3,4K
Mai sunt doua saptamâni si expira termenul pe care ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, l-a dat pentru verificarea tuturor avizelor in baza carora se construiesc microhidrocentrale pe râurile Capra, Buda si Otic, derulate de Imob Expert Consulting. Daca investitia oamenilor de afaceri Gheorghe Badea si Valentin Visoiu va fi oprita, atunci nu mai putin de 30 de miliarde de euro se vor duce pe apele Argesului. Prefectul Gogu Davidescu sustine ca, in ciuda presiunilor de la centru, isi asuma riscul de a fi tras de urechi si chiar de a-si pierde postul.
„As fi muscat putin si din putere si opozitie”
Ajuns la capatul rabdarii dupa ce a ajuns subiectul unui scandal ce a capatat proportii internationale, Gheorghe Badea a izbucnit in cadrul unui eveniment ce a reunit mai multi oameni de afaceri din Arges, mai putin clasa politica. „Nicio natie nu poate supravietui fara economie, fara industrie. Ramâne cu pietrele, ramâne cu istoria, dispare. Trebuie sa fim cât mai uniti, sa fim cât mai multi la astfel de reuniuni, sa cream un mediu de afaceri cât mai puternic. Regret ca nu este politicul aici, ca as fi muscat putin si din putere si opozitie, pentru ca noi trebuie sa fim alaturi de ei si ei alaturi de noi, sa fim brat la brat. Nu exista progres fara o convietuire.” a declarat Gheorghe Badea. Acesta sustine ca daca, initial, numarul de persoane care doreau sa-i puna bete in roate se reducea la doua, acum au aparut zeci de „hiene”: „Vazând ce este in lumea asta, si in Europa, cu energia verde, am studiat 4-5 ani ce se intâmpla in Germania si Austria cu microhidrocentrale in constructie si exploatare. Am respectat legislatia româneasca intocmai, am trecut la treaba, si hienele care sunt in orice societate, si cu preponderenta in neamul românesc, au tabarât si multi au picat in pacatul de a fi alaturi de acestia, fara macar sa stie ce este o microhidrocentrala. Fara sa stie ca nu seaca nici râurile, nu distruge nici microsistemul, nu darâma nici malurile, din contra, le intareste. Noi lasam 30% din râu sa curga, toti afluentii pe versanti completeaza debitul, nu este nicio distrugere. Intâi au fost doi impotriva, acum sunt zeci de oportunisti, unii de dreapta, altii de stânga. Sunt ramasite ascunse in tot felul de ONG-uri care nu fac decât sa speculeze si sa fie instrumente ale cercurilor mafiote. Ceea ce facem noi este de zece ori mai curat decât toate exploatarile a sute de mii de hectare de padure distruse anual.” Spre final, Badea si-a exprimat regretul ca la 20 de ani de la Revolutie, oamenii de afaceri sunt asimilati tot bisnitarilor sau valutistilor: „In alte tari, ca om de afaceri care creezi locuri de munca, te iau in brate, te protejeaza de la primarie pâna la cel mai de sus administrator si politician. La noi, dupa 20 de ani, oamenii de afaceri suntem considerati bisnitari si valutisti…”
„Constructia va continua chiar daca cineva isi va permite sa ma ia de urechi”
Daca ne gândim la indârjirea cu care prefectul Gogu Davidescu apara râul si ramul, atunci am putea spune ca afacerea lui Badea&Visoiu este 100% curata, caci prefectul isi pune la bataie insusi scaunul pentru a sprijini colosala investitie. „Constructia va continua cu siguranta, chiar daca cineva isi va permite sa ma ia pe mine de urechi. Nu o sa reuseasca, pentru ca o investitie de 30 de miliarde de euro din buzunarul celor doi nu vine oricând in Arges. Daca cineva isi permite aceasta greseala, inseamna ca nu merit postul pe care ma aflu. Mediul de afaceri din Arges va avea intotdeauna, in mine, un sprijin si un aliat. As vrea ca la anul sa ma bucur de o victorie si am motive serioase sa imi doresc acest lucru.” a declarat Davidescu.
Dincolo de lobby-ul si sustinerea reprezentantilor din administratie sau politica, pe tema microhidrocentralelor s-au exprimat o serie de specialisti, precum conf. dr. inginer Bogdan Popa, presedintele Asociatiei Române pentru Microhidroenergie, care contesta decizia ministrului ungur. „Daca o lucrare are toate aprobarile in regula, ea trebuie continuata pâna la punerea in functiune. Intr-o discutie neoficiala cu reprezentantii Apelor Române, acestia mi-au spus ca lucrarile din Arges au aceste aprobari.” a declarat Popa. Acesta s-a declarat surprins ca nici Ministerul Mediului si Padurilor, nici vreo alta institutie a statului nu le-a cerut un punct de vedere si nu i-a invitat sa participe la masa rotunda organizata pe tema constructiei de microhidrocentrale, situatii similare fiind si in alte judete din tara.