Romania are la ora actuala cele mai multe exploatatii agricole din Uniunea Europeana si una dintre cele mai mici suprafete pe exploatatie, cu o medie de 3,5 hectare. Nici Argesul nu face exceptie de la regula nationala, iar specialistii – cum ar fi Ilarie Isac, parintele Simfoniei Lalelelor de la Pitesti – atrag atentia asupra problemelor pe care le poate genera faramitarea terenurilor si a exploatatiilor.
Aproximativ jumatate din populatia din mediul rural considera ca veniturile nu ajung nici macar pentru strictul necesar, circa 37% din lucratorii din aceste zone fiind pe cont propriu in aceste conditii.
Asocierea este solutia salvatoare, dar aceasta este respinsa de catre cei mai multi din cauza ideii de colectivizare din perioada comunista.
Din punct de vedere al profitului asociatiilor existente deja, aproximativ jumatate (49%) au declarat ca nu au avut profit, iar 24% au declarat ca au avut un profit mic, intre 3 si 15%.
Doar 3% dintre ele au avut un profit important de peste 15%. In ceea ce priveste prezenta pe piata a produselor agricole promovate de aceste asociatii, aproximativ jumatate sunt prezente numai in localitatea in care au sediu, iar 11% au declarat ca isi desfac produsele in mai multe judete.