2,K
Firmele mici si mijlocii vor putea depune, daca doresc, de anul viitor, bilanturi contabile simplificate. Masura a fost decisa, in luna aprilie, de guvern, odata cu modificarea Legii contabilitatii, iar saptamana trecuta, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat pe site proiectul ordinului de ministru care explica in detaliu in ce consta acest sistem simplificat.
In primul rand, pot opta pentru o contabilitate mai simpla firmele care ,,in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro", se arata in proiectul de act normativ. Va puteti incadara daca valoarea celor doi indicatori de la sfarsitul exercitiului financiar precedent se calculeaza folosind cursul de schimb anuntat de BNR la finele anului anterior. Insa nu toate societatile care se incadreaza in aceste criterii se vor putea bucura de o contabilitate simplificata.
Proiectul de ordin al ministrului finantelor prevede cateva exceptii de la regula: societatile listate pe bursa, companiile cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, institutele de cercetare, bancile, firmele de asigurare si de pensii private, precum si cele care fac parte dintr-un grup de companii, sub umbrela unei societati-mama cu sediul in Romania. Firmele nou infiintate pot opta, in primul an de raportare, fie pentru sistemul simplificat, fie pentru cel obisnuit. ,,Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2011".
Conform Legii contabilitatii modificate, firmele mici au mai multe optiuni in ceea ce priveste tinerea contabilitatii. Astfel, aceasta poate fi atributia fie a directorului economic sau a contabilului-sef, fie a unui contabil autorizat, sau a unui absolvent de facultate economica.