2,1K
Foarte putine companii isi permit sa-si trimita la cursuri de specializare angajatii din top management, mai ales daca aceste cursuri valoreaza 1000 de euro de persoana. Federatia Patronala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FPIMM) Arges a venit in sprijinul mediului de afaceri argesean si nu numai, reusind sa atraga fonduri europene prin intermediul carora sa specializeze aproximativ 800 de angajati. Programul, denumit Perform, s-a adresat numai firmelor mari de productie, in special al celor care realizeaza componente auto. Acesta s-a intins pe o perioada de trei ani si urmeaza a se incheia la finele acestui an. In seara zilei de miercuri, la Hotel Victoria, conducerea FPIMM Arges, prin presedintele Ion Glica, a prezentat oportunitatile pe care le presupune cursurile de formare profesionala in fata agentilor economici interesati sa isi dezvolte propriul business.
,,Acest eveniment face parte dintr-un ansamblu de mai multe evenimente pe care le desfasuram de mai bine de doi ani, din septembrie 2011, evenimente care au diferite motivatii. In seara aceasta (n.r. miercuri seara) este vorba de un eveniment adresat intreprinderilor mici si mijlocii, prin intermediul caruia prezentam un program european pe care il implementam in parteneriat cu colegii de la IMM Cluj, Asociatia Patronilor si Meseriasilor din Cluj. Acest proiect s-a adresat pana in acest moment firmelor din Arges care produc componente auto pentru automobile. In primul rand ne-am adresat furnizorilor de pe platforma Dacia din Mioveni si apoi furnizorilor auto din Pitesti. Rezultatele sunt bune deoarece costurile de instruire al angajatilor pe acest domeniu de crestere a productivitatii muncii, implementat si de firma Toyota, au costuri in jur de 1000 de euro pentru un singur cursant. O firma privata nu-si permite intotdeauna sa organizeze asemenea cursuri cu firme de consultanta cu experienta si atunci le-a venit ca o manusa aceasta oportunitate, oferta noastra. Ne-am bucurat ca am reusit sa facem o prioritate pentru firme din judetul Arges, dupa care am mers catre Dolj, catre Craiova, catre Ploiesti, Bucuresti, Sibiu, la firmele de productie de serie mare.
In proiect avem aproape 800 de cursanti in decurs de 3 ani. Acum suntem in faza finala a proiectului, mai avem 65 de locuri pentru instruire pe partea de asistenta. GIC Componente Auto din Pitesti a beneficiat de specializarea celor mai multi cursanti.
Efectele acestor cursuri se reflecta in reducerea costurilor si timpilor in producerea de serii mari de componente. Pentru firmele de productie de serie mare timpii sunt pretiosi, la fel ca si costul final al produsului. Este o presiune foarte mare la pretul de cost facuta de Dacia Renault, asupra furnizorilor de componente, presiune logica, de altfel. De aceea furnizorii trebuie sa scada preturile si acest lucru nu se poate face decat prin instruirea personalului, investitia in utilaje automatizate si reducerea consumului cu materiile prime.” ne-a declarat Ion Glisca, presedintele FPIMM Arges.
Potrivit acestuia, una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat in implementarea acestui proiect au fost create de finantarile venite de la Ministerul Muncii, care a intarziat cu platile chiar si cu 9 luni!
Despre Proiectul Perform
Proiectul Perform ofera un program integrat de instruire si consultanta in domeniul metodelor si bunelor practice industriale pentru companii care implementeaza procese de proiectare/inginerie a produselor si proceselor.
Cu sprijinul Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei, o echipa de consultanti si traineri cu o experienta de peste 15 ani in dezvoltare de produs, imbunatatire de proces si managementul calitatii, se afla la dispozitia companiilor din Romania.
Prin acest proiect se urmareste cresterea productivitatii, a eficientei in munca si imbunatatirea competitivitatii produselor , pe baza unor interventii combinate de instruire si asistenta, adaptare la contextul intreprinderii si la nevoile specifice de competenta ale angajatilor.
Fenomenul retelelor teritoriale de intreprinderi nu apartine numai Europei si nici macar numai tarilor dezvoltate. Il regasim, defapt, aproape in intreaga lume. Retelele de intreprinderi sunt sursa de crestere a competitivitatii.
Avantajele conferite de participarea la retelele teritoriale de intreprinderi Perform sunt:
*Facilitarea transferului de know-how si cunostinte intre IMM-urile participante in vederea rezolvarii problemelor din ce in ce mai complexe cu care acestea se confrunta;
*Acces gratuiti la programe care in mod obisnuit au un cost de circa 1000 de euro/angajat;
*Personalul experimentat al retelei, specializat in afaceri si formare profesionala este pus la dispozitia intreprinderilor, pentru consiliere;
*Valorificarea informatiilor oferite de expertii invitati la intalnirile retelelor;
*Adaptarea informatiilor la contextual intreprinderii si la nevoile specifice de competent ale angajatilor;
*Exemple, povesti de succes si recomandari pe baza experientelor reale;
*Posibilitatea de a stabili aliante strategice cu alte IMM-uri care vor duce la cresterea potentialului competitive al firmei;
*Completarea cunostintelor cu module complementare de instruire on-line care permit eliminarea constrangerilor legate de timp si locatie.
Reteaua de intreprinderi Perform se adreseaza persoanelor cu functii de raspundere in managementul de top din cadrul companiilor de referinta din industria prelucratoare din Romania.
Programul se deruleaza in regiunile: Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Vest, Sud-Vest, Sud si Bucuresti-Ilfov.