1,7K
Federatia Patronala a intreprinderilor Mici si Mijlocii din Judetul Arges (FPIMM Arges) lanseaza proiectul ,,Lean Romania – Cooperare trans-nationala pentru cresterea adaptabilitatii si promovarea calitatii in retelele de furnizori din sectorul automotive, prin metode organizationale inovatoare", cofinantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 3 ,,Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, domeniul major de interventie 3.2 „Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii”.
Proiectul se bazeaza pe un parteneriat multi – regional solid intre alte doua organizatii teritoriale ale IMM-urilor din Romania – Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj (APM Cluj ) si Asociatia Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii Filiala Arad (CNIPMMR Arad), o organizatie sectoriala a producatorilor de piese auto (Patronatul Comerciantilor si Producatorilor de Piese Auto din Romania – PCPPAR) si doi furnizori acreditati de instruire (Calitop SRL), din care un furnizor strain – Renault Consulting (bratul de consultanta tehnica si instruire a grupului Renault – Nissan).
Prin proiectul Lean Romania ne propunem sa dezvoltam capacitatile manageriale in IMM-urile din tara noastra, prin furnizarea de instruire in metode organizationale inovatoare Lean6Sigma si QC Story pentru 1200 de manageri de productie si tehnicieni/ ingineri de proces.
Acestia isi vor imbunatati productivitatea la locul de munca si adaptabilitatea la noi cerinte profesionale determinate de progresul tehnologic, cu efect pozitiv asupra pozitiei acestora pe piata muncii si evolutiei profesionale.
Totodata, 700 de manageri de varf si de productie, ingineri si tehnicieni de proces din cadrul a 100 de intreprinderi de rangul 1, 2 si 3 din industria auto vor primi activitati de consiliere personalizata.
Lean Management reprezinta un corp de bune practici aplicabile in domeniul optimizarii operationale si a dezvoltarii de produs, care pun bazele pentru ca firmele sa treaca de la un stadiu de dezvoltare bazat pe exploatare intensiva a fortei de munca ieftine la cresterea valorii adaugate prin inovatie si organizare superioara.
Fabrica Lean este astazi una dintre cele mai de succes metode pentru imbunatatirea competitivitatii organizatiilor, bazandu-se pe filozofia, conceptele si instrumentele Sistemului de Productie Toyota, prin care se identifica si se aplica imbunatatiri, inovatii si optimizari in fluxul de valoare (posturi de munca, sisteme de aprovizionare-distributie, linii de productie).
Rezultatele spectaculoase ale aplicarii acestor metode se observa in utilizarea mai eficienta a activelor, reducerea costurilor, reducerea duratei ciclului de productie, scaderea nivelului stocurilor, cresterea calitatii si multe altele.
Ca filozofie de management, produsele cursurilor din cadrul proiectului pun accent pe imbunatatirea proceselor de afaceri pentru a crea produse si servicii conforme cu asteptarile clientilor prin rigoare manageriala si organizationala.
Proiectele de optimizare Lean6Sigma sunt in prezent rare in Romania, in lipsa calificarii personalului. De aceea, proiectul Lean Romania este cu atat mai necesar, inlaturand un deficit structural pe piata muncii din Romania prin instruire si introducere la scara larga a acestor metode in intreprinderi.
Acest proiect presupune o investitie de aproximativ 4 milioane de euro si se implementeaza in trei regiuni din Romania, printre care si cea de sud, pe o durata de 36 de luni (aprilie 2011- aprilie 2014).