Liderul pieței distribuitoare de carburanți a scumpit luni, 17 octombrie, cu 8 bani pe litru atât benzina, cât și motorina în stațiile sale Petrom și OMV, în ultimele 10 zile prețul acestora fiind majorat cu 29 bani, respectiv 38 bani pe litru, arată date analizate de Profit.ro
În cele 3 luni precedente, după introducerea reducerii de 50 de bani pe litru convenită de Guvern cu companii, carburanții se ieftiniseră cu 1,3 lei/l (sau 14%), respectiv, cu 2 lei/l (sau 23%). În urma scumpirilor de vineri, prețul motorinei standard comercializate de liderul pieței în stațiile sale din capitală era de 8,27-8,30 lei/l, în stațiile Petrom, și de 8,35-8,38 lei/l, în cele OMV, în timp ce benzina standard se putea cumpăra cu 6,79-6,86 lei/l, respectiv 6,91-6,94 lei/l.
Scumpirile din octombrie au adus prețurile la nivelul celor înregistrate în urmă cu o lună. În ultimele 3 zile, toate companiile distribuitoare de carburanți au efectuat majorări similare la motorină, aceasta ajungând la un preț de 8,20-8,23 lei/l în stațiile Lukoil și la 8,26-8,30 lei/l în cele operate de MOL și Rompetrol. Și în cazul benzinei au fost efectuate scumpiri, însă mai reduse, prețurile acesteia ajungând la 6,71-6,76 lei/l în stațiile Lukoil și la 6,82-6,86 lei/l în cele Rompetrol MOL. În următoarele ore, însă, concurenții OMV Petrom vor majora suplimentar prețurile, așa cum au obișnuit piața, stațiile Petrom, de obicei cele mai ieftine, fiind în prezent mai scumpe decât cele ale MOL și Rompetrol, cel puțin în cazul motorinei.
Trebuie adăugat și că România este importator net de motorină. În plus, cererea regională, cel puțin de motorină, este influențată de cea ucraineană, țară rămasă fără capacități de rafinare, bombardate de ruși, și care și-a majorat de 12 ori importurile, inclusiv din România. O parte din motorina importată de România este reexportată în Ucraina, țară care recent a reintrodus accizele la carburanți.