Casele din materiale neconvenţionale câştigă tot mai mult teren în România. Fie că sunt din containere maritime sau din cofraje termoizolante, acestea costă chiar şi un sfert din valoarea unei case aşa-zis normale. Fireşte că fiecare sistem de casă vine la pachet cu avantaje şi dezavantaje, însă preţul scăzut face eventualele neajunsuri mult mai uşor de suportat, decât gândul că trebuie să dai lunar, către o bancă, o rată de minimum 1000 de lei pe lună, timp de 25 de ani. Vă prezentăm, mai jos, câteva dintre variantele cu cea mai mare popularitate pe piaţă, la această oră.
Casă în sistem american cu termen de valabilitate de 400 de ani
Din ce în ce mai mult teren în ultimii ani l-a câştigat un sistem importat din America, sistemul de construcţie Amvic, realizat din cofraje termoizolante care au ca scop formarea pereţilor din beton, de tip monolit. Aceste cofraje sunt alcătuite din două panouri de polistiren expandat, unite cu bride de plastic dur. Sistemul combină izolaţia termică efectivă a polistirenului expandat cu avantajele unui perete monolitic de beton armat. O casă construită pe acest sistem este cu până la 300% mai eficientă termic decât una construită pe sistemul tradiţional de zidărie. Pentru ridicarea unei astfel de case e nevoie de numai patru persoane, iar durata de viaţă este de 400 de ani.
În Argeş, Docates DT Construct realizează proiecte de acest gen. Ca şi exemplu, 18.500 euro costă o casă cu următoarele particularităţi: suprafaţa construită desfasurata 90 mp, două dormitoare, baie, bucătărie, living, 2 terase, termen execuţie 30 zile, fundaţie, structură, şarpantă. Pentru 37.800 de euro +TVA, casa e predată la cheie, cu finisaje interioare şi exterioare, încălzire în pardoseală şi termen de execuţie de 45 de zile.
Casa din lemn, la o treime din costul unei case clasice
Au un aspect mai rustic şi costă mai mult, dar, dacă eşti adeptul locuinţelor mai… eco, atunci o casă de lemn te poate face să te simţi ca într-o casă de vacanţă, la munte. În plus, o casă de lemn cu patru etaje rezistă la un cutremur de 8 grade şi poate fi construită în maximum o săptămână. Sunt şi dezavantaje: la casele din prefabricate, fundaţia nu este asigurată de furnizor, necesitatea izolării fonice a podelelor şi ignifugarea materialului lemnos pentru rezistenţa la foc. În plus, rezistenţa în timp mai mică, faţă de casele din zidărie, le face să fie mai greu de vândut.
În Argeş, una dintre ofertele postată de către firmele care se ocupă cu ridicarea caselor din lemn arată cam aşa:
*Pe structură tip sandwich – 60 euro/mp;
*Pentru construcţie pe structură din bârnă de lemn de 10 cm grosime – 80 euro/mp;
*Pentru construcţie pe structură din lemn semirotund – 120 euro/mp;
*Pentru construcţie pe structură din buşteni (lemn rotund) – 150 euro/mp.
Casa din containere – aspect futurist
Ai un teren moştenit sau ai găsit un chilipir care merită deranjul, dar nu ai bani de ridicat o casă tradiţională? Casa din containere poate fi o variantă dacă nu vrei să te împrumuţi pe viaţă. Este mult mai ieftină şi, în plus, are un aspect modern, chiar futurist. În România deja există numeroase firme care proiectează şi ridică în timp record astfel de case, cu tot cu racordul la utilităţi şi finisaje.
În Piteşti, spre exemplu, există o firmă care vinde containere cu o structură ce permite supraetajarea acestora de până la 4 etaje. Containerele locuinţă pot fi construite la comandă, se pot mobila, se pot compartimenta şi poziţiona cu elemente sanitare în interiorul acestora. Preţul unui container, funcţie de dimensiune, pleacă de la 1.300 de euro.
Şi mai spectaculoase sunt containerele maritime. Un container maritim de 20 picioare costă 1000 de euro, iar cel de 40 de picioare – 2000 euro. Ceva mai scump costă cele care dispun de uşi, ferestre cu tâmplărie de termopan, cu un strat termoizolator de 44 mm grosime şi prevăzute cu circuite electrice şi sanitare.
De principiu, o casă de 30 mp utili aţi putea să v-o ridicaţi cu aproximativ 12.000 de euro, iar una de 60 mp utili cu aproximativ 23.000 de euro.
Casa din baloţi de paie
Baloţii de paie reprezintă o variant varianta cu cea mai mare tendinţă de creştere pe piaţă. Costă foarte puţin şi este foarte prietenoasă cu… facturile, gradul de termoizolare fiind mai bun decât în cazul lemnului. Preţul minim al unei asemenea case este de 10.000-12.000 de euro pentru o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, „la roşu”. Varianta… all-inclusive, cu tot cu finisaje, ajunge la 20.000 de euro. Şi tot e mult mai puţin decât o casă tradiţională!