Fabrica de motoare electrice Nidec, fostă IMEP, sau Micromotoare cum îi spun piteștenii este la ora actuală asemenea unui cazan sub presiune aflat în pragul exploziei. Tensiunea este aproape de cota maximă încă de la începutul negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă în condițiile în care cel aflat în vigoare expiră la 31 martie. Angajații fabricii au decis declanșarea conflictului colectiv de muncă și chiar a grevei generale dacă nu le vor fi acceptate cerințele minimale cu care reprezentanții lor s-au prezentat la negocieri, după cum ne-a spus Florian Stănculescu, liderul Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea”.
„La Nidec situația este puțin spus tensionată. S-a ajuns aici deoarece administrația, care are o atitudine complet lipsită de considerație față de angajați, refuză să dea curs solicitărilor noastre privind noul contract colectiv de muncă. Subliniez că aceste cerințe sunt unele minimale, iar refuzul celor din conducerea fabricii a făcut ca toți cei 240 de angajați să solicite sindicatului declanșarea în primele zile din aprilie a conflictului colectiv de muncă, oamenii fiind deciși ca după parcurgerea tuturor etapelor legale ale acestuia să declanșeze greva generală. Ca să înțelegeți de ce și-au pierdut angajații răbdarea și încrederea în cei care conduc fabrica vă prezint aceste cerințe minimale.
În primul rând am solicitat majorarea salariilor cu rata inflației anunțată oficial, aceea de 16,34%, pentru a se păstra măcar puterea de cumpărare a salariului fiecărui angajat. La nivel de salariu mediu aceasta ar fi însemnat cam 650 de lei, iar conducerea a oferit maxim 380 de lei.
Apoi am solicitat acordarea unui număr de 8,10 sau 12 salarii compensatorii la disponibilizare, în funcție de vechime, în loc de 1,3 sau 4 salarii cum se acordă acum. Avem această cerință deoarece conducerea ne-a promis în fiecare an că nu vor mai exista concedieri și nu și-a respectat niciodată cuvântul dat. Astfel, în ultimii doi ani am ajuns de la 400 de angajați la 240. Mai mult, condițiile de muncă s-au îngreunat peste măsură după ce una din liniile automate de producție, cea de generația a doua, cea mai modernă, a fost luată și dusă la fabrica din Italia, iar nouă ni s-a adus o linie semiautomată, mai mult manuală, precum cele pe care lucram acum 50 de ani. Nu în ultimul rând, în Italia, de exemplu, tot la Nidec, la disponibilizare se acordă plăți compensatorii între 30 000 și 40 000 de euro.
În fine, la începutul anului trecut s-a bugetat o producție de 1,8 milioane de motoare cu 300 de angajați pentru ca acum să ajungem la o producție anuală de 2,2 milioane motoare cu doar 240 de angajați. În aceste condiții refuzăm să credem afirmația conducerii potrivit căreia fabrica nu are profit.
În concluzie, considerăm că negocierile de anul acesta au eșuat, dat fiind că toate cerințele ne-au fost respinse, și în prima zi lucrătoare din aprilie vom declanșa conflictul colectiv de muncă fiind deciși să mergem până la greva generală. Sindicatul are mandat în unanimitate pentru acest demers încă de la Adunarea Generală din 28 februarie.”, a declarat pentru Bitpress liderul Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea”, Florian Stănculescu.