Programul „Prima casa” a fost conceput pentru a-i ajuta, in special, pe tineri sa-si achizitioneze o locuinta. Cea mai mica dobanda propusa de banci pentru aceste tipuri de credite este de 5,5%, dar ea poate ajunge si la 14% la creditele in euro. Dobanzile difera, deci, foarte mult, de la o banca la alta.
Creditul maxim pe care o banca il poate oferi in cadrul acestui program este de 60.000 de euro, iar bancile accepta un grad de indatorare de maximum 50%. Ce inseamna asta? In cazul in care cea mai mica rata posibila ar fi de 350 de euro pe luna, ceea ce inseamna ca este necesar un salariu de minimum 700 de euro pe luna, adica aproximativ 3000 de lei. Pe scurt, rata minima nu poate fi mai mica de 340 de euro pe luna, iar cea maxima de 720 euro lunar.
Pentru a lamuri putin lucrurile, trebuie mentionat ca un salariu de 3.000 de lei pe luna nu este tocmai la indemana oricui, avand in vedere ca reprezinta dublul salariului mediu net, care este de 1.402 lei, conform ultimelor date furnizate de Institutului National de Statistic? (INS).
Pentru programul „Prima casa” au sosit oferte de la 20 de banci, dobanda anuala efectiva (DAE) variind intre 5,5% si 14% pentru creditele in euro, iar pentru lei, intre 13% ?i 23%. Cele mai bune oferte au venit de la BRD si Alpha Bank, pentru creditele in euro si de la CEC Bank, pentru cele in lei, mentioneaza Mediafax. Si bancilor le-au fost impuse o serie de conditii, printre care aceea de a renunta la comisionul de rambursare anticipata, de percepere a unui comision minim de cel mult 5% si de asigurare a unei bune distributii la nivel national.
Comisarul Sef ar BNR, citat de Mediafax, nu este insa atat de increzator. El crede ca ideea este una buna, dar „diavolul sta in detalii”, referindu-se la eventualitatea esecului unui asemena program, ceea ce ar putea duce la plata acestor credite de catre stat, din buzunarul romanilor. Al tuturor romanilor, nu doar al celor care au vrut sa-si cumpere astfel prima casa.