Prețul țițeiului Brent, indicatorul de referință global, a urcat la peste 124 de dolari pe baril la începutul acestei săptămâni, fiind la cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie, după ce Uniunea Europeană a anunțat că va reduce cu 90% importurile de petrol rusești până la sfârșitul acestui an.
De atunci, prețurile au scăzut ușor la aproximativ 117 USD, deoarece s-a crezut că OPEC va pompa mai mult petrol. Petrolul pompat până acum, însă, nu este suficient pentru a atenua cerințele de pe piață.
Matt Smith, analist principal în domeniul petrolului la Kpler, o companie de analiză, a declarat că prețul petrolului va ramâne încontinuare foarte mare .
„Dacă cererea chineză revine după blocaje și Rusia continuă să vadă o scădere a producției, atunci o retestare a maximului de 139 de dolari observat la începutul anului se poate vorbi de o posibilă scădere a prețului bariluluide petrol.” a spus Matt Smith.
Europa renunță la petrolul Rusiei, dar cumpără prin intermediari…
Uniunea Europeană a adoptat oficial embargoul său petrolier, parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Majoritatea țărilor UE au acum la dispoziție șase luni pentru a elimina treptat importurile de țiței rusesc și opt luni pentru toate celelalte produse petroliere.
Conform declarațiilor lui Matt Smith, anumite țări ale UE vor continua probabil să cumpere petrol din Rusia, dar prin furnizori alternativi. Potrivit datelor Kpler, importurile de țiței din Angola s-au triplat de la începutul războiului, în timp ce importurile din Brazilia și Irak au crescut cu 50%, respectiv 40%.
Aprovizionarea cu petrol din locații mai îndepărtate va menține prețurile ridicate.
Anul trecut, Rusia, a reprezentat 14% din aprovizionarea globală cu petrol, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), iar sancțiunile Occidentului asupra Rusiei creează deja un decalaj semnificativ pe piață. Rusia a oprit producția de petrol de aproape 1 milion de barili pe zi în aprilie și aceasta ar putea ajunge la aproximativ 3 milioane de barili pe zi în a doua jumătate a anului 2022.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+) au convenit să pompeze încă 648.000 de barili de țiței pe zi pe piața mondială în iulie și august, cu 200.000 mai mult decât era planificat într-un acord în care era inclusă și Rusia. Ca să echilibreze impactul sancțiunilor, AIE estimează că producția mondială de petrol ar trebui să crească cu peste 3 milioane de barili pe zi până la finalul acestui an.
Targetul va fi destul de greu de realizat, spune Matt Smith, cu atât mai mult cu cât, chiar înainte de războiul din Ucraina, producătorii de petrol reduceau investițiile în producție, pe măsură ce se îndreptau către energie regenerabilă.
Sursa foto: Playtech.ro