Deputatul de Argeș Andrei Gerea, fost ministru al Energiei, salută dobândirea, la 17 iulie, de către România, a calităţii de membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN). Vicepreședintel ALDE consideră acest moment drept unul de referință pentru dezvoltarea cercetării științifice în România prin participarea țării noastre la marile experimente şi programe ştiinţifice derulate de CERN.
"Excelența românească în materie de cercetare, cunoscută și apreciată la CERN, a dobândit acum statutul pe care îl merită. Este rezultatul muncii de cea mai înaltă calitate a oamenilor de știință și inginerilor români care au colaborat cu CERN. Un exemplu pe care l-am apreciat, nominalizat și promovat de fiecare dată atunci când am fost ministru al Energiei este acela al specialiștilor de la Institutul de Cercetări Nucleare, unde sunt derulate proiecte de cercetare nucleară de top la nivel mondial.
ICN Mioveni are deja un loc bine definit în comunitatea științifică nucleară, motiv pentru care acum este o parte însemnată a proiectului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) promovat de ANSALDO (Italia), ICN (România) și ENEA (Italia), proiect care are ca obiectiv construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb (generație IV), de 100 MWh, având ca amplasare de referință România, pe platforma de la Mioveni. De altfel, activitatea de cercetare de la Mioveni are o legătură directă și cu reactoarele nucleare de la Cernavodă, acesta fiind unul din motivele – pe lângă evidentele avantaje în domeniul securității energetice naționale – pentru care am insistat în mandatul de ministru pentru semnarea acordului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă." a declarat deputatul ADLE Andrei Gerea.
România a devenit duminică cel de-al douăzeci și doilea stat membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), în urma aderării sale la Convenția constitutivă a organizației.