Andrei Dumitrica este un tanar om de afaceri din Pitesti. La numai 26 de ani conduce o firma de consultanta si proiectare in telecomunicatii cu o cifra de afaceri de 600.000 de RON pe an, din care 100.000 de RON ii lasa in visteria statului. Si-a numit firma ,,Ant Soft Comunication”, pornind de la cuvantul englezesc ,,ant”, adica furnica, in momentul in care i s-a spus ca daca se mai pune cu sistemul s-ar putea sa fie calcat ca o… furnica de un camion. Acum, ,,furnica” s-a pus in fata camionului, pentru ca nu mai poate sa stea resemnata in ,,musuroi”. I s-a umplut paharul atunci cand cei de la Directia de Finante Arges i-au creat prejudicii financiare, blocandu-i conturile, in contextul in care isi platise toate taxele si impozitele catre stat. Decizia de a intra in greva fiscala, insa, a luat-o dintr-un motiv mult mai serios: sfidarea fara precedent a statului fata de contribuabil, adica fata de cel care pompeaza banul intr-un aparat birocratic obez, anchilozat, ineficient, lacom si corupt. Despre toate acestea puteti citi in interviul de mai jos!
,,Nu mai platesc absolut nimic!”
Decizia dumneavoastra de a face greva fiscala vine in urma ultimului incident nefericit cu cei de la Directia Finantelor?
Da, vine ca urmare a acestui eveniment si intr-un context in care si alti antreprenori au spus gata, ajunge! Mai sunt si alte persoane care chiar in perioada asta au declarat ca intra in greva fiscala. Daca nu ar fi existat acesti oameni, probabil ca nu s-ar mai fi numit greva fiscala, ci atentionare, sau… rusinica sau… altfel.
Iar greva fiscala inseamna ca dumneavoastra nu va veti mai platiti taxele si impozitele catre stat…
Asta inseamna ca am decis ca de ieri sa nu mai fiu baiat cuminte, sa nu mai platesc din proprie initiativa niciun impozit…
Nici macar forfetarul lui Pogea, nu se poate?…
Nu, nu mai platesc absolut nimic! Mai mult de atat, am decis ca sa-mi compensez TVA-ul din bonurile de benzina….
Desi nu aveti voie…
Ba da, am voie, pentru ca s-a interzis deducerea TVA din bonurile de benzina in baza unei Ordonante de Guvern care trebuie data in anumite conditii, pe care nu le-a respectat!
Da, dar Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat asupra ei…
Lucram la aceasta Ordonanta…
Deocamdata sunteti in plina ilegalitate…
Nu, nu ne aflam in ilegalitate, doar ca pana ieri am fost fraieri. Momentan, si inca vreo luna de zile chiar suntem foarte legali, fara sa vreau, desi mi-as fi dorit sa nu mai fiu legal inca incepand de maine. Dar sunt obligat sa fiu legal pana luna viitoare.
,,Probabil cei din Guvern isi imagineaza ca populatia este formata din niste tampiti”
Bun, nu va veti mai achita taxele si impozitele, va veti deduce TVA-ul din bonurile de benzina… Cum va va strange statul cu usa?
Singurul lucru pe care statul l-ar putea face, desi iarasi este data o Ordonanta de Guvern care il impiedica, este sa-mi blocheze contul. Numai ca banii din cont nu se dau decat cu acordul firmei, si atunci, chiar daca se va pune poprire pe acea suma, cel mult se va folosi banca de banii mei, dar nu statul. Orice ar fi, statul nu poate sa-mi ia niciun leu fara acordul meu.
Si ce-ar mai putea face statul pentru a va pune la punct pentru insolenta de a nu-i da dreptul?
Pai statul ar mai putea sa dea o Ordonanta de Guvern maine, care sa se aplice poimaine, prin care sa-i declare ilegalisti pe cei care declara greva fiscala si sa-i bage la puscarie. Se poate si asta, desi nu este constitutional. Dar orice ar fi, legea nu se poate aplica retroactiv.
Statul nu va poate inchide firma?
Peste aproape doi ani de zile, statul ar putea sa-mi inchida firma. Are nevoie de cel putin un an pentru asta, sa fie un bilant pe zero… Si daca o inchide, nu ma supar, pentru firmele de telecomunicatii sunt multinationale, pot sa-mi fac in Maldive un offshore, sa incasez banii acolo si nu ma doare capul. Din punctul meu de vedere cred ca fiecare firma, cu anumite exceptii – aceste exceptii fiind firmele care lucreaza cu statul si cele care lucreaza cu un anumit gen de clienti – cam toate firmele isi pot gasi portite. Orice firma poate sa-si deschida un cont offshore, undeva in Hawai sau pe unde o fi. Ii costa un pic mai mult comisionul lunar. Si incaseaza chiar daca lucreaza cu clientii, caci incaseaza cash. Tai bon si seara iti pui banii in cont. Te duci la banca, la Western Union, mai platesti un comision si trimiti in cont banii peste granita. Dar sunt banutii tai, e contul tau, faci ce vrei cu ei. La ora actuala, daca un contribuabil vrea sa nu mai dea niciun leu la stat, poate sa nu mai dea niciun leu la stat, legal. Sunt niste chichite. Probabil cei din Guvern isi imagineaza ca populatia este formata din niste tampiti, care nu stiu de aceste chichite. Diferenta in cazul meu si sigur mai exista si alte persoane, a fost ca ne-am platit impozitele pentru ca asa am vrut. Am considerat normal ca atata timp cat activam in tara asta in care ne-am nascut, dam si noi o bucatica acolo.
,,Nu e o lege, e un pres, merita sa fie calcat!”
Din nefericire impozitele dumneavoastra se duc la… stat, care stat va foloseste banii nu in interesul dumneavoastra, ci intretinand un aparat birocratic obez, clientelar si neproductiv.
Da, banii mei se duc in aparatul de stat, se duc la doamna Ridzi, se duc la Udrea, se duc la campania electorala a nu-stiu-cui si atunci am zis: sorry! Pai eu am dat 90 de milioane ca sa-mi repar o masina. De ce? Pentru ca am dat intr-o groapa la 100 la ora, pe care n-am vazut-o semnalizata. Si mi-am rupt tot! Intrebarea: eu cati bani platesc la bugetul de stat, oare nu mai multi? Oare cati din ei sunt pentru drumuri? Accept si faptul ca am gropi, se intampla eroarea, cade un meteorit, dar de ce nu-i pun o semnalizare, un bat, un par: <Ai grija, fraiere, ca-ti rupi masina aici!> E o chestie simpla! Dar hai sa-ti spun cum imi deduc benzina, pe acea Ordonanta care este in vigoare si care mi interzice acest lucru! In primul rand o sa-i dau in judecata, pentru ca ordonanta nu este constitutionala.
Cand o veti face?
Lucreaza avocatul la acest lucru, de ieri am inceput diligentele. Eu bag benzina de aproape 50 de milioane pe luna si nu o bag ca sa ma duc la gratar. Am audit in toata tara, din Timisoara pana in Constanta si de la Giurgiu pana la Focsani. Nu am voie sa-mi decontez banii. La 40 de milioane TVA, plus impozitul pe profit, sunt vreo 12 milioane cu care statul ma trage in piept. Eu, prin definitie, ma deplasez. Cum pot sa fiu baiat nu destept, nu briliant, ci descurcaret?… Ma duc la o firma de taxi si zic: <Nene, facem un contract: tu ma duci cu masina in toata tara, eu iti dau bonurile, ca nu sunt pe numar. Tu ti le decontezi, imi dai factura, se compenseaza si-ti mai dau 5% tie, bonus. Tu faci factura din pix, ca ai domeniul de activitate taxi. Se poate? Sigur… Sau! Ma duc la Registrul Comertului si spun: obiect de activitate telecom, audit, consultanta si… taxi! Ma costa putin. Avand in domeniul de activitate si taxi, n-au ce sa-mi zica!
Chiar daca la un eventual control vi se va solicita sa prezentati obiectul muncii?
Pai e simplu: am taxi o masina extrem de scumpa, peste un miliard. Si cand ma vad oamenii cu masina nu vor sa se suie, domnule! Dar eu dau ture de oras in fiecare seara, sa moara Veta! Deci dau la ture de oras doar-doar o-i prinde un fraier! Si daca nu se suie nimeni, ce sa-i fac? Dar am costuri cu benzina, sunt cu masina in deplasare, sa vada oamenii… N-au ce sa-ti faca, sincer! Eu vreau sa incalc legea, nu vreau sa o ocolesc! Vreau s-o incalc! As fi avut posibilitatea sa o ocolesc, dar o incalc, pentru ca este un pres. Nu e o lege, e un pres, merita sa fie calcat! Chiar mi s-a spus: daca mai stii o chichita, pune pe site: cum sa dai teapa statului roman. S-ar putea sa devin urmatorul guru economic, mai stii? Ma invita astia la seminarii peste 20 de ani. In alte ordine de idei, cum definesti profitul?
Ce-mi iese mie, dupa ce am achitat tot….
Adica diferenta dintre cheltuieli si incasari. Iar TVA este taxa pe valoare adaugata, adica o suma fixa tot pe profit. Adica din profit mai pui ceva. Daca profitul este diferenta dintre incasari si cheltuieli, iar eu pot sa demonstrez ca am cheltuiala benzinei, e chiar pe bune, nu ma duc pe jos 5.000 de kilometri, conform cuvantului profit, a definitiei legii, eu platesc 16% pe diferenta. De ce sa scot un x la suta si sa zic: asta nu e deductibil! N-am de ce!
,,Vazand cum ma trateaza statul, zic: stai asa ca iti arat eu ca sunt mai destept ca tine!”
Este de-a dreptul aberant, intr-adevar!
Niciuna dintre hotararile hei-rupiste – au dat vreo patru Ordonante de Guvern la foc automat – nu sta in fata unui avocat bun, fiindca nu se poate incadra intr-o constructie solida.
Si nici macar nu au o eficienta economica! Daca ar fi avut ca argument cresterea incasarilor la stat – care stat oricum ne foloseste banii intr-o bataie de joc – tot as mai fi inteles ceva! Numai ca incasarile sunt si mai mici!
Pai de ce sunt mai mici? Pentru ca eu, vazand cum ma trateaza statul, zic: stai asa ca iti arat eu ca sunt mai destept ca tine! Ei nu inteleg ca, exceptand salariatii, care saracii platesc fara sa vrea pentru ca patronii le iau banii, firmele pot decide cat sa plateasca. Eu pot sa decid cat sa platesc. Sa-ti mai spun o combinatie: sa zicem ca avem fiecare cate o firma care face profit cate un miliard pe luna. Trebuie sa platesti niste sume fenomenale! Numai ca luna asta eu iti dau tie miliardul: tu ai doua miliarde, eu n-am profit, nu platesc nimic! Dupa care mi le dai mie, ca sa nu platesti nici tu… Putem sa jucam ping-pong pe miliarde de euro. Pana la sfarsitul anului poti sa nu platesti nimic! Joci ping-pong cu profitul. Dar oamenii de afaceri platesc fiindca vor. Sunt foarte putini oameni de afaceri care platesc pentru ca sunt prosti.
,,Asta este sistemul care, ori te face sa fii ca el, si esti in gasca baietilor destepti, ori te mulge”
Dumneavoastra de ce nu ati facut niciodata afaceri cu statul, de ce nu ati pupat mana cui trebuie, de ce ati refuzat sa dati darul in campanii electorale?
Puteam sa lucrez cu statul, putea sa-mi fie bine, putea sa-mi fie cald, sa n-am probleme, puteam sa dau un telefon: <Ba, compenseaza-mi si mie chestia aia, ca daca nu, te trag de urechi! Si se facea… Dar nu am vrut fiu baiat destept, conform definitiei oamenilor destepti.
Mai sunt ca dumneavoastra, oameni cu setarile gresite, in stare sa ia atitudine?
Nu stiu ce sa zic, o sa vedem… Eu sunt convins ca multe persoane imbratiseaza ideile pe care le sustin, dar nu este nevoie doar sa le imbratisezi, trebuie sa ai si un pic de curaj.
Cat de dezastruoasa trebuie sa fie aceasta guvernare pentru ca oamenii sa si treaca la actiune?
Eu nu am nimic cu guvernarea actuala, eu nu zic ca Boc este un tampit…
Se rezolva, o spun eu: ,,Boc este un tampit!"
Problemele pentru care eu, simultan cu altii, ne-am ridicat fara sa mai asteptam, este ca aceasta guvernare a pus picatura peste alte guvernari.
Exact de picatura asta vorbeam si eu. Bataia de joc a ajuns mult, mult prea departe.
Pe cuvant, daca imi era bine pana acum trei luni si apoi rau, as fi spus, ma, invata omul, mai rabd. Dar asta este sistemul care ori te face sa fii ca el si esti in gasca baietilor destepti, ori te mulge. Problema este ca cine a gandit sistemul nu a luat in consideratie si faptul ca s-ar putea sa fie niste oameni care sa aiba capacitatea sa fie baieti destepti dar sa nu vrea. Si nu au luat-o in considerare fiindca sfideaza orice logica.
,,Bai, aveti niste prosti in Parlament, niste hoti, va vand ca pe niste oi”
Sistemul lucreaza cu materialul clientului. Iar materialul din care sunt facuti romanii este cum este… Se pare ca nivelul de suportabilitate al romanului este unul extrem de mare.
A lua atitudine, in afara de putina inteligenta si un pic de curaj mai necesita si un pic de moralitate, de onoare, de chestie din asta intangibila…
Numai ca, pe de alta parte, clasa asta politica este cu nimic mai buna sau mai rea decat societatea pe care o reprezinta. Noi suntem clasa politica!
Da, spunea cineva, ,,Bai, aveti niste prosti in Parlament, niste hoti, va vand ca pe niste oi, dar de unde au venit astia, nu din voi, nu e unul din 10.000 care e acolo? Si tu, bade Ioane, daca te-ai duce acolo, ai sta trei luni, ai fi corect, pana ai invata mersul si probabil ca te-ai da pe brazda si mata…."
Pentru ca a te lupta cu sistemul in Romania zilelor noastre este aproape o nebunie…
Oricum, surprinzator, exista chiar si in Parlament oameni deosebiti, mai pun niste oprelisti, dar sunt o minoritate incredibila. Plus ca am citit pe blogul unuia dintre foarte putinii deputati pe care-i respect, si anume domnul Pambuccian…
E armean, nu e roman, alt aluat…
Am dat acest exemplu, pentru ca daca as da un roman ar avea conotatie politica. Nenea asta nu e cu niciun partid, a ajuns acolo ca este destept si spunea, chiar pe blogul sau, ca i-au venit niste legi de dat, nu le-a semnat si dupa un mandat i s-a spus ca daca mai face gat s-ar putea sa nu mai ajunga in Parlament deloc. Deci, e de tras concluzii… Mai sunt oameni de onoare, dar prea putini.
,,Atata timp cat cineva mai pastreaza faclia sperantei aprinsa, atunci mai este o speranta…”
Asteptam invierea mortilor si viata veacului ce va sa vie…
E bine sa o astepti, dar e si mai bine sa faci ceva in intampinarea acelui moment si cred ca depinde de noi.
Numai ca noi, romanii, suntem mai greu de urnit atunci cand este vorba de a avea atitudine. Doar daca ne uitam la proverbele din vechime – ,,Limba dulce mult aduce”, ,,Capul taiat sabia nu-l taie!” – ne dam seama ca bagajul nostru genetic este intr-un anume fel, si nu neaparat pentru ca am fi trecut printr-un comunism care ne-ar fi slutit, ci e ceva mai din vechime.
Eu am alt punct de vedere. E drept, sa ai proverbele astea e o rusine, sa ai Miorita in care ala mai prost ii da aluia mai ortoman in cap sa-i ia oaia e o rusine, sunt foarte multe lucruri rusinoase care ne reprezinta. Mai nou, manelistii si tiganii ne reprezinta! Dar, ca teorie personala, cred ca nu suntem noi astia, ca suntem invatati ca suntem niste prosti, dar noi nu suntem astia.
Niciodata nu am spus ca am fi prosti, nu asta este necazul nostru…
Parerea mea este ca va fi tot timpul un grup de oameni care o sa mai trezeasca neamul asta.
De 20 de ani tot cantam ,,Desteapta-te, romane!”
Pai nu, cantam ,,Desteapta-te, romane!” din alt motiv: cine a fost atunci tanar, fie era deja indoctrinat, fie a intrat in sistem. Dar acum apare o generatie de tineri, care la Revolutie sugeau din biberon sau invatau sa scrie si care vad putin altfel lucrurile, desi multi sunt indoctrinati.
Dar la fel de multi sunt crescuti cu Coca-Cola, McDonald’s, cipsuri, manele, cluburi de noapte…
Eu tind sa sper ca neamul asta va face ceva, cred ca se poate…
Ma indoiesc ca in viata asta…
Poate nu acum, dar atata timp cat cineva mai pastreaza faclia sperantei aprinsa, atunci mai este o speranta…