Vine Apocalipsa: Gogu il lauda pe Nicolescu pentru intretinerea drumurilor judetene
457 milioane RON – aceasta este cascavalul deszapezirilor pus la dispozitia constructorilor argeseni de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADNR). Este vorba de Argecom, Quartz Security Sistem si General Trust Arges, unele dintre aceste firme avand incheiate si contracte de deszapezire cu Consiliul Judetean Arges, pentru drumurile judetene. Firmele nu ar fi intrat in vizorul presei daca nu ar fi beneficiat de prelungiri de contracte pentru care CNADNR nu a oferit pana acum clarificari oficiale.
Intarzieri de licitatii si contestatii dubioase
Noile licitatii pentru drumuri au fost lansate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania abia in perioada 23-28 decembrie 2011, cu o intarziere pe care niciodata conducerea companiei nu a justificat-o. In plus, licitatiile au fost contestate, dupa cum este obiceiul „casei”, fapt care a dus la eternele speculatii potrivit carora constructorii si-au cumparat cu bani grei prelungirile de contract. Care sunt contractele la care constructorii argeseni si-au luat partea? Ei bine, Argecomul lui Gigi Axinte si Quartz Security Sistem asigura deszapezirea drumurilor din Pitesti pentru un buget de 226 de milioane lei, alaturi de Euroconstruct Trading 98.
Tot Argecom se ocupa de deszapeziri la Targu Jiu, alaturi de Gecor, Straco si Prima Guard Security Fire, suma alocata de CNADNR fiind de 106 milioane lei.
Nu in ultimul rand, General Trust Arges opereaza la Slatina, alaturi de alti doi operatori, pentru 125 milioane lei.
Constructorii, nemultumiti de afacerile cu statul
Paradoxul face ca, pentru „regii asfaltului” (intr-o tara fara asfalt), un buget de aproape 17.000 euro pe an pe kilometru deszapezit este prea mic si doar „din eleganta” nu renunta la contracte. A declarat-o Florea Diaconu, patronul Delta ACM 93, una dintrre societatile care au sub intretinere autostrada A1 Bucuresti-Pitesti. „Nemultumirea mea este ca exista o impresie eronata ca banii dati de CNADNR pentru deszapezire sunt o pierdere pentru stat si un castig pentru firmele care fac deszapezirea. In realitate noi avem pierderi. Am estimat ca avem o pierdere de 7%, adica avem cheltuieli cu 7% mai mari decat incasarile. Noi suntem platiti pe ora de interventie. Suntem platiti si pe ora de asteptare, care include amortizarea utilajelor si ceva bani pentru salarii. Nu este o afacere profitabila. Bugetele pe care le vedeti sunt cele alocate, nu reprezinta platile catre noi. In unii ani s-a decontat doar 50% din total, pentru ca doar atat ni s-a cerut sa intervenim. Pentru noi e mai bine financiar ca ninge pentru ca avem ore de actiune, dar tot nu e profitabil.” a declarat Diaconu, adaugand ca este ultima data cand mai face astfel de gesturi de… „eleganta” in relatia cu statul.
Gogu il lauda pe Nicolescu
Daca in privinta drumurilor nationale situatia a fost ceva mai delicata, majoritatea (bine ca nu sunt multe!) fiind inchise, drumurile judetene din Arges au fost perfect administrate. Si nu o spune presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, cel care ar fi avut tot interesul, ci prefectul Gogu Davidescu, adversarul politic al acestuia. „Trebuie sa recunosc faptul ca drumurile judetene au fost intretinute corespunzator astfel incat nu am avut blocaje decat pe perioade extrem de scurte. Probleme mici am avut in zona Rucar, administrata de Argecom” ne-a declarat prefectul Gogu Davidescu.
Cat ne costa deszapezirea
16.604 euro (la un curs mediu de 4,2 lei/euro) pe fiecare kilometru liniar deszapezit, in fiecare iarna (pentru patru ierni reiese un cost de 66.816 euro pe kilometru liniar). Calculul a tinut cont de faptul ca suma alocata de CNADR este de aproape 1,1 miliarde de euro, fara TVA, in timp ce reteaua de drumuri nationale este de 15.679 de kilometri.