Dacă este să admir ceva la PSD, acela este simţul… echităţii. Adică, lângă o veste rea, vine şi cu o veste bună, ca să echilibreze balanţa. Absolut întâmplător, vestea rea vine pentru noi, poporul, plebeii, fraierii, neam de oi de-ale lui Daea, iar vestea bună vine pentru ei, stăpânii, şmecherii, sfidătorii, care pot să-şi dea cu mânuţele alea două fără număr, fără număr, dar mai ales fără pic de bun simţ.
De data aceasta, vestea proastă vine pentru toate firmele mici, cele care au doi, trei, patru angajaţi cu contracte de muncă cu timp parţial sau cu plata în acord. Pentru acestea, executivul a aprobat, joi, unele măsuri pentru asigurarea plăţii de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Excepţie fac salariaţii elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari şi cei care cumulează venituri de cel puţin nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Noile reglementări urmează să intre în vigoare la 1 august şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017.
Premierul Tudose spune că din zona asta bate o evaziune de-ţi înmoaie oasele, că nemernicii ăştia de angajatori, în fapt, angajează pe patru ore, iar restul banilor îi dau din mână, fentând statul de la birurile care i se cuvin.
Potrivit datelor statistice, există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parţial. Pe cât pariu că această măsură nu doar că nu va determina o creştere a veniturilor din impozite, ci va umfla rata şomajului?! Cei care acum plătesc în regim part-time nu sunt nici pe departe nişte mari moguli, nişte multinaţionale, ci, în bună parte, familii cu mici business-uri, care îşi asigură, astfel, supravieţuirea. Pentru că una este să dai, lunar, statului, 2,3 milioane pentru un angajat şi cu totul altceva să plăteşte peste 7 milioane! Dacă ai mai mult de doi angajaţi, atunci faliment scrie pe tine. Această… evaziune, în fapt, asigura acele aproximativ 1,2 milioane de locuri de muncă care, estimăm, se vor înjumătăţi până la finele anului.
Dar, aşa cum spuneam, există şi o veste bună, dar pentru ei (chestiune de nuanţă…): de la 1 iulie, suma alocată pentru cazarea senatorilor şi deputaţilor a crescut, iar aleşii îşi primesc banii de chirie deşi în iulie şi august nu vin la muncă. Şi-au votat singuri beneficiile, pentru că pot! Şi pentru că le merge! Astfel, dacă până la 1 iulie parlamentarii au primit o indemnizaţie de 7.700 de lei, de la 1 iulie această indemnizaţie a crescut la peste 13.000 de lei. Implicit au crescut şi cheltuielile cu cazarea. Până la 1 iulie primeau 4.600 de lei, iar acum primesc undeva la 6.500 de lei. Evident, creşte şi suma forfetară: până la 1 iulie au primit aproximativ 10.000 de lei, iar acum primesc undeva la 20.000 de lei. Mai mult, pentru mare parte dintre aceşti bani aleşii NU TREBUIE să justifice cheltuielile. Pot închiria o locuinţă la orice preţ şi cu restul banilor să facă ce doresc. Ba, în patru ani, îşi pot cumpăra şi un apartament dacă, făcând credit pe numele unui interpus, foloseşte banii primiţi pentru chirie pentru a-şi plăti ratele.