Leasingul financiar este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de leasing disponibile pe piață. Este varianta clasică pentru majoritatea persoanelor juridice și firmelor și companiilor. Cu toate acestea, leasingul financiar vine cu dezavantajele sale și îți poate pune bețe în roate mai mult decât să îți rezolve din problemele de mobilitate ori alte chestiuni. Este o opțiune bună pentru situațiile în care dorești să păstrezi automobilul în cauză, dar pe lângă asta mai sunt și alte aspecte de care trebuie să ții cont.
Având în vedere faptul că dobânzile sunt mereu convenabile în acest tip de servicii, tot mai multe persoane apelează fie la leasingul financiar, fie la cel operațional. Dar care este cel mai potrivit pentru afacerea ta? Mai jos vei descoperi câteva aspecte care te vor ghida pentru a lua o decizie cât mai avantajoasă pentru tine.
Iată câteva aspecte care te-ar putea dezavantaja dacă alegi leasingul financiar pentru afacerea ta:
Costurile de întreținere sunt responsabilitatea ta
Mașina va fi într-adevăr proprietatea societății de leasing pe perioada contractuală, dar responsabilitatea întreținerii acesteia este în totalitate a ta. În extrema opusă se află leasingul operațional, care se ocupă de toate aspectele acestea, fără a-ți atribui sarcini ce țin de revizie, schimburi sau service. Pentru leasing operațional net sau full, cei de la businesslease.ro îți stau la dispoziție cu mai multe detalii. În principiu, leasingul financiar presupune faptul că tu vei avea grijă de tot procesul de întreținere al mașinii, pe cheltuiala proprie, iar acest lucru te poate dezavantaja.
Mașina îți va rămâne în posesia ta la final
Dacă ai o firmă micuță și mașina aceea este o achiziție de absolută necesitate pe termen lung, leasingul financiar poate fi de ajutor. Pe de altă parte, dacă afacerea ta presupune o flotă de mașini, această variantă nu îți va face vreun serviciu, ci din contră! De dragul productivității, îți vei însuși mașini dintr-o gamă mai puțin costisitoare. Nu va fi o mișcare profitabilă să rămâi cu mașina în posesie la finalul contractului. Cel puțin nu la fel de profitabil ca în cazul unei închirieri a mașinii în cauză pe o perioadă determinată.
Pe lângă bani, te va costa și timpul
Indiferent că este vorba de o singură mașină sau de întreagă flotă, prin intermediul leasingului financiar ești un utilizator cu sarcini și obligații depline față de automobil. Pe lângă datoria de a-ți achiziționa asigurarea CASCO, vei umbla mult și prin service-uri, ori vei avea nevoie de personal specializat care să se ocupe doar cu întreținerea mașinilor. Asta se rezumă într-o sumă suplimentară de bani pierduți în afacerea ta. În cazul leasingului operațional, însă, societatea se va ocupă de tot și te va scuti de acest timp pierdut. Dacă locuiești și într-un oraș aglomerat, îți imaginezi deja cu ușurință numărul de ore pierdute în trafic și pe sarcinile administrative suplimentare.
În concluzie, deși leasingul financiar este o alternativă foarte avantajoasă pentru multe persoane sau firme mici, dacă afacerea ta presupune o flotă de mașini sau activități extrem de solicitante din perspectiva timpului, îți poate provoca destul de multe impedimente inutile. Cel mai bine este să te consulți cu un dealer înainte de a opta pentru leasing financiar sau pentru cel operațional și să soliciți și o analiză comparativă a ofertelor. În acest fel vei lua cea mai bună decizie în completă cunoștință de cauză!
Sursa foto: unsplash.com