Deja ni se pregateste o scumpire a painii, cel mai probabil de la toamna. Cum se pregateste aceasta scumpire? Anuntand de pe acum ca vom avea o recolta la grau pe jumatatea celei de anul trecut, din cauza secetei si a lipsei ingrasamintelor. Desigur ca nu este totul pierdut si chiar daca recolta nu va fi in realitate atat de slaba, puteti totusi sta linistiti, pentru ca pretul painii tot va creste, mai mult sau mai putin.
Se pare ca anul acesta nici natura nu ne mai ajuta, dar si daca ne-ar ajuta, in general nu prea stim noi ce sa facem cu ajutorul ei. Productia la grau din 2009 ar putea fi chiar cu 50% mai mica decat anul trecut pentru ca nu a plouat suficient, iar cultivatorii nu au avut ingrasaminte. „Din start, producatorii plecau anul acesta cu o recolta la hectar cu 15%-17% mai mica. Acum, ca nu mai avem nici ingrasaminte, acest procent va creste”, spune Stefan Nicolae, presedintele Agrostar, pentru Evz. Nevoia de consum a Romanieie poate fi acoperita cu o productie de 2,8 milioane de tone de grau.
In conditiile in care productia va fi atat de scazuta pe cat se preconizeaza, atunci painea va costa mai mult cu 5% sau chiar 10%. Chiar daca producem tot atata grau cat anul trecut, pretul painii tot creste cu aceste procente. „Ma rog pentru minimum de recolta. Pentru ca, daca vom avea o situatie ca anul trecut, despre care procesatorii spun ca, din cele 2,8 milioane de tone, 30-40% sunt de o calitate proasta, sigur va trebui sa importam, ceea ce va creste pretul painii cu circa 5%-10%, din toamna”, declara reprezentantul fermierilor. Deja toata lumea a inteles ideea: la noi si cand se face graul, calitatea e slaba si pretul la paine creste, cand e seceta si nu avem productie, painea tot devine mai scumpa ca e normal sa importam (chiar este!), deci, orice s-ar intampla, painea se scumpeste de la toamna cu 5 sau 10%.