Anul acesta ca anul acesta, dar anul viitor… Cum va fi anul viitor? Nici oamenii de afaceri cu business-uri în zona de construcții nu ar putea da un răspuns. Toată lumea așteaptă. Așteaptă și speră că primăvara va dezgheța și piața deja blocată. Așteaptă și speră că noua guvernare va da drumul la robinetul investițiilor pentru că, în caz contrar, consecințele vor fi dintre cele mai nefaste pentru toată economia.
Gheorghe Griguță: ,, Chiar dacă ne mai primim cu întârzire banii, dacă știm că sunt asigurate finanțările, ne descurcăm”
Gheorghe Griguță, managerul Pancor Construcții Speciale, susține că, în ciuda întârzierior la plată, anul acesta a fost unul rezonabil pentru că tot a mai avut ce încasa. De la anul, nimeni nu poate preconiza nimic.
,,S-au întârziat foarte mult decontările. Noi am făcut efoturi ca să menținem un ritm susținut al lucrărilor. Am fost obligați în două rânduri să oprim activitatea la unele lucrări cu riscuri mai ridicate. Acum suntem în ritm normal. Singurul lucru periculos este întârzirea foarte mare a decontărilor pe Ministerul Dezvoltării. Fondurile Europene pe AFIR au funcționat relativ bine, dar și acolo au fost întârzieri din cauza circuitului documentelor îngreunat pentru că s-a lucrat de acasă. Informația a circulat mult mai greu între noi și instituțiile cu care am colaborat. Partea bună este că nu ne-au blocat niciun proiect, ne-au lăsat să lucrăm, urmând să primim banii.” ne-a declarat omul de afaceri.
Mesajul său către guvernanți este să asigure bugetare pentru investiții, fără de care întreaga economie se va duce în cap, nu doar cei care activează în domeniul construcțiilor.
,,Singurul lucru de care decidenții trebuie să aibă grijă este să asigure continuitatea investițiilor. Teoretic, nu ar trebui să fie probleme, pentru că sunt și surse de finanțare pe fonduri europene care, cumulate cu cele de pe Ministerul Dezvoltării și AFN, ar trebui să asigure un flux constant pe piață. Chiar dacă ne mai primim cu întârzire banii, dacă știm că sunt asigurate finanțările, ne descurcăm. Ne dorim predictibilitate la capitolul investiții, acesta este cel mai important lucru. Resursele noastre sunt limitate. Ne putem susține trei-patru luni fără predictibilitate. Altfel, riscăm să intrăm în insolvență, cu consecințele ce survin de aici.” a avertizat managerul societății Pancor.
Mihai Răzvan Pîrvu: ,,În ultimele două luni, nu am mai văzut nicio licitație pe Argeș”
,,La anul, cu siguranță va fi mai complicat!” este de părere Mihai Răzvan Pîrvu, managerul unei alte societăți de construcții de reper din Argeș – CDLA ARG CONSULT SRL. Dacă statul nu va pompa bani în zona de investiții, atunci… scapă cine poate.
,,Nu am fost afectat într-o mare măsură, pentru că am avut lucrări în curs, dar mă gândesc cu groază la anul care va veni. În ultimele două luni, nu am mai văzut nicio licitație pe Argeș, pe zona mea de interes. Anul trecut, pe vremea asta, participam la licitații. Pe PNDL nu s-au mai făcut plăți de cinci luni. Eu cel puțin nu am încasat. Poate alții au avut mai mult noroc . Pentru mine, sumele neîncasate sunt importante. Undeva la 90% eu fac drumuri, deci depind mult de bugetul de stat. E o luptă de supraviețuire cel puțin acum, pe final de an, când trebuie să închidem toate lucrările.” ne-a declarat omul de afaceri, adăugând că îi este imposibil să anticipeze cât ne negru va fi anul care va veni: ,,O imagine mai clară asupra a ceea ce ne așteaptă vom avea abia în primăvară.”.
Bobi Marinescu: ,,Dacă statul nu va aloca fonduri pentru investiții, efectele vor fi dezastruoase”
Pentru Bobi Marinescu, managerul Star Trading Impex, 2020 a fost un an prost. Majoritatea contractelor sale sunt private, iar mediul privat, se știe, a fost extrem de afectat de măsurile luate în pandemie.
,,Am fost cu toții foarte afectați, a fost un an prost. S-au diminuat foarte mult investițiile, mai ales în zona privată unde aveam cel mai mare interes, pentru că activăm mai mult în domeniul industrial. Toată lumea a blocat investițiile, toți spun…. vorbim din luna februarie sau martie a anului viitor. Atenție, vorbim, nu că ne apucăm de lucru! Toți așteaptă, nimeni nu mai are curajul să investească un leu. Asta e partea cea mai proastă, că nu poți anticipa nimic.” susține omul de afaceri.
Partea bună a acestui an a fost contractul cu Consiliul Județean Argeș, de care s-a declarat extrem de mulțumit. De altfel, este și singurul său contrat cu statul.
,,Lucrez la spital și cred că nimeni nu are interesul să întrerupă lucrările în acest context. Colaborarea e una foarte bună și sunt convins că și ei sunt foarte mulțumiți de ceea ce facem.” spune Bobi Marinescu.
Potrivit acestuia, anul care va veni nu are nicio premisă să fie mai bun, din contră, are toate șansele să fie unul și mai prost, mai ales dacă statul nu va infuza capital în investiții.
,,Motoarele economice funcționează la ralanti acum, sunt aproape oprite. Dacă situația nu se schimbă, reculul va fi unul pe termen lung. Posibil ca anul viitor să fie mai rău decât anul acesta. Cel puțin anul acesta au mai fost contracte în derulare din 2019. Contractele noi au fost foarte puține, spre deloc. Toată lumea a amânat proiectele pentru anul viitor. În momentul în care se va încheia această criză sanitară, vor mai trece încă alte câteva luni pentru reorientare: fiecare va verifica de ce bani mai dispune și de ce capital uman pentru a reîncepe lucrul. Bine, cine va mai fi pe piață. De aceea cred că și anul viitor va fi unul compromis. Investiiile sunt motorul societății și cel mai mare investitor într-un stat este tot statul. Dacă statul nu va aloca fonduri pentru investiții, efectele vor fi dezastruoase. Guverarea care va veni trebuie să știe că în momentul în care oprește investițiile, oprește toată industria. De aceea sfatul meu este să ia bani de oriunde pentru sănătate și infrastructură, oricum aceste domenii au fost vitregite și trebuie investit în ele.” a mai declarat Bobi Marinescu.
Florin Păcioianu: ,,Dacă anul acesta a fost așa, chiar și cu două rânduri de alegeri, ne întrebăm ce va fi la anul”
La anul, bună parte dintre administrațiile locale se vor duce în cap, crede Florin Păcioianu, managerul Drum Construct Logistik. Inclusiv anul acesta primăriile au fost rezervate sau în imposibilitatea de a demara noi lucrări, ceea ce s-a tradus și prin venituri mai mici în conturile constructorilor.
,,Anul acesta ne-am confruntat cu întârzieri ale plăților, în special pe zona PNDL, unde Ministerul Dezvoltării, de la o scadență de 30 de zile, anul trecut, a ajuns la aproape 120 de zile, anul ăsta. Însă nu acesta a fost cel mai rău lucru, ci faptul că nu au mai fost bani de investiții la autoritățile locale. Asta este cea mai mare tragedie. Au fost de cel puțin zece ori mai puține licitații decât anul trecut. Dacă până acum aveam aproximativ 12-15 licitații pe lună, acum abia apare una la două-trei luni. Investițiile au scăzut dramatic. Toată lumea suferă. Dacă anul acesta a fost așa, chiar și cu două rânduri de alegeri, ne întrebăm ce va fi la anul. Din păcate, fonduri puține pentru investiții au fost alocate și de către Consiliul Județean Argeș, ce să mai zic de primării, unde majoritatea cred că, la anul, vor fi în cap.” ne-a declarat Florin Păcioianu.
Dacă și 2021 va fi la fel sau mai rău, arunci consecințele vor fi direct proporționale. ,,Toate vor veni în cascadă. O firmă, când are venituri și taie facturi, 40% se întoarce la bugetul local. Mai sunt impozitele pe salarii, care tot la bugetul local se duc. Nu avem venituri, nici statul n-are venituri.” mai declară Păcioianu.
Cristian Hideg: ,,Dacă statul frânează investițiile e crimă”
Pentru SELCA, anul acesta nu a fost unul foarte prost, dar nici prea bun. ,,Nu pot spune că am fost foarte afectați anul acesta. Într-adevăr, pe partea de încasări, acestea s-au făcut mult mai greu decât anul trecut. Vedem ce se mai întâmplă după ultima rectificare bugetară! A fost o perioadă foarte lungă în care nu a mai fost publicată nicio licitație. Acum, pe final de an, am văzut că au mai apărut câteva. Dacă anul viitor va fi la fel… nu știu ce se va întâmpla, chiar mă gândesc cu groază. Din păcate, cred că abia la anul vom resimți cu adevărar efectele măsurilor luate în pandemie. S-au stopat multe investiții și asta nu are cum să rămână fără repercusiuni. Spre exemplu, anul viitor e primul pentru care nu am absolut niciun contract.” aflăm de la Cristian Hideg, General Manager al societății.
Și acesta consideră că singura șansă ca lucrurile să se redreseze din mers este ca statul să pună accent pe investiții, singurele care pot returna capital în piață.
,,Dacă statul frânează investițiilor e crimă. Ele aduc cel mai mare plus într-o economie. Sper să dea drumul la cele două proiecte foarte mari care vor fi în județul nostru: Pitești-Sibiu și Pitești-Craiova. Sunt proiecte foarte grele și vor înghiți mare parte din tot ce înseamnă forță de muncă și utilaje din Argeș, deci toți vor avea de câștigat. Sper ca viitorul Guvern să redirecționeze cu responsabilitate banii. Doar investițiile reîntorc banii în economie.” mai spune Cristian Hideg.
Între timp, managerul SELCA a depus proiecte pe toate axele pentru a atrage fonduri europene: ,,Să vedem cum se mișcă piața. Investim pentru producție și lucrări, dar dacă nu vom avea proiecte, nu știm dacă mai are rost investiția. Dacă statul investește, și noi vom investi în utilaje, în forță de muncă.”.
Marian Cazacu: ,,În situații de criză se nasc noi invenții și oportunități”
,,Anul acesta a mai fost cum a mai fost, că am mai avut lucrări din urmă, dar la anul mi-e și frică să mă gândesc. Tot ceea ce știu ține de proiectele noastre proprii, pentru că noi construim hale și le închiriem. Altfel, toată piața a fost blocată. Toți așteaptă. Am aflat recent că încă un mare proiect a fost stopat din cauză că investitorul a fost afectat de pandemie și nu se mai încumetă să investească.” spune Marian Cazacu, managerul TBM.
Marea sa șansă a fost că pe București a fost ,,o cerere fantastică pe zona de construcții industriale”, deci resurse de supraviețuire ar mai fi pentru o vreme. Chiar dacă viitorul apropiat nu sună tocmai bine, Cazacu se declară optimist și crede că în orice impediment pot fi găsite noi oportunități:
,,Resurse încă mai sunt la oameni, o perioadă bună vom mai rezista. Cu toată pandemia, noi tot avem nevoie de oameni pe partea e construcții. În situații de criză se nasc noi invenții și oportunități. Am amici care au spus: uit că am avut vreodată restaurant cu servire, voi face numai livrare la domiciliu și asta e! Nimic nu e de speriat. Cei care serveau la mese vor fi la bucătărie, împachetat sau distribuție. E de muncă, dar consumul tot acela e, dacă nu cumva chiar mai mare. Poate, într-un fel, tot ceea ce se întâmplă este spre bine, că ne mai resetează mințile. Poate construim și noi pe baze mai sănătoase. După atâta dezmăț și mers prin cluburi de vineri până luni e bine să ne mai oprim în loc și să învățăm din ceea ce ni se întâmplă.”
George Cusă: ,,Bani puțini, lucrări puține… Și nici nu văd vreo șansă ca anul viitor să fie mai bun”
,,Până la jumătatea anului nu am simțit pandemia. Abia apoi am început să simțim, când decontările au fost blocate la nivel de minister. Acum, SICAP-ul este gol, sunt foarte puține lucrări. <Așteptăm anul viitor!>, așa spun toți… Până mai de curând era PNDL2, dar a dispărut. Acum mai sunt doar mici lucrări: acortamente, șanțuri, marcaje, semne de circulație. Bani puțini, lucrări puține… Și nici nu văd vreo șansă ca anul viitor să fie mai bun.” așa se văd lucrurile din biroul managerului G&M, George Cusă. Nu putem vorbi despre pesimism, atâta timp cât socotelile sunt simple: ,,Șapte luni ar dura să intrăm în pâine dacă o lucrare ar ieși pe SICAP astăzi și dacă am câștiga licitația. Problema e că pe SICAP nici acum nu avem lucrări.”.
Marele avantaj al omului de afaceri argeșean este că nu și-a pus ouăle într-un singur coș, în ultimii 20 de ani investind, dincolo de construcții, și în agricultură, turism și în zona de farmacii. ,,Când nu merge o ramură, merge alta. Cazul meu e unul fericit, că sunt vechi pe piață și am afaceri diversificate, dar mă întreb ce fac cei care doar în asta stau și care mai au și credite în curs?”
Sursa foto: Zf