Oamenii de afaceri încep să resimtă nu doar lipsa de profesionalizare a forței de muncă, ci și lipsa oricărei forțe de muncă, profesionalizată sau nu. Tot mai multe domenii care presupun condiții de muncă nu tocmai… confortabile și salarii modeste sunt ocolite de români. Este motivul pentru care se apelează la muncitori străini, dar problemele generate de aceștia sunt și mai mari.
Constantin Zaharia, patronul Zaris, firmă care are ca obiect de activitate producerea produselor de panificație, se plânge că întâmpină numeroase probleme cu muncitorii străini pe care i-a angajat la firmă.
,,Pentru că nu am găsit muncitori la noi în țară și ne confruntăm cu o gravă criză a locurilor de muncă, am angajat și noi, cum au făcut și alții, nepalezi, indieni, pakistanezi. Îi angajăm pe efortul nostru, îi cazăm, le dăm hrană, sunt mai protejați decât salariații români. Problema este că stau 1-4 luni până când le iese permisul de ședere, după care se suie în autobuz și pleacă. Noi suntem depășiți de acest aspect. Nu mai spun faptul că pleacă și în grup și ne crează mari probleme.” semnalează omul de afaceri argeșean.
Acesta speră ca parlamentarii să opereze modificări legislative astfel încât viza de ședere a muncitorilor străini să fie legată de durata contractului de muncă, pentru a fi combătut genul acesta de practică.
1 comentariu
Stimabile patron, n-ar fi mai simplu sa mariti salariile acelea de mizerie, ca sa se angajeze romani?