Decizia de inchidere a Arpechim Pitesti a fost luata in sedinta Consiliului de Supraveghere care a avut loc in data de 24 martie 2011 si este in conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrata al Petrom si de a creste eficienta – se arata intr-un comunicat al companiei OMV Petrom. Optiunea vanzarii, pe care compania a analizat-o in ultimul an, nu este fezabila intrucat, sustin oficialii Petrom, nu a fost identificat un cumparator credibil care sa dispuna de expertiza si resursele financiare necesare operarii intr-un mod sustenabil si in siguranta a rafinariei. Pe de alta parte, investitiile in rafinaria Arpechim constituie o provocare avand in vedere ca este o rafinarie fara iesire la mare, care importa titei si, in principal, exporta produse finite. In Europa, o serie de alte rafinarii, cu o tehnologie mai avansata si cu o pozitionare mult mai buna decat Arpechim se confrunta cu aceeasi situatie, fiind deja inchise sau neutilizate.
Nu s-a gasit nici un investitor fezabil
Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare, a precizat ca s-au facut toate eforturile pentru a se gasi un investitor: "Cele doua optiuni evaluate pana la acest moment pentru Arpechim au fost inchiderea sau vanzarea. Propunerea inchiderii permanente a Arpechim a venit dupa ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumparator capabil sa faca toate investitiile necesare pentru operarea in siguranta si in mod sustenabil a rafinariei”.
Pe de alta parte, conform prognozelor companiei, este de asteptat ca in Europa capacitatea totala de rafinare sa fie redusa in mod semnificativ in anii urmatori pentru adaptarea la conditiile de pe piata. Romania se caracterizeaza, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare. In 2010, rata totala de utilizare a capacitatilor de rafinare a fost de circa 40%, in conditiile in care au functionat numai 4 rafinarii din totalul de 10 aflate in anii trecuti in operare. Avand in vedere contextul si perspectivele pe termen mediu si lung pentru segmentul de rafinare in Romania si la nivel international, caracterizate de un nivel foarte scazut al marjelor si de excedentul de capacitate, Arpechim a functionat, in 2010, in functie de necesitati. Operarea flexibila a activelor din rafinare, cu Arpechim inchisa din motive economice circa 9 luni si optimizarea activitatii de aprovizionarea au contribuit remarcabil la imbunatatirea rezultatelor. De asemenea, austriecii considera ca decizia de inchidere a Arpechim „nu va avea un impact negativ asupra aprovizionarii pietei de carburanti din Romania”!
Sinergii noi si protectie sociala de 10 milioane de euro!
Dupa oprirea permanenta a rafinariei, o serie de rezervoare, infrastructura logistica si facilitatile auxiliare vor continua sa fie exploatate ca si depozit. In acest scop, un numar corespunzator de angajati vor continua sa desfasoare activitati. In perioada urmatoare managementul va analiza posibilitatea realizarii de „noi sinergii” in ceea ce priveste utilizarea activelor. Salariatii afectati de aceasta decizie vor primi plati compensatorii, a caror valoare variaza in functie de vechime. Pe langa platile compensatorii, Petrom s-a angajat sa suporte cheltuielile in cazul in care fostii salariati se inscriu la cursuri de recalificare. In plus, compania sprijina salariatii disponibilizati in vederea reintegrarii acestora pe piata fortei de munca, prin intermediul Centrelor de Tranzitie. Acestea au rolul de a oferi, in functie de optiunile personale, servicii de reintegrare pe piata fortei de munca sau servicii necesare deschiderii unei afaceri. Se sustine ca valoarea totala a platilor compensatorii si a celorlaltor masuri de protectie sociala se va ridica pana la circa 10 milioane de euro.
Privatizare „made in PSD”
Reamintim faptul ca grupul austriac OMV a cumparat Petrom – cea mai mare si mai profitabila companie romaneasca – in anul 2004, la guvernare fiind atunci cabinetul PSD, condus de catre Adrian Nastase. Acesta a justificat decizia prin acordurile internationale parafate si prin faptul ca Petrom nu se poate sustine singura! Valoarea tranzactiei – care a inclus si rezervele de titei si gaze – a fost de doar 1,5 miliarde de euro, din care la bugetul de stat au intrat efectiv 670 de milioane, restul fiind considerat aport de capital si ramanand, deci, la dispozitia austriecilor. Contractul de privatizare contine o sumedenie de clauze defavorabile Romaniei, inclusiv o valoare a redeventei anuale de exploatare a zacamintelor de doar 100 de milioane de euro si nu are nici o prevedere care sa permita dreptul statului roman sa apeleze la propriile resurse in caz de forta majora, o absenta, se pare, unica in lume! In primii 3 ani de la preluarea Petrom, grupul OMV si-a recuperat integral din profitul obtinut cheltuiala initiala de 1,5 miliarde euro. Pana in anul 2010, OMV mai era obligata sa efectueze investitii de 3 miliarde de euro, bani care au fost cheltuiti in modernizarea retelei de distributie, exploatare, actiuni de marketing si, o mica parte, in modernizarea capacitatilor de rafinare.
Din anul 2004, OMV Petrom a procedat la mari reduceri de personal (de la 50.000 de angajati, la 24.000 – cati mai are in prezent) si la majorari succesive ale pretului carburantilor la pompa, preturi care se situeaza acum aproape de media europeana, in conditiile in care veniturile romanilor nu se pot compara cu cele din occident! Compania a mai investit, in nordul Bucurestiului, la Straulesti, intr-un proiect futurist intitulat „Petrom City” (vezi foto) si care inseamna un complex de 5 cladiri ultraluxoase pentru administratia firmei, a caror costuri se ridica la peste 150 de milioane de euro.