În acest moment este haos total pe piața energiei electrice. Panourile fotovoltaice produc atât de multă energie, încât îi deranjează pe oficialii guvernamentali, care nu știu cum să gestioneze situaţia.
La ultima vizită a FMI în România, reprezentanții delegației, în frunte cu șeful Misiunii, au vorbit despre o tranziție spre o economie verde. Una dintre măsurile cheie pe care FMI o consideră la fel de importantă, este utilizarea politicii fiscale pentru a promova utilizarea eficientă a energiei și, mai larg, pentru a promova tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Românii produc mai multă energie decât Centrala de la Cernavodă
Într-un articol scris în Newsweek, este precizat faptul că românii produc cu fotovoltaice de 1,5 ori mai mult decât Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă. Lucrurile stau foarte simplu, oamenii au descoperit un mod avantajos de a câştiga bani, pe fonduri europene.
În ultimul raport al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu privire la energia electrică produsă de capacități electrice din surse regenerabile, aparținând prosumatorilor, până la data de 31 iulie 2023, a ajuns la 84.733.
ANRE pare deranjată de faptul că, din cauza energiei electrice virată de prosumatori, aceștia produc salturi de tensiune în reţea. Anume, dacă pe o linie de tensiune, spun experţii, sunt cinci prosumatori care produc în plus faţă de ce consumă casnic câte 10 kW pe lună, salturile de tensiuni pot afecta reţeaua. Din această cauză, responsabilii ANRE și cei guvernamentali vor să impună limitări în loc să investească în regulatoare de tensiune. De exemplu, a apărut o idee ca prosumatorii cu surplus să doneze acest surplus de energie produs celor ce au nevoie. Nu se ştie, însă, cum se rezolvă problema regulatoarelor ce reprezintă o investiţie.
Investiţia ar fi normal să fie realizată de statul român, prin Transelectrica și ne amintim că înainte de explozia fotovoltaicelor, experţii vorbeau despre vremurile când vom avea aşa de multă energie verde, că vom deveni exportator net.
„Este haos total în piața de energie. Producția de energie verde se realizează în totalitate de către sectorul privat. A explodat pur și simplu”, spune Cristian Păun, profesor la ASE.
Cristian Păun crede ca statul începesă piardă controlul, iar companiile de stat din energie au obținut sume importante pentru bugetul de stat, iar energia verde le diminuează acum. În plus, românii își câștigă o independență de stat care devine periculoasă pentru etatiștii de la noi. Și atunci normal că nu văd cu ochi buni și sabotează cum pot dezvoltarea naturală a acestei piețe.
„Își dau cu stângul în dreptul, pentru că, obligați de UE, trebuie să-și subvenționeze și să susțină cu fonduri europene acest sector. Nu mă aștept să vedem lucruri bune în perioada următoare. Nimeni nu mai vorbește despre privatizarea companiilor de stat din Energie, inclusiv gaz. Dimpotrivă, nu mai știu cum să facă să întărească monopolul statului în domeniu și să îl folosească drept stabilizator fiscal” a mai adăugat profesorul Cristian Păun.