Mai putin de 15% dintre argeseni au incheiat polite de asigurare obligatorie pentru locuinte, dar inca nu s-au dat amenzi, conform legii, celor care nu au incheiat polite (pana la 500 de lei). Primarii ezita sa dea sanctiuni in prag de alegeri, asa ca multi cetateni merg pe principiul ca "merge si asa".
Numai ca in cazul unei calamitati ei nu vor primi despagubiri de niciun fel, nici macar ajutor de stat. Mai mult decat atat, actionarii Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor vor sa oblige romanii sa incheie doar la ei politele minime cerute de lege, chiar daca si-au asigurat complet locuintele la alte societati.
Cu dedicatie?
Astfel, asigurarile care vor fi facute la societati din afara PAID nu vor beneficia de efectul legii in cazul producerii unui eveniment nedorit!
Celelalte societati autorizate pentru asigurarea locuintelor vor putea emite polite facultative doar pentru sume asigurate ce exced asigurarii obligatorii, cu fransiza de 20.000 euro sau 10.000 euro, urmand ca asiguratul sa incheie asigurarea obligatorie prevazuta de lege pentru acoperirea acestor sume doar cu asiguratori membrii ai PAID.
Cine poate face asigurari
PAID a fost infiintata in septembrie 2009 si are ca principali actionari societatile Astra – 15%, Groupama Asigurari – 15%, Platinum – 15% si Generali Romania – 11%. De asemenea, ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin, fiecare, o participatie de 5,5% din capitalul social.
Legislatia impune proprietarilor de imobile incheierea unei polite de asigurare (obligatorie sau facultativa), prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an. Valoarea asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.