3,K
ARO, Grulen, Miniera – Campulung Muscel; Rolast, Arpechim (slabe sperante de repornire!), Fabrica de Bere, Textila, Moara, Argeseana, Fabrica de Tananti langa CPL la Pitesti; silozurile si Avicola la Costesti; Arpo, Fabrica de Proteine, UFET (Unitatea Forestiera si de Transport) la Curtea de Arges. Sunt nume de firme care altadata generau mii de locuri de munca, faceau faima Argesului si duceau judetul nostru in primele 3 din tara din punct de vedere economic. Locul lor a fost luat intre timp fie de hale dezafectate, terenuri degajate de cladiri sau hipermarketuri, asa ca nu e de mirare ca judetul a cazut spre locul 7 in clasament, si inca se tine tare gratie Uzinei Dacia. Mioveniul este noul centru de putere economica, am putea spune, ajungand si pe locul doi in judet din punct de vedere al populatiei, devansand astfel "turisticul" Campulung Muscel. Cifrele economice actuale ale judetului nu sunt deloc in masura sa ne bucure sau sa ne dea sperante cand vine vorba de a cauta un punct de sprijin in tentativa de a lupta cu criza.
Salarii cu putere mica
Ultimele date statistice arata ca in judetul nostru castigul salarial mediu brut a ajuns la 2.176 lei, in crestere cu 230 lei (+11,8%) fata de nivelul realizarilor salariale din luna martie 2012. In mana, cum se spune, salariatii argeseni castiga, in medie, 1.573 de lei, cu 11,6% mai mult decat in martie 2012. Fata de anul trecut, salariile au crescut cu 3,5%. Nu trebuie sa ne lasam inselati de cifre, insa. Cresterea de care se spune in statistica a fost anulata, practic, de inflatie, de devalorizarea leului in raport cu monedele principale europene si cu dolarul, dar si de disparitia de locuri de munca. Puterea de cumparare este, asadar, din ce in ce mai mica.
Lupta pentru un loc de munca
In acelasi timp, statistica ne spune ca s-a ajuns acum la un efectiv al salariatilor de 130.642 persoane, in crestere cu 563 persoane (+0,4%) fata de efectivul salariatilor de la finele lunii martie 2012. "Evolutia ascendenta a efectivelor de salariati comparativ cu luna precedenta s-a manifestat aproximativ cu aceeasi intensitate in toate sectoarele economice (+0,4% in industrie, constructii si servicii, +0,5% in agricultura, silvicultura, piscicultura)", zice raportul statistic cel mai recent. Dupa cum se vede, insa, este vorba de cresteri infime, dar mai ales in sectoare de activitate sezoniere. Adica azi sunt aceste locuri de munca, maine nu. In plus, a crescut numarul angajarilor cu contracte pe perioada determinata, ceea mareste gradul de tensiune in care lucreaza si cei norocosi ca au unde merge la serviciu.
Somajul e mult mai mare
Oficial, in Arges avem inregistrati cam 12.970 de someri, "in scadere cu 1.096 persoane (-7,9%) fata de finele lunii martie 2012 si cu 2.285 persoane (-15,2%) comparativ cu sfarsitul lunii corespunzatoare din anul precedent". In realitate, insa, numarul somerilor este de ordinul a zeci de mii in Arges. De ce? Simplu: la tara sunt foarte multe persoane care nu apar in nicio evidenta, ei fiind considerati lucratori independenti in agricultura. Halal lucratori, abia isi duc zilele de la o zi la alta! Ca sa fie "treaba-treaba", numarul somerilor neindemnizati din Arges este in crestere, ajungand pe la 8.100! Cu alte cuvinte, doar vreo 5.000 de argeseni someri primesc si indemnizatii, restul sunt "cautatori de loc de munca neindemnizati". Ce oferta de locuri de munca lunare au angajatorii din judet? Tot statistica ne spune: cam 100! Mai putin de 10% din acestea sunt pentru persoane cu studii superioare. Colac peste pupaza, indemnizatiile pe care le primesc somerii sunt demne de ras: in medie, 416 lei pe luna!
Si Dacia se gripeaza?
Nici semnalele care vin de la Dacia nu sunt cele mai bune. Deja s-a luat decizia inchiderii periodice, pe cate 2-3 zile, a activitatii, in acest timp nemaifiind produsa nicio masina. Vanzarile Dacia in Europa sunt in scadere continua, motiv pentru care si productia trebuie ajustata. Deja sunt temeri de somaj pe platforma de la Colibasi, dar problemele de la Dacia sunt vizibile inca de cateva luni. Tot statistica ne spune ca exporturile din Arges (generate in special de Dacia) catre alte tari au insumat in luna februarie a anului in curs (ultima luna de referinta) 370 milioane euro, aproape cam la fel ca in luna precedenta si ca in anul anterior. Stagnare, asadar. Importurile au fost in acelasi interval de timp de 256 milioane de euro, in plus cu 2% fata de luna anterioara, dar chiar si asa balanta judetului a fost, una peste alta, pe plus. Cat o mai tine insa minunea?
Turism mincinos
Aceleasi informatii statistice ne spun ca in primele 4 luni ale anului in curs am primit in unitatile de cazare de pe raza judetului cam 40.000 de turisti care au realizat cam 60.000 de innoptari. Mai aflam ca "turistii nerezidenti in Romania inregistrati in structurile de cazare turistica au provenit in cea mai mare parte (87,1%) din tarile europene. Pe primele locuri, dupa tara de provenienta, s-au situat turistii din Franta (27,2% din totalul turistilor straini) urmati de cei din Italia (13,9%) si de cei din Germania (12,3%)". Toate bune si frumoase, numai ca nu despre turisti este vorba. In cel mai bun caz, despre turisti de tranzit ori de afaceri si mai ales de angajati care vin cu delegatie in judet sau de lucratori straini care au de-a face cu firme din judetul nostru. Evident, cei care nu stau la gazda stau la hotel, asa ca sunt trecuti la capitolul "turism". Turismul adevarat, insa, cam lipseste, desi ne laudam cu cei mai inalti munti si cu manastiri care mai de care mai frumoase, dar si cu un master-plan care bate pasul pe loc de ani de zile!
Constructiile, in cadere libera
Alta data vedete, acum firmele de constructii lupta din greu sa supravietuiasca. Lunar se inregistreaza cu pana la 30% autorizatii de construire pentru locuinte mai putine, piata fiind in declin. Nici piata de imobile pentru birouri si spatii de productie nu sta mai bine, iar preturile la imobiliare s-au prabusit cu pana la 40% fata de perioada de boom cand toata lumea se vedea mare mosier sau proprietar de centre rezidentiale. Si acum sunt argeseni cu terenuri pe cap pentru care platesc impozite si nu stiu cum sa scape de ele mai repede, caci nu se mai gasesc cumparatori, iar pe cladirile din centrele rezidentiale sunt afise mari ca se cauta cumparatori. Dar cam degeaba, lumea e precauta, caci bancile stau la panda.
Restante mari
Datele furnizate de Banca Nationala a Romaniei arata ca in judetul Arges valoarea restantelor in lei au ajuns in aprilie 2012 la suma de 260,5 milioane de lei, cu 4,5 milioane de lei mai mult decat in februarie 2012 si cu 17 milioane de lei mai mult decat cu un an in urma. In ceea ce priveste restantele la creditele in valuta, valoarea acestora a ajuns in aprilie 2012 la 257,1 milioane de lei in Arges. Suma este cu 5,5 milioane de lei (in echivalent, desigur) decat in urma cu o luna si cu 85 (!) de milioane de lei mai mare decat in urma cu un an. Asa ca cine sa mai ia credite pentru a-si cumpara case si ce banca se mai incumeta sa dea credite? Nu de alta, dar valoarea restantelor argesenilor a ajuns la circa 13% din valoarea totala a creditelor acordate de bancile din judet firmelor si cetatenilor!
Tot mai putine firme
Si ca tabloul economic sa fie cat mai cuprinzator, ne indreptam atentia si asupra datelor furnizate de Oficiul Registrului Comertului Arges. Acestea ne spun ca, in primele patru luni ale anului in curs:
– numarul suspendarilor de activitate pentru firme a ajuns la 361, cu 62% mai multe decat anul trecut
– numarul dizolvarilor de firme din Registrul Comertului a ajuns la 324, cu 241% (!) mai multe decat in perioada similara a anului trecut!
– radierile de firme sunt cu 7% mai multe (673)
– numarul de falimente a crescut cu 6% (peste 600 de firme)
– numarul total de comercianti activi a ajuns la 27. 313, cu 5% mai putini decat in perioada similara a anului trecut.
Are, in aceste conditii, sau nu are anul in curs… semne bune? Ca de criza, ne-am lamurit: nu trece cu una cu doua…