Caravana #Electrolux – STOP exploatării lucrătorilor români, se opreste marți 23 aprilie 2019, ora 10.30 la Pitești la Vivo Mall (Pitești Mall, Calea București 36) pentru a aminti potențialilor cumpărători că produsele Electrolux sunt obținute prin abuzarea lucrătorilor români.
Muncitorii companiei suedeze Electrolux din Satu Mare se află de 8 săptămâni în grevă pentru dreptul la un salariu decent, drept prevăzut înclusiv în codul de conduită al companiei multinaționale. Ei cer o creștere de 2 lei în plus pe oră la salariu.
În cele aproape două luni de grevă, conducerea companiei a dovedit inflexibilitate, suspendând dialogul social și tratând cererea muncitorilor cu aroganță, în speranța că vor ajunge greviștii la disperare.
Lipsa unui dialog real din partea companiei, inflexibilitatea cu care aceasta tratează solicitarea muncitorilor și acțiunile (multiple procese juridice) îndreptate mai curând împotriva muncitorilor și reprezentanților acestora decât spre găsirea de soluții, a determinat CNS Cartel ALFA să inițieze o campanie de boicot a produselor Electrolux, prin organizarea unei Caravane, pentru a transmite un mesaj de protest față de comportamentul companiei Electrolux în țara noastră.
Astfel, Caravana Electrolux a plecat pe 22 aprilie de la sediul fabricii Electrolux din Satu Mare spre sediul Ambasadei Suediei din București, unde va avea loc un protest marți, 23 aprilie, ora 14.00.
In fiecare oraș de pe traseu (Zalău – Alba Iulia – Sibiu – Rm. Vâlcea – Pitești – București) caravana desfășoară conferințe de presă și acțiuni în fața magazinelor care vând produse Electrolux, scopul fiind acela de a determina conducerea fabricii să negocieze în mod real și să trateze muncitorii cu respect.
Întreaga Europă s-a angajat, prin adoptarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, să ofere tuturor lucrătorilor dreptul la un salariu decent, iar statul și reprezentanții săi au obligația de a asigura cadrul instituțional pentru ca acest lucru să se realizeze.
Solidaritatea reprezentanților oricărui stat european trebuie să se îndrepte către cetățenii europeni, fie ei români sau suedezi, nu către marile companii. Din păcate, companiile din spațiul european practică Europa la două viteze și au standarde diferite față de muncitorii din Est și cei din Vest.
Solicităm Ambasadei Suediei la București să uzeze, în limita atribuțiilor sale, de toate căile de acțiune pentru a determina companiile suedeze să utilizeze aceleași standarde și principii pe care și le asumă, în toate țările europene, înclusiv în România.