In ciuda tulburarilor economice, marcile autohtone ai caror proprietari au stiut cum si cand sa actioneze sunt mai pretioase azi decat inainte de recesiune. Exista branduri romanesti care au devenit mai puternice in timpul recesiunii. Acest lucru se datoreaza alocarii bugetelor necesare marketingului si a profitului obtinut in urma crizei celorlalte marci.
In ultimii doi ani, numarul brandurilor a scazut. Marcile care au reusit sa ramana in picioare sunt cele locale, exemplul cel mai elocvent fiind Altex. Catalin Stan afirma ca pentru a ramane pe linia de plutire sau pentru evitarea unei scufundarii „brandul respectiv trebuie sa fi avut o valoare reala si o reputatie care creeaza inca nostalgii, este un brand asteptat si atunci e mult mai simplu sa-l invii, cu costuri moderate. Problema este ca astfel de miscari nu au niciodata un rezultat garantat. De aceea, cand un brand are probleme, este bine sa se actioneze din timp. Daca marcile importante care ies de pe piata fara a fi inlocuite de nimic se pot numara pe degete, asta nu inseamna ca in ultimii ani nu au disparut multe din brandurile autohtone cu greutate. In unele cazuri este vorba de nume cu vechime de peste 15 ani. Cazul PetromV este unul dintre cele mai cunocute: cele 124 de statii de carburanti au fost transformate, anul trecut, in benzinarii OMV sau Petrom, rebranduirea lor costand circa cinci milioane de euro. Comertul a cunoscut cele mai multe schimbari de marca: La Fourmi a devenit Mega Image, Artima – Carrefour Express sau Carrefour Market, Albinuta s-a transformat in Profi, iar acum Plus se afla in plin proces de rebranduire in Lidl’’.
Expertii estimeaza valoarea brandului Dacia la 500 milioane euro. Marca de la Mioveni a avut astfel numai de profitat de pe urma crizei.