Moneda euro s-a devalorizat puternic față de dolar, coborând sub paritatea de unu la unu și ajungând la un minim al ultimilor două decenii. Analiștii spun că este doar începutul căderii, în condițiile în care criza energetică prin care va trece UE în această iarnă nu are cum să nu afecteze moneda europeană.
Moneda națională este cotată în raport cu dolarul american prin raportare la euro, deci va urma o devalorizare cauzată de căderea monedei europene.
Mai exact, euro a scăzut față de dolar cu până la 0,9%, până la 0,9951, sub nivelul minim anterior pentru 2022, de 0,9952. În urma devalorizării, moneda unică europeană se tranzacționează din nou la niveluri văzute ultima dată în 2002, la doar câțiva ani după apariția uniunii monetare. Analiștii văd căderea ca fiind doar începutul unei devalorizări mai profunde, în condițiile perspectivei unei ierni foarte dificile pentru statele membre ale blocului comunitar.
Euro a fost moneda majoră care a suportat cea mai mare parte a presiunii de vânzare față de dolar, după ce Rusia a anunțat vineri seară o oprire de trei zile a furnizării de gaze pentru Uniunea Europeană prin conducta Nord Stream 1, la sfârșitul acestei luni.
Noua cădere vine în momentul în care comercianții se concentrează pe temerile privind o reducere prelungită a livrărilor de gaze rusești către Europa, care ar putea împinge regiunea într-o recesiune, în timp ce inflația va depăși noi recorduri.