Autostrăzile reprezintă nişte rarităţi pentru România, sunt ,,specii” care, de ani de zile, se află în stare de… apariţie, dar nu le vedem decât pe hârtii. Şi nici măcar acolo, dacă ţinem cont că autostrada Piteşti-Sibiu s-a mai blocat o dată în birocraţia hârţoagelor. De data aceasta din cauza reptilelor, amfibienilor, gândacilor şi a unor specii de păsări care trebuie musai protejate.
După urmele de urs şi lilieci descoperite pe aliniamentul autostrăzii Lugoj-Deva, lucrare ce se poate finaliza abia în anul 2020, pe traseul autostrăzii Sibiu-Piteşti au fost identificate mai multe specii de reptile, zeci de specii de amfibieni şi peste 100 de specii de păsări. Pentru toate aceste vieţuitoare, Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii, trebuie să creeze anumite condiţii de protecţie şi conservare.
Potrivit datelor studiului de fezabilitate, intrat în posesia Capital, pe întreaga zonă studiată au fost descoperite 9 specii de reptile şi 39 de categorii de amfibieni.
„Patru specii de inters comunitar necesită desemnarea ariilor speciale de consevare, 11 specii de interes comunitar necesită protecţie strictă, 5 specii de interes naţional necesită protecţie strictă, 10 specii vulnerabile, 6 aproape ameninţate şi 12 specii strict protejate." arată datele din studiul de fezabilitate.