141
În România există circa 8.600 de cofetării, covrigării şi patiserii, ceea ce înseamnă că există o astfel de unitate pentru fiecare 2.200 de consumatori. Dintrea cestea un număr de 348 se află în Argeș plasând județul pe poziția a șaptea la nivel național cu o pondere de peste 4%.
Numărul de astfel de unităţi HoReCa a fost în creştere în ultimii ani. Această efervescenţă este dată pe de o parte de costul relativ mic de deschidere a unei astfel de investiţii. Pe de altă parte, apetitul mare al românilor pentru prăjituri, covrigi sau pateuri îi face pe investitori să creadă că îşi pot recupera rapid banii.
Poate cele mai concludente exemple sunt cele ale lanţurilor de simigerii Luca, Matei, Petru şi Georgiana, care au ajuns la zeci sau chiar sute de unităţi la nivel naţional şi la afaceri pe măsură. Există însă şi cofetării care cu 1-2 unităţi şi-au dezvoltat adevărate comunităţi de clienţi fideli şi care reuşesc să facă afaceri de zeci de milioane de lei.
Este interesant de observat că dispunerea teritorială a cofetăriilor şi patiseriilor nu este, spre deosebire de multe altele, o copie fidelă a hărţii economice. Mai exact, cele mai multe astfel de unităţi nu sunt neapărat prezente în cele mai dezvoltate judeţe ale ţării.