În cazul în care vă întrebaţi de ce PNL a ajuns să facă o opoziţie atât de slabă, ei bine, nu e doar din cauza liderilor jenanţi care îl reprezintă la nivel de conducere şi imagine publică, ci şi pentru că interesele sunt cele care îi determină să fie silenţioşi. Ca şi pesediştii, au şi ei învârtelile lor, faliţii lor, afacerile lor de protejat… Aşa se face că, în timp ce românii plătesc impozite pe venit de 16%, la care se adaugă contribuții sociale de pensie și sănătate importante pe salariile lor, investitorii imobiliari, deghizați în ”persoane fizice”, vor beneficia printr-o lege recentă inițiată de PNL și aprobată de majoritatea parlamentară de scutiri importante la plata contribuțiilor și TVA pe motiv că au fost nedreptățiți. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat la fel de silenţios legea
Cei patru inițiatori liberali ai legii sunt Bogdan Huțucă, Claudiu-Vasile Răcuci, Ion Ștefan și Raluca Turcan. Proiectul a fost înregistrat anul trecut, pe 13 iunie la Camera Deputaților și pe 4 august la Senat. Pe 7 noiembrie 2017 a fost votat în Senat și apoi de Camera Deputaților, decizională, pe 21 decembrie 2017, cu largul concurs al majorității parlamentare PSD – ALDE. Legea a fost trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare pe 30 decembrie 2017. Șeful statului a promulgat-o luni, 15 ianuarie. Iată că, atunci când se doreşte ceva, treburile merg ca unse şi nimic nu stă în calea circuitului birocraţiei prin sertarele aleşilor.
Conform fostului șef al ANAF, Gelu Diaconu, legea șterge „dintr-un condei datoriile şmecherilor, baronilor locali și ale familiilor politrucilor cu afaceri în imobiliare“. Cei mai importanți dezvoltatori imobiliari persoane fizice care au apărut la un moment dat cu datorii la Fisc sunt Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, care a dezvoltat un ansamblu în zona Popești-Leordeni, Gigi Becali, stăpân peste Pipera, şi Cristian Țânțăreanu, cel care a ridicat Paradisul Verde de la Corbeanca. De-a lungul timpului, ANAF a făcut mii de controale la persoane care au făcut tranzacții imobiliare pe persoană fizică.
„Legea amintită anulează impozitul pe venit, contribuțiile sociale și accesoriile aferente calculate de Fisc până la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartale de blocuri de birouri și locuințe în cele mai luxoase zone ale țării: București, marile orașe, Mamaia, Năvodari etc. Acești șmecheri, pentru a evita plata taxelor către stat, «au construit pe persoană fizică», plătind impozite neglijabile în același cuantum prevăzut în Codul fiscal pentru amărâții care au tranzacții ocazionale (vânzări case, apartamente, terenuri). Diferența de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiți) și acești șmecheri/persoane fizice este uriașă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacției la 1% (sau 2-3% pentru alte praguri valorice).
Când eram șeful Fiscului am inițiat controale care au reîncadrat (perfect legal și echitabil fiscal) aceste tranzacții imobiliare ca activitate economică cu caracter de continuitate. Spre cinstea ANAF, aceste controale au continuat și după plecarea mea, identificând sume de valori foarte mari. (…) La presiunea baronilor PSD din județele din câmpie, anulează, în art. 3 al aceleiași legi, TVA datorată și accesoriile calculate până la 31 decembrie 2016, pentru depășirea plafonului de înregistrare în scopuri de TVA opozabilă marilor proprietari de terenuri care și-au valorificat propria producție. În schimb, cei care cumpără produse agricole și le prelucrează/consumă, la depășirea plafonului de TVA, au plătit TVA de 24-20-19-9% (în funcție de perioadă). Și uite așa baronii lui Dragnea sunt scutiți de facto. Inimaginabil! Vă mărturisesc că, în toți anii deloc puțini în care am lucrat în structurile MFP, nu am mai văzut un caz mai flagrant de legiferare cu dedicație și o pagubă aferentă atât de certă adusă bugetului de stat.“, a declarat Diaconu.
Poate că această lege nu ne-ar fi deranjat atât de tare dacă, încurajaţi de aşa impresionante facilităţi, investitorii imobiliari ar fi scăzut din preţul locuinţelor, preţ care, la acest moment, este neverosimil de ridicat.