Membrii Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si-au exprimat dezacordul total pentru instituirea impozitului forfetar, cat si pentru mentinerea impozitului minim, avand in vedere dificultatile semnificative generate de criza financiara, fiscalitatea excesiva si efectele produse de impozitul minim asupra mediului de afaceri.
Daca se decide instituirea impozitului forfetar, CNIPMMR solicita ca selectarea domeniilor in care se va aplica acest impozit sa se realizeze pe baze economice si sociale riguroase.
In acest context, Consiliul National al IMM-urilor solicita ca reglementarea impozitului forfetar sa vizeze cu prioritate sectoarele in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, care au un grad mic de rentabilitate, si anume:
»ramura petrolului (industria chimica si petrochimica);
»industria tutunului ;
»industria alcoolului;
Si domeniul jocurilor de noroc ar trebui avut in vedere.
O asemenea abordare asigura o fundamentare riguroasa economica si sociala, prevenind discriminarea, favorizarea unor domenii, intreprinderi sau persoane.
In stabilirea regimului fiscal trebuie avut in vedere specificul activitatii microintreprinderilor, al intreprinderilor mici si mijlocii si necesitatea neimpozitarii unui venit minim lunar al acestora.
Similar cu prevederile aplicabile in Belgia, Consiliul National al IMM-urilor din Romania propune ca pentru IMM-uri impozitarea sa excluda veniturile situate sub un plafon minim de 50.000 euro. In cel mai rau caz, pentru IMM-uri, impozitarea trebuie sa excluda veniturile situate sub un plafon minim egal cu salariul mediu brut in sectorul public, si anume de 26.388lei/an in 2010.
,,Solicitam ca varianta aleasa in reglementare sa se bazeze pe un studiu de impact, care sa stabileasca efectele reglementarii din punct de vedere economic (atat efectele asupra bugetului de stat, cat si efectele asupra intreprinzatorilor, in special IMM-uri) si social (evaluarea numarului de someri, a cresterii cheltuielilor cu somajul si asistenta sociala, a numarului de persoane transformate din contribuabili in asistati social, etc.). Decizia finala privind reglementarea impozitului forfetar trebuie sa fie fundamentata si in concordanta cu concluziile studiului de impact” a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu – presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania.
Consiliul National al intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania- CNIPMMR, in calitate de organizatie reprezentativa la nivel national a IMM-urilor si-a exprimat intreaga disponibilitate de colaborare, de participare la lucrarile grupului de lucru constituit pentru analizarea aspectelor privind impozitarea si de prezentare in viitor prin reprezentantii sai a propunerilor concrete de aplicare a principiilor mai sus mentionate si privind continutul proiectului de act normativ care se va elabora in acest domeniu.