1,3K
Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Muzeul Judetean Arges a marcat acest eveniment prin desfasurarea unei actiuni de informare si constientizare. Actiunea s-a desfasurat in data de 5 iunie, la Liceul Tehnologic Dacia si Armand Calinescu din Pitesti.
Ziua Mondiala a Mediului se sarbatoreste in fiecare an pe 5 iunie in peste 100 de tari. Este o zi in care oamenii se concentreze asupra mediului, un prilej pentru: institutiile guvernamentale, administratiile locale, asociatiile de tineri, organizatiile nonguvernamentale, intreprinzatori, industriasi, inclusiv mass-media, de a se mobiliza, prin actiuni comune, pentru a atrage atentia asupra necesitatii protejarii mediului.
Decizia de a celebra Ziua Mondiala a Mediului a fost luata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite, prin rezolutia 2994 in data de 15 decembrie 1972. A fost aleasa data de 5 iunie pentru a marca deschiderea Conferintei de la Stockholm (Suedia) privind Mediul Uman, care a condus la crearea Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Douazeci de ani mai tarziu, in 1992, la Rio de Janeiro, 172 de state si 2400 de reprezentanti din partea ONG-urilor s-au reunit sub egida UNCED (United Nations Conference on Environment and Development) pentru a lua deciziile necesare reaprinderii sperantelor Conferintei din 1972, de a crea un echilibru viabil si echitabil intre mediu si dezvoltare.
In lume, Ziua Mondiala a Mediului este celebrata prin: mitinguri, parade, concerte, expozitii, eseuri si concursuri organizate in scoli si institutii publice, plantarea de copaci, precum si campanii de: informare si constientizare, reciclare si curatenie.
In fiecare an, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, este aleasa o tema, o tara si un oras gazda care dau startul actiunilor dedicate Zilei Mondiale a Mediului.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului a fost “Think. Eat. Save” (Gandeste. Mananca. Salveaza). Think. Eat. Save este o campanie impotriva deseurilor alimentare si a risipirii hranei, care incurajeaza oamenii sa-si reduca “amprenta alimentara” asupra mediului. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Hrana si Agricultura (FAO), in fiecare an, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite. Aceasta cantitate echivaleaza cu hrana produsa in toata Africa sub-sahariana. In acelasi timp, la nivel mondial un om din 7 merge la culcare flamand si peste 20000 de copii cu varsta sub 5 ani mor zilnic de foame.
In timp ce planeta este exploatata pentru a furniza suficiente resurse pentru a sustine cele 7 miliarde de oameni (este preconizata o cifra de peste 9 miliarde pana in 2050), FAO estimeaza ca o treime din productia mondiala de alimente este fie irosita, fie pierduta. Deseurile alimentare reprezinta o pierdere uriasa de resurse naturale si un factor care are o contributie majora la impactul negativ generat de civilizatia umana asupra mediului.
In acest an tara aleasa pentru a da startul actiunilor ce sarbatoresc Ziua Mondiala a Mediului este Mongolia, iar orasul gazda este capitala acestei tari, Ulaanbaatar. A fost aleasa Mongolia pentru rezultatele obtinute in procesul de tranzitie catre o economie ecologica si o civilizatie verde. Modul de viata traditional, nomad, al multor locuitori din aceasta tara, poate sa ofere solutii adecvate la problema folosirii eficiente a resurselor alimentare si la scaderea cantitatii de deseuri alimentare.