Se declară o persoană optimistă, care vede mereu partea plină a paharului și îl invocă foarte des pe Dumnezeu în discuție, ori de câte ori își exprimă speranța că și în Argeș se vor concretiza proiectele importante pentru județ. Optimismul său debordant mi-a cam restartat scepticismul meu bazat pe fapte reale, însă tind să cred altceva: cred că George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, nu e chiar așa de optimist, ci și-a format instrumente de autoapărare într-o lume în care e vital să-ți menajezi nervii și sănătatea. Cum reprezintă o parte importantă a mediului economic argeșean, am considerat necesar să aflăm de la domnia sa cum mai stăm cu… ,,motorul economiei românești"…
*Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș – cum a fost anul 2019 pentru instituția dumneavoastră?
**A fost un an bun, pozitiv. Relația cu membrii a fost una bună, chiar apropiată. Am făcut împreună acțiuni care s-au bucurat de apreciere, la fel cum am fost portavocea membrilor Camerei de Comerț în relația cu autoritățile, atunci când am fost solicitați. 2019 l-am început cu evenimentul ,,Femeia manager", în luna martie. În luna mai am avut târgul AgroPitești, dedicat fermierilor argeșeni, care s-a bucurat de un succes deosebit; au urmat câteva conferințe susținute de către specialiști pentru fermierii din Argeș. În toamnă, am avut un eveniment foarte important: participarea la Târgul de Turism al României, la Romexpo, alături de Consiliul Județean Argeș. De ce a fost așa de important? Argeșul este un județ binecuvântat de Dumnezeu…
*Doar de Dumnezeu…
**Eu privesc lucrurile într-un mod optimism. Sigur că știm să ne susținem interesul, dar iau partea plină a paharului. Dacă vrem să facem bine Argeșului, trebuie să îl facem cunoscut și să promovăm lucrurile pozitive. Spre exemplu înțeleg că, până la urmă, cu mare greutate, s-a rezolvat problema gardului de la Cetatea Poienari și obiectivul este din nou deschis turiștilor. Dacă de fiecare dată vom aduce în față lucrurile pozitive, atunci vom avea de câștigat: facem o bună imagine Argeșului și României, facem reclamă oamenilor de afaceri din Argeș care au pensiuni, hoteluri și restaurante și, cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă reușim să rezolvăm infrastructura care este deficitară, lucrurile se vor schimba în bine.
*Dacă vom reuși să facem și noi o pârtie, dacă reabilităm și noi Transfăgărășanul, să nu mai stea închis jumătate de an, dacă…
**Asta am susținut și noi tot timpul, construirea unei pârtii la Molivișu și nu numai, montarea de copertine pe Transfăgărășan… Am înțeles că la prima variantă a bugetului nu sunt alocați prea mulți bani pentru Argeș, că pentru Transfăgărășan s-au dat foarte puțini, pentru niște studii de fezabilitate și puțin pentru drumul expres Pitești-Craiova. Dacă acest drum expres s-ar realiza, dacă s-ar face și autostrada Pitești-Sibiu, atunci Piteștiul ar fi un nod rutier care l-ar transforma într-un nod comercial de mare importanță națională. Adaug aici, în viitor, și construcția unui mall care să facă cinste Piteștiului. Cei care vin din partea de sud, dinspre Craiova, Slatina, ar face o pauză la noi, la mall-ul din Pitești, nu s-ar mai duce la cel din Băneasa.
*Apelez la optimismul dumneavoastră: în care viitor vedeți realizate toate acestea?
**În viitorul apropiat, să zicem. Dacă acum sunt autorizațiile de construire în analiză, din punctul meu de vedere, în maximum doi ani de zile, am putea să ne bucurăm.
*De mall…
**Da, de mall. Iar dacă, cu ajutorul lui Dumnezeu, în acești doi ani mai începem să simțim… poate nu toată autostrada Pitești-Sibiu, dar măcar această porțiune Pitești-Curtea de Argeș, tot este mare lucru.
*Noi, ziariștii, poate mai mult decât alții, avem nervii mult mai… sensibili, pentru că noi i-am auzit pe toți, de ani de zile: Autostrada Pitești -Sibiu va fi gata cel târziu în 2016, ba nu, va fi gata în 2017, ba nu, în 2018, ba nu, cel târziu în 2020… E… prea mult!
**Dacă avem o atitudine pozitivă, constructivă, dacă semnalăm toate aceste chestiuni, eu zic că avem șanse să le ducem la bun sfârșit. Am aplicat această tactică de lucru toată viața, spunând: putem să facem, să avem încredere, să ne mobilizăm, să discutăm! Să încercăm să discutăm problemele județului și, când ieșim în afară, să avem un punct de vedere comun. Să discutăm problemele în interiorul țării, când ieșim în afară să avem o viziune unitară. Abia atunci vom fi aproape de normalitate.
,,Eu nu pot să accept, ca piteștean, ca regiunea să fie în altă parte decât la Pitești!"
*Domnule Caval, știți ce mă întristează? Mă întristează că mă uit la județele din jur și văd că acolo se întâmplă lucruri! Mă uit în Prahova cât s-a dezvoltat din punct de vedere economic, mă uit chiar și în Dâmbovița, ce infrastructură și-a creat în zona montană… Nu mai zic de Ardeal, că ne uităm acolo ca la Occident! Ce se întâmplă în Argeș de… nu se întâmplă?
*Este de datoria voastră, a presei, și a noastră, în calitate de reprezentanți ai oamenilor de afaceri, să semnalăm aceste probleme, să încercăm să-i convingem pe cei care reprezintă județul – parlamentari, oameni din Argeș cu funcții importante la centru – să aibă pe primul plan interesul județului, și apoi, pe celelalte planuri, alte chestiuni. Acum este o mică frământare și la putere, și la opoziție, în sensul schimbării. În momentul în care această schimbare va fi către niște oameni responsabili, vom avea de câștigat. Și eu, de fiecare dată, sunt gelos pe județul Prahova, care are infrastructură, care are obiective turistice, care are statutul de centru de regiune, care are atâtea parcuri industriale! Eu nu pot să accept, ca piteștean, ca regiunea să fie în altă parte decât la Pitești! Avem autostrada la doi pași, noi tot timpul am fost un centru regional, capitala Țării Românești a fost aici, lângă noi, la Curtea de Argeș! Dacă noi mergem la centru să ne pârâm tot timpul, puterea cu opoziția sau unii pe alții, nu vom schimba prea devreme lucrurile.
*Deocamdată interesele mediului de afaceri, dar și al nostru, al cetățeanului, pică undeva pe locul doi: sunt de împărțit funcții, sfere de putere. Oamenii politici au de legiferat tururi de alegeri, alegeri anticipate, au de dat jos prefecți și subprefecți și de pus alții… Mai aveți loc să vă duceți și să spuneți: domnule, acestea sunt prioritățile noastre, ale oamenilor de afaceri din Argeș?
**Așa este, dar să știți că noi în permanență am încercat, la nivelul Camerei de Comerț și al oamenilor de afaceri pe care îi reprezentăm, să ne spunem punctele de vedere la acțiunile la care am fost invitați. Deși, dacă mă uit la unele instituții, uneori ne invită, alteori nu, și mă refer la Colegiul prefectural, spre exemplu, unde ar trebui să ne spunem și noi punctul de vedere. Nu putem să ne ducem forțat… categoric, dar tot ce se întâmplă în Argeș se bazează pe mediul de afaceri și ar trebui să contăm: aici se fac banii, de aici se plătesc impozitele care stau la baza funcționării primăriilor și a Consiliului Județean, a tuturor instituțiilor statului. Dacă suntem invitați de putere, ne ducem. Dacă suntem invitați de opoziție, ne ducem. Mi s-ar părea firesc ca noi, mediul de afaceri și administrația locală și județeană să lucrăm împreună, să colaborăm. Împreună ar trebui să inventariem problemele și să le prioritizăm, să vedem pe ce ne putem concentra, pe cine putem delega pentru a se ocupa de urmărirea fiecărui obiectiv în parte și a ne ține la curent cu toate demersurile făcute. Hai, domnule, să vedem, pentru anul 2020, care sunt mai importante 10 priorități ale județului Argeș! sau cele mai importante 30! Și, o dată pe lună, hai să vedem ce am reușit să facem pentru aceste puncte!
,,Unii reprezentanți plătiți din banii noștri sunt foarte supărăcioși dacă le spui ceva care ține de activitatea lor…"
*Hai să vedem, ce ați pune dumneavostră pe acestă listă?
**Ce am pus și până acum… În primul rând infrastructura: autostrada Pitești-Sibiu, Transfăgărășanul care trebuie neapărat să fie circulabil 365 de zile pe an, pârtiile de ski… Ar trebui să vedem centura Piteștiului, pentru că avem nevoie să fim încercuiți de centuri, ca orice mare oraș! Trebuie să stabilim o dată pentru totdeauna un parc industrial! Și iar revin la Prahova, pe care sunt gelos: ei au nu un parc industrial, au mult mai multe! Noi încercăm să zicem că e unul pe la Mioveni… Că procese, suprapuneri… În fine! Pe această listă a priorităților ar trebui să suplimentăm cu încă un pod trecerea peste râul Argeș, pentru că o să ne sufocăm. De asemenea, ar trebui să vedem dacă în Pitești există toate instituții necesare. Înțeleg că se va face o sală polivalentă, foarte bine, dar avem suficiente instituții de cultură? Poate nu o Operă ca la Cluj sau București, dar ar trebui să ne aplecăm și asupra acestui aspect al educației și culturii, pentru că de aici pleacă tot. Tot pe listă ar trebui inventariat și prioritizat tot ce ține de urbanism, infrastructură, locuri de parcare… De asemenea, Piteștiul are nevoie de o sală expozițională mare, doar am fost un târg odinioară, în care să organizăm târguri, expoziții…
*O chestiune corerentă, o prioritizare a necesităților, nu s-a făcut niciodată. Au fost doar dezbateri de dragul dezbaterilor, să fie bifate, să ne auzim vorbind.
**Ca să existe o chestiune coerentă, trebuie care cineva să-și asume o responsabilitate, să inițieze, dar acel cineva trebuie să aibă consistență. Noi stăm de vorbă, dar nu avem multă putere din punct de vedere decizional.
*Că așa e în tenis, mediul de afaceri, motorul, cel care pompează banul în economie, este cel mai puțin relevant în toată treaba asta..
**E loc de mult mai bine într-o colaborare mult mai bună, cel puțin în acest an…
*Să vedem ce schimbări aduc alegerile viitoare…
*Noi suntem optimiști, încrezători, pentru că lururile oricum merg înainte. Din categoria lucrurilor care ne stau nouă în putere, vreau ca anul acesta să continuăm participarea Argeșului la Târgul de Turism din primăvară, pentru ca agențiile de turism din toată lumea să știe că județul Argeș este un județ care poate fi vizitat…
*Veniți la noi, pe Transfăgărășan, dacă nu este închis! Ba chiar și la Cetatea Poienari, dacă nu o vizitează ursul între timp!
**Acestea sunt chestiuni rezolvabile dacă se iau măsuri…
*Care ar fi principalele solicitări ale mediului de afaceri, din punct de vedere legislativ, pe anul acesta?
**Mediul economic își dorește, înainte de toate, predictibilitate. Trebuie să nu mai modificăm atât de des Codul Fiscal, trebuie să simplificăm legile, pentru a putea lucra în tihnă, nu să le complicăm. A doua chestiune: relația pe care mediul de afaceri o are cu reprezentanții autorităților. Trebuie să luptăm să fim toți într-o stare de normalitate: am auzit că e o inițiativă ca la Casa de Pensii să se facă discuția fără să mai stai aplecat și umilit. Acest lucru trebuie făcut în toate instituțiile. Nu mai există în lume instituție la care să te duci să stai aplecat și umilit, trebuie să te simți respectat de autorități și ca persoană fizică, și ca persoană juridică. Trebuie să ne privim în ochi de la egal la egal. Dacă dăm respect, primim respect! Toată această birocrație face ca oamenii să se descurajeze, să-și ia lumea în cap și să plece. Repet: împreună putem să rezolvăm toate lucrurile, dacă le punem pe tapet, dacă nu ne supărăm când le scoatem în evidență, că unii reprezentanți plătiți din banii noștri sunt foarte supărăcioși dacă le spui ceva care ține de activitatea lor… Nu trebuie să ne supărăm, nimeni nu e perfect, dar trebuie să punem pe masă aspectele pozitive, dar și pe cele negative, ca să le putem rezolva.
*Hai să punem, la final, lucrurile pozitive pe tapet! Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, în 2020…
**În 2020 vom avea Târgul de Turism de la București, în februarie; pe 4 martie, la restaurantul Victoria, vom sărbători ,,Femeia Manager"; în mai organizăm Târgul de Agroturism, în parcarea Jupiter City; urmează Târgul de Turism din toamnă, de la București; facem ,,Topul firmelor" în noiembrie… Nu în ultimul rând, vom ține aproape de nevoile membrilor și vom continua să reprezentăm interesele mediului de afaceri în raport cu instituțiile statului.