Aproape 1.000.000 de lei – la atât se situează pierderile pe care Dan Grecu, patronul Hotelului Valea cu Pești, spune că le-a înregistrat în ultimele două luni de inactivitate. Deocamdată nu a deschis pentru că, nefiind permise deplasările în scop turistic, cheltuielile ar fi fost nejustificat de mari. Ca atare, bună parte dintre angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, fiind păstrați câțiva care au lucrat intens la lucrări de reparații, reamenajare și igienizare a spațiului. Până la deschiderea pe care o preconizează a fi în luna iunie, Dan Grecu speră să apară și normele care trebuie respectate, căci până la acest moment nu a apărut niciun document oficial din partea Ministerului Turismului.
,,Suntem în lucru cu amenajarea a două terase”
,,Suntem în curs de efectuare a unor lucrări de reparații pe care aproape le-am finalizat. Noi am lucrat, am investit, fără să avem venituri. Acum așteptăm norme și reguli clare. Lucrurile acestea nu se pot anunța de pe o zi pe alta, pentru că pentru noi nu este chiar simplu. Circulă tot felul de ipoteze, unele mai năstrușnice, altele care sunt de bun simț, pe care le luăm în considerare. Deja ne pregătim cu o parte de măsuri pe care, din punctul nostru de vedere, le considerăm imperios necesare, le-am discutat și la nivel de organizații de turism. Dincolo de acestea, însă, este foarte important să se stabilească legal măsurile ce trebuie implementate pentru că, Doamne ferește, dacă avem măcar o situație delicată, să nu fim puși exclusiv în culpă. De asemenea, trebuie timp ca să te pregătește. Nu poți spune… de mâine începeți, respectați asta! Personal, nu înțeleg din ce motiv cei din Ministerul Turismului nu s-au ocupat de asta până acum, pentru că era singurul lucru important pe care îl aveau de făcut.” ne-a declarat patronul hotelului ,,Valea cu Pești”.
Cum normele se lasă așteptate, Dan Grecu a anticipat câteva lucrări pe care le-a socotit necesare în actualul context:
,,Suntem în lucru cu amenajarea a două terase. Una o aveam, am reamenajat-o, lucrăm la a doua, pentru că cel mai rapid probabil că se va reglementa servitul mesei pe terasa. Una dintre terase este încălzită. Am pregătit mobilier pentru room-service. De asemenea, am făcut reamnajări ale spațiilor pentru păstrarea distanțelor.”
,,Solidaritatea a fost unilaterală, și tot din partea celor care muncesc și susțin efectiv economia”
Pierderile înregistrate în ultimele două luni îi crează mai puține îngrijorări decât viitoarele pierderi pe care le preconizează. Speranța în ajutorul statului este și ea foarte mică.
,,Noi am făcut niște propuneri către Guvern la nivel de patronat. Acum, spre exemplu, vom aduce din șomaj tehnic o parte din personal, poate chiar pe toți, dar circulația turistică nu este la nivelul la care ne putem acoperi cheltuielile. În aceste condiții, va trebui să suportăm salariile, dar cu firma pe pierdere. Nu o vom putea face mult timp. Ar trebui ca statul să suporte o perioadă măcar acea parte care reprezenta impozitul pe salariu. Apoi vorbim de impozite locale. Noi plătim impozite foarte mari, pentru că și investițiile sunt mari. La nivel local, în niciun caz administrațiile nu vor face o concesie din proprie inițiativă. Le trebuie bani pentru că și-au mărit salariile, iar bugetele lor sunt extrem de sensibile și nu vor agrea niciodată o reducere. Doar prin lege ar trebui impus acest lucru.”
Nici modul în care statul înțelege solidaritatea pentru cetățenii săi nu-i oferă prea multe motive de optimism lui Dan Grecu.
,,Pentru mediul privat s-a acordat șomaj tehnic în care s-a făcut limitarea la 75% din salariul mediu pe economie. În paralel, niciun bugetar nu a fost scos în șomaj tehnic. A muncit sau nu, a primit salariu întreg. Din nou solidaritatea a fost unilaterală, și tot din partea celor care muncesc și susțin efectiv economia. Era momentul oportun unei curățenii în zona bugetară, dar s-a ratat și această ocazie, semn că nu se dorește.”
,,Eu nu aș fi întrerupt activitatea sub nicio formă, în niciun fel de domeniu”
Privind la modul în care guvernanții au gestionat această criză, patronul ,,Valea cu Pești” consideră că aceștia sunt lipsiți de orice viziune pe zona economică. Din punctul său de vedere, sănătatea și economia trebuia să fie tratate cu aceeași importanță și în aceeași măsură, pentru că fără economie, adio bani pentru spitale!
,,Sunt foarte surprins de politicienii noștri, că nu au nicio viziune pentru zona economică. Asta ar fi trebuit tratată cel puțin la nivelul la care s-au tratat problemele de sănătate. Turismul întregii lumi a căzut și dacă vom continua așa nu vom muri de Coronavirus, vom muri de foame. Economia trebuie repusă în funcțiune de urgență. Nu putem să ne ocupăm exclusiv de sănătate și să ne lăudăm cu câți oameni am dus în spitale, cu ce măsuri am luat acolo, în contextul în care este foarte important să ai cu ce să susții întregul sistem sanitar. Eu nu aș fi întrerupt activitatea sub nicio formă, în niciun fel de domeniu. Probabil că în turism lucrurile erau mai complicate pentru că se creau aglomerări de oameni, dar așa cum luăm acum măsuri, le putem lua și în luna martie, pentru că va trebui să învățăm să trăim cu acest Covid-19 înainte să distrugem toată eonomia. Stăm două luni acasă ca să ne vină ideea că trebuie să facem nu-știu-ce? Astăzi, numărul de îmbolnăviri și decese zilnice este mai mare decât la data la care s-a decis starea de urgență. Dacă ne uităm la câți bani dăm pentru sănătate, toate procedurile trebuia demult implementate și reglementate. Acum, după tot ce s-a întâmplat, constat că aceste două luni în care am stat acasă sunt luni pe care le-am pierdut din viață.”
Pe de altă parte, Dan Grecu susține că nu poate critica prea dur măsurile luate de către Guvernul României, în contextul în care acestea s-au aplicat la nivel mondial. Diferența, însă, față de ceea ce s-a întâmplat în China este că în țara în care a debutat pandemia nu a fost întreruptă activitatea decât în zonele cu focare, în rest, economia a funcționat, oamenii au mers la muncă.
,,Noi am întrerupt munca peste tot, în loc să impunem restricții doar în Suceava, spre exemplu. Uitați-vă într-un mall! Ce măsuri extraordinare s-au luat? Aprope nimic, în afară de un aparat cu dezinfectant pus undeva, niște însemne pe podea și un panou de pexiglas la casele de marcat. Și cu toate acestea, lucrurile au mers mai departe.”
,,Ca să iei măsuri, trebuie să ai bani. Ca să ai bani, economia trebuie să funcționeze.”
În concluzie, cu riscul de a fi subiectiv și de a transmite un mesaj care nu prea este pe placul autorităților, Dan Grecu a subliniat faptul că dacă nu luăm măsurile necesare la timp, vor fi lucruri care ne vor afectat mult mai mult decât pademia în sine.
,,Părerea mea este că sperietura este mai mare decât pandemia. Noi conviețuim cu virușii de milioane de ani pe pământ, nu ar trebui să paralizăm totul ditnr-o dată, să ne uităm unii la alții ca la niște sperietori. Poate că nu este un mesaj bun, poate că abordarea este subiectivă. dar cred că ne îngrijorăm mult prea mult. Dacă nu facem să funcționeze economia, într-o zi nu vom mai avea cu ce să tratăm oamenii care se îmbolnăvesc. E simplu: ca să iei măsuri, trebuie să ai bani. Ca să ai bani, economia trebuie să funcționeze.”