Noua situație creată de răspândirea îngrijorătoare a infecției cu noul tip de coronavirus, duce la situații fără precedent, atât pentru populație cât și pentru bănci, firme și instituții financiare. Este afectat modul de interacțiune, iar diminuarea drastică a cererii în unele domenii ale economiei sau suspendarea forțată a unor activități economice din motive de siguranță sanitară, generează dificultăți obiective tuturor actorilor din economie, persoane fizice sau companii.
Paul Anghel, directorul general al ANPC, a declarat astăzi pentru Agerpress că instituția pe care o reprezintă analizează amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare şi nu numai, în contextul pandemiei coronavirus, din perspectiva afectării interesului economic.
Banca Transilvania a anunțat, prin mesaje trimise clienților, că prelungește până în luna mai perioada de grație la cardurile de credit.
Conform unor surse din piața bancară și CEC Bank ar urma să anunţe amânarea plăţii ratelor pentru creditele luate de persoanele fizice pentru o perioadă de 30 de zile.
Pentru Ziarul Financiar, ING Bank România a comunicat că a primit o serie de solicitări din partea clienţilor persoane fizice, pentru amânarea plăţilor și are în vedere identificarea unor soluții pentru amânarea plăților, până la depășirea acestei perioade.
De asemenea, Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat pentru Digi24 că a cerut reprezentanților sistemului bancar să găsească soluţii pentru amânarea, timp de două-trei luni, a plăţii ratelor.
În Italia, țară afectată puternic de pandemie, au fost luate măsuri în acest sens și plata ratelor la creditele ipotecare a fost suspendată pe întreg teritoriul țării.
Directorul ANPC recomandă consumatorilor să evite pe cât posibil deplasarea la sediul băncilor, să efectueze tranzacţii on-line sau prin intermediul cardului la bancomat (ATM)/multifuncţionale (MFM) şi să evite utilizarea banilor cash, pentru protejarea sănătăţii și limitarea răspândirii infecției coronavirus.