Majoritatea covarsitoare a bancilor aleg sa externalizeze serviciile de recuperare a creantelor de la clientii care intarzie cu plata ratelor si chiar sa vanda aceste credite.
Acest lucru nu se intampla de la inceput: primele etape de recuperare a creantelor sunt gestionate in cadrul bancii – numai 35% dintre banci (33% in Romania) recurg sau intentioneaza sa recurga la recuperatori de creante pentru acest segment; in ceea ce priveste recuperarea tarzie insa, mai mult de doua treimi dintre banci (aproape 85%) externalizeaza cel putin partial activitatea de recuperare a datoriilor.
Bancile prefera sa nu ajunga in instanta pentru colectarea creantelor, in special din cauza procedurilor lungi si a succesului limitat.
In Arges, de exemplu, ponderea restantelor se apropie de 10% din valoarea totala a creditelor acordate, iar foarte multi argeseni au facut deja cunostinta, macar telefonic sau prin instiintari scrise, cu reprezentanti ai companiilor de recuperare a creantelor. Este cea mai mare pondere a restantelor in totalul creditelor de dupa 1990 inregistrat in judetul nostru, mare parte din aceasta situatie fiind cauzata de scaderea cu 25%, anul trecut, a salariilor angajatilor din sistemul de stat care, astfel, au ramas fara o buna parte din resursele necesare platii ratelor.