Statul se gândește la mediul de afaceri așa că s-a gândit la o nouă schemă. Schemă de ajutor! Oferă 50 de bani pe litrul de carburant… Cel puțin asta reiese din proiectul de hotărâre al Ministerului Finanțelor.
Conform proiectului, ajutorul acordat este de 50 bani pe litrul de combustibil, dar nu va depași mai mult de 400.000 euro per întreprindere, echivalentul în lei. Termenul până la care se pot depune cererile de compensare este de 1 decembrie 2022.
Cine va beneficia de 50 de bani pe litrul de carburant
Acest ajutor vine sub forma unei subvenții acordată operatorilor economici licențiați în România sau în statele membre ale Uniunii Europene, care au ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri în cont propriu, contra cost sau transport de persoane, în mod regulat, inclusiv transport public local.
Eligibili sunt operatorii care îndeplinesc condițiile de mai jos:
- sunt licențiați în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene;
- dețin cel puțin un vehicul eligibil;
- operatorii economici stabiliți în România trebuie să nu figureze inactivi potrivit prevederilor Codului de procedurã fiscală sau să nu se afle în inactivitate temporară, înscrisã în Registrul Comerțului și să nu beneficieze de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local;
- nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care au fost emise asemenea decizii, acestea au fost puse în aplicare conform prevederilor legale în vigoare;
- alimentează vehiculele eligibile după cum urmează: de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici sau din rezervoarele pentru consum propriu deținute;
- nu se află în procedură de executare silită, faliment, dizolvare, închidere operațională sau lichidare;
- nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile;
- operatorii licențiați în alte state membre ale Uniunii Europene trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu, precum și o listă a vehiculelor eligibile utilizate pentru transportul rutier de mărfuri în cont propriu și dețin o licență comunitară, pentru transportul rutier de mărfuri contra cost și pentru transportul de persoane.
Pentru a putea depune cererea de subventie, toate vehiculele trebuie sa fie deținute în cursul trimestrului în care este solicitată subvenția. Cererea de compensare poate fi depusă la Autoritatea Rutieră Română, începând cu prima zi a trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat.
Categoria de cheltuieli care se încadrează sunt facturile emise cu 30 de zile lucrătoare înaintea publicării hotărârii în Monitorul Oficial.
Deciziile privind compensarea se emit până la 31 decembrie anul curent, iar plata ajutorului de stat se poate face pânã la 31 iulie 2023, inclusiv.
Schema bugetului pentru ajutor de la stat este de 300 de milioane de lei pentru un număr estimat de 3000 de operatori economici.
Foarte important de reținut este că pentru activitatea de compensare a creșterii prețului la combustibil la nivelul Autorității Rutiere Române este necesară angajarea de personal, deoarece se preconizează un număr foarte mare de solicitări ale operatorilor economici. Cei care beneficiază de compensare vor trebui să păstreze anumite documente timp de 10 ani, în caz contrar amenda fiind de 5.000-10.000 lei.
Documentele care trebuie păstrate 10 ani
- fişele de magazie pentru fiecare rezervor pentru consum propriu deţinut la punctele lor de alimentare, precum şi bonurile de consum întocmite la fiecare alimentare a vehiculelor eligibile din rezervorul respectiv, pe care în mod obligatoriu să fie înscrise cel puţin următoarele informaţii: data alimentării, numărul de înmatriculare al vehiculului alimentat, cantitatea de combustibil alimentată exprimată în litri pe fiecare vehicul, numărul de kilometri înregistraţi la bordul vehiculului la momentul alimentării;
- înregistrările tahografului din prima şi din ultima zi a trimestrului pentru care se depune cererea de compensare;
- documentele care atestă dreptul de deţinere a vehiculelor pentru care se acordă dreptul de compensare;
- documentele de vânzare, distrugere, export, pentru toate vehiculele ale căror consumuri sunt incluse în cerere;
- anexele la facturile de achiziţie a carburanţilor.