După ce s-a căznit să compenseze creșterea prețului carburanților, aruncând mizilic în rezervoarele tot mai goale ale mașinilor românilor, coaliția de guvernare a pornit vânătoarea de lei, pentru a avea cu ce să cârpească sacul bugetar, găurit bine de rozătoarele privilegiate ale sistemului de stat.
A fost anunțată o Ordonanță de Urgență pentru următoarele zile, care va crește impozitul pe dividende la 8%, de la 5% cât este în prezent. Creșterea acestui impozit se va aplica atât companiilor private, cât și celor de stat, începând de la 1 ianuarie 2023
Impozitul pe jocurile de noroc va crește la 40%, TVA-ul la băuturile care conțin zahăr urcă la 19%, de la 9% în prezent, iar TVA-ul în alimentația publică crește de la 5 la 9%.
De la 1 iulie se majorează și accizele la alcool și tutun. Pachetul de țigări ar putea crește cu 60 de bani, potrivit calculelor majorității parlamentare.
Pentru agricultură și construcții, se micșorează scutirea de impozit pentru salariile din agricultură și construcții: de la 30.000 la 10.000 de lei.
Premierul Nicolae Ciucă a confirmat luni că nu susține suprataxarea și nici eliminarea cotei unice.
„De asemenea, PNL a decis să putem să eliminăm o parte din excepții în ce privește fiscalitatea”, a spus președintele liberalilor.
Pentru a rămâne la impozitul de 1% din venituri, microîntreprinderile nu pot avea venituri anuale mai mari de 500.000 de euro, față de pragul actual care este la 1 milion de euro. Se vehiculează ideea reducerii codurilor CAEN la care se pot încadra IMM-urile.
Se discută modificări și la plafoanele de rulaj în care se pot PFA-urile, de la 100 000 euro pe an, la 25 000 euro, fapt ce ar afecta aproximativ 80% din PFA-urile românești.
Profesiile liberale vor fi impozitate astfel: cine va obține sub șase salarii minime nu va plăti contribuții, cine va realiza venituri între 6 – 12 salarii minime brute va plăti contribuții pentru 6, între 12 și 24 de salarii se vor plăti contribuțiile aferente a 12 salarii minime brute, iar peste 24 de salarii va plăti statului pentru 24 de salarii minime brute.
Dezvoltatorii imobiliari care vindeau ca persoane fizice multe proprietăți imobiliare intră sub incidența unor noi prevederi, astfel:
Nu se va plăti impozit pe venit pentru vânzarea proprietăților imobiliare care nu depășesc 450.000 de lei (90.000 de euro) și dacă este vorba de o singură tranzacție.
Adrian Câciu, ministrul de Finanțe a prezentat, luni, în ședința conducerii PSD, măsurile care urmează să fie aplicate de la 1 ianuarie 2022.
Social-democrații continuă să ceară supraimpozitarea marilor companii, variantă respinsă de PNL, impozitarea progresivă a pensiilor speciale și supraimpozitarea bugetarilor cu salarii mai mari decât cel al președintelui României.
HORECA
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității a anunțat ieri că o creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9% va afecta clienții și sectorul.
„Industria a fost deja nevoită să mărească prețurile pentru consumatorul final din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și, din păcate, clientul va suporta și el, alături de industrie, într-un final, nota de plată pentru o creștere a TVA-ului ce vine peste toate creșterile anterioare”, a comunicat FPIOR.
„Propunerea Ministrului de Finanțe Adrian Câciu este extrem de nocivă”, după doi ani de pandemie, mai spune organizația, precizând că industria HORECA este în continuare „sub presiunea unei crize uriașe de personal și de acces la materii prime”.
De asemenea, Federația a reiterat nevoia ca economia să aibă „un cadru fiscal predictibil și stabil”.