Dobanzile economiilor la termen in lei ale populatiei scad, revenind la nivelurile anterioare crizei. in septembrie, cu o valoare medie pe sistem bancar de 6,54%, remunerarea depozitelor este similara cu aceea din 2007. Fix cu patru ani in urma, aceleasi tip de economii erau remunerate cu 6,49%. Coincidenta sau nu, din acel moment dobanzile au inceput sa urce, atingand nivelul maxim in februarie 2009, de 16,39%.
In acest moment, depozitele in lei constituite pe termen de o luna sunt remunerate cel mai bine de catre Bank of Cyprus si ATEBank, ce ofera o dobanda de 7,15% pe an (p.a.). La randul sau, Marfin Bank a stabilit o dobanda de 7% p.a. pentru depozitele constituite pe termen de o luna, iar Credit Europe Bank, de 6,75% p.a. Liderii sistemului bancar remunereaza depozitele la o luna cu 5,25% p.a.- BCR, 5,5%-5,75% p.a. – BRD si 5,5%-5,75% p.a. – Raiffeisen Bank.
Pentru depozitele la termen de trei luni, cele mai atractive dobanzi – 7,25% p.a. – sunt acordate tot de Bank of Cyprus, careia i se alatura de aceasta data Banca Carpatica. Dobanzi de 7,15% p.a. sunt afisate de ATEBank, iar de 7%, de Credit Europe Bank si Marfin Bank. Dintre cele mai mari banci, Raiffeisen si BRD au stabilit dobanzi la depozitele pe trei luni de 6% p.a., iar BCR, de 5,8% p.a.
Pentru depozitele cu maturitati la 6, 9 sau 12 luni, ierarhia nu se modifica. Aceleasi ATEBank, Bank of Cypru, Marfin Bank sau Credit Europe Bank acorda dobanzi cuprinse intre 6,75%-7% p.a.