nicăieri!”
*,,Am un copil de excepţie, am o sacoşă de diplome la română şi matematică, la concursuri judeţene şi naţionale. În toate oraşele se premiază elevii de excepţie, numai aici doamna secretar a declarat că bursele de merit sunt ilegale. Nu sunt sute de mii de elevi în oraş ca să nu putem să-i premiem.”
,,Plecaţi din primărie! Dacă ar fi după mine, unul n-aţi mai fi în primărie!”
Aşa cum era de aşteptat, majoritatea nemulţumirilor s-au spart în capul viceprimarului, considerat a fi cel care, din 1996, controlează tot ce ţine de administrarea oraşului, inclusiv deciziile care se iau în Consiliul Local. S-a strigat ,,Demisia!”, s-a strigat ,,Alegeri anticipate!”, s-a strigat… ,,Stă în puterea noastră să-l dăm jos!”
,,Sunteţi în primăria asta din ‘96, nu vi se pare că toată suflarea asta nu vă huiduie degeaba? Plecaţi din primărie! Dacă ar fi după mine, unul n-aţi mai fi în primărie!” a strigat un cetăţean, iar mulţimea a strigat din nou ,,Demisia!”.
Viceprimarul nu a comentat foarte mult pe marginea acuzelor aduse. În schimb, după modelul patentat la centru de liderii luminaţi ai PSD, Mihalcea a identificat vinovaţii: statul paralel! Adică ăla care i-a asmuţit pe oameni şi i-a învăţat ce şi cum să mintă!
,,Ceea ce s-a spus până acum nu e adevărat. Cei care au vorbit până acum au fost instruiţi în ultimele 30 de zile să mintă. Vă pun ladispoziţie toate deciziile Consiliului Local luate până în prezent.” a declarat viceprimarul.
Ce ar mai fi de spus? Ruşine, Soros! Adică, doamna primar, că tot pe banii dumneaei au ajuns să plece în excursie copiii cu rezultate bune la învăţătură. Consiliul Local nu aprobă. E ilegal. Poate unde domnul viceprimar nu are niciun nepot cu rezultate bune la învăţătură…