In calitate de organizatie reprezentativa la nivel national a IMM-urilor, Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania – CNIPMMR nu sustine aplicarea unor plati compensatorii din bugetul asigurarilor sociale de somaj (la care contribuie in mod egal toti angajatorii si salariatii din Romania) numai pentru concedierea salariatilor din societatile nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, si nu si pentru IMM-uri.
Pozitia CNIPMMR are in vedere urmatoarele motive:
»Potrivit dispozitiilor Legii nr. 76/2002, la bugetul asigurarilor sociale de somaj contribuie in mod obligatoriu toti salariatii si angajatorii din Romania.
»Conform art. 4 din Legea nr. 76/2002, este interzisa orice discriminare in aplicarea legii.
»Potrivit art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei, „Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.
»Conform dispozitiilor art. 61 si urmatoarele din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati sunt in sarcina angajatorului.
»Desi IMM-urile sunt principalii contribuitori la bugetul asigurarilor sociale de somaj si au cele mai reduse posibilitati de a acorda compensatii in cazul concedierii salariatilor, angajatii lor nu beneficiaza de plati compensatorii si venituri de completare de la acest buget. Acordarea unor compensatii importante de la bugetul asigurarilor sociale de somaj pentru salariatii din societatile nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat va determina deficitul acestui buget si cresterea obligatiilor contributive si fiscale asupra mediului de afaceri, inclusiv asupra IMM-urilor.
CNIPMMR sustine necesitatea raportarii indemnizatiei de somaj la contributiile platite de salariati, pentru urmatoarele motive:
»indemnizatia de somaj nu reprezinta un ajutor social, ci o prestatie in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj;
»contributiile platite in cadrul asigurarii nu se raporteaza la salariul minim sau la o valoare de referinta, ci la venitul brut si la fondul total de salarii: conform dispozitiilor art. 26 din Legea nr. 76/2002, contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj este raportata la fondul de salarii;
»scopul asigurarii il constituie acoperirea pierderilor in cazul producerii riscului asigurat, asiguratul avand obligatia sa plateasca o prima asiguratorului (contributiile obligatorii in speta), iar acesta avand obligatia ca, la producerea riscului (incetarea contractului individual de munca), sa plateasca asiguratului o despagubire justa;
»prin despagubire asiguratul trebuie sa fie compensat pentru pierderea suferita, fiind necesar ca indemnizatia de somaj sa fie stabilita in functie de stagiul de cotizare si contributiile efective platite de salariat si angajator.
In contextul actual al crizei, avand in vedere numarul de concedieri din domeniul privat, CNIPMMR solicita imbunatatirea cadrului legal privind acordarea ajutorului de somaj, astfel:
a) propune modificarea modului de calcul al indemnizatiei de somaj, astfel incat in cazul producerii riscului pierderii locului de munca sa fie acordata o compensare justa pentru toti salariatii concediati (si din domeniul public si din cel privat) raportat la stagiul de cotizare si contributiile platite de salariat si angajator;
b) respectarea principiului constitutional al egalitatii in acordarea drepturilor salariatilor concediati din domeniul public si din cel privat si eliminarea discriminarilor.